Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt."— Előadás másolata:

1

2 Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt. vezetési tanácsadója A MaMMa® Rt. 10 éves jubileumi konferenciája október 5.

3 Hazai és nemzetközi helyzet a MaMMa ® Rt. létrehozásakor ben Jól működő mammográfiás szűrések és interdiszciplináris teamek Európa több országában. Tabár módszer sikere Európában és Amerikában.

4 Hazai és nemzetközi helyzet a MaMMa ® Rt. létrehozásakor ben Péntek Zoltán több évtizedes tapasztalata és gyakorlata, a Tabár-módszer ismerője. Magyarországon nincs szűrés, kevés a szakmai tapasztalat, elavultak és szűrésre alkalmatlanok a mammográfiás gépek. Hiányszakma és kapacitás.

5 Stratégiai célok a MaMMa ® Rt. megalapításakor Az emlőrák korai felismerése, korszerű diagnosztikája és a méretnek megfelelő terápia biztosítása az interdiszciplináris teamek működtetésén keresztül. Korszerű mammográfiás szűrési módszer meghonosítása.

6 Stratégiai célok a MaMMa ® Rt. megalapításakor Emlőproject minden nőre a szűréstől a gondozásig. A nőkben az egészséges tudat fenntartása szűréskor és a teljes vizsgálati és gyógyítási folyamat alatt. Az intézmény függetlenségének a biztosítása.

7 között 5 MaMMa központ jött létre 1995: szűrés és diagnosztika 58 malignus eset 30 beteg követése 2004: szűrés és diagnosztika 699 malignus eset 550 beteg követése.

8 között 5 MaMMa központ jött létre páciens megoszlása: az országos szűrőmozgalomban megjelent a beutalt páciens beutalt beteg szűrővizsgálat klinikai vizsgálat

9 között 5 MaMMa központ jött létre A 10 év alatt esetben fordultak meg páciensek a MaMMa központokban.

10 2000-re kialakult a MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete A MaMMa központok: • Független egységek • Centrumvezetők irányítják • Szűrést, komplex diagnosztikát, interdiszciplináris teameket (pre- és postoperatív) működtetnek • ± páciensre biztosítottak a feltételek.

11 2000-re kialakult MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete Az Rt. vezetése a centrumvezetőkkel közösen : • Kidolgozta a szakmai, humánpolitikai és gazdasági irányelveket. • Működteti a 9001:2001 MSZN ISO Minőségügyi Rendszert.

12 2000-re kialakult a MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete Az Rt. vezetése a centrumvezetőkkel közösen : • Belső oktatásokat szervez • Működteti a mobil szűrőállomást. • Informatikai rendszert működtet • Ápolja a nemzetközi kapcsolatokat.

13 2001-ben az Rt. életében jelentős a Népegészségügyi Program, mammográfiás szűrőprogramja feltételeinek kialakítására való felkérés. • Az országos szűrőprogramot, a szakmai irányelveket és az akkreditációs feltételeket az emlőközpontok kiválasztására. Az Rt. szakemberei és team tagjai kidolgozták: • EU minőségi irányelveket figyelembe véve, újszerű jelentési rendszert.

14 2001-ben az Rt. életében jelentős a Népegészségügyi Program, mammográfiás szűrőprogramja feltételeinek kialakítására való felkérés. Az elmúlt évek torzulásai a rendszer működtetésében: • az emlőcentrumok számának indokolatlan növekedése • a részvételi arány csökkenése •az egységes minőség biztosítása terén. A 2003-ban megjelent Európa Parlamenti deklaráció a kidolgozott rendszer helyességét igazolta.

15 Támogatást igényel a MaMMa ® Rt. a szűrésen való részvételi arány növelése és a minőség megfelelő biztosítása érdekében az alábbi területeken: • A nők mozgósításának összehangolása, érdekeltség megteremtése. A behívási listákkal kapcsolatos anomáliák feloldása. • A betegkövetési project feltételeinek a kialakítása. • A jogi garanciák intézményrendszerének a megalkotása.

16 CountryScreening program Cranio- caudal+ MLO view 1st reading 2 nd reading Over- head Total screening mammogram (local currency) Equiv. in € UK National 41.0 GBP inclInclincl Holland National 47.0 EUR incl Ireland National/ Incomplete 97.0 EUR incl 97.0 Norway National NOK incl A Népegészségügyi Program legsikeresebb mozgalmának finanszírozás a Európai adatok összehasonlításában a mammográfiás sz ű rés finanszírozás a. National programmes (1): Total programme cost divided by women participating

17 Country Screening program Cranio-caudal+ oblique view 1st reading 2nd reading Over- head Total screening mammogram (local currency) Equival ent in € Belgium National 53.0 EUR incl5.0 EURincl 58.0 Finland National 40 EUR incl 40.0 France National 87.0 EUR incl 87.0 Luxembo urg National 17.0 (18/24) – 24.0 (24/30) EUR EUR 5 EURincl 55.0 Spain National 22.0 EUR 4.51 EUR incl 31.0 Sweden National 500 SEK incl Germany National/ Incomplete 60 EUR incl4.50 EUR6.45 EUR 71.0 Denmark Regional 400 DKK incl Italy Regional 26 EUR 5 EUR 9 EUR 45.0 Portugal Regional 18.0 EUR incl 18.0 Austria Regional projects scheduled 50 EUR incl 15 EUR 65.0 Greece Regional 15.0 EUR incl 25.0 National / regional programmes EU 15 (2):

18 CountryScreening program Screening Mammo: cranio- caudal + oblique view 1st reading 2nd reading OverheadTotal screening mammo (Local currency) Equival ent in € Cyprus National / incomplete 16 CYP2 CYP incl Estonia National / incomplete 392 EEKincl n/a HungaryNational3903 HUFincl Poland Opportunistic n/a Sloveniain planning phase n/a Switzer- land Regional 20% of CH coverage CHF CHF 10 CHF National / regional programmes EU new (3):

19 EP ülés, június 28 : Chris de Wolf (EBCN szakértője) ismertette 23 ország mammográfiás emlőszűrésére vonatkozó díjtételeket A 15-ök átlaga 53.0 EUR A magyar 15 EUR az európai átlagdíjtétel 28%,ill. 2,8%. A Népegészségügyi Program legsikeresebb mozgalmának finanszírozása

20 2002. óta a mammográfiás beavatkozások pontja folyamatosan csökken, az összes korrekciót figyelembe véve több mint 15%-kal. A pontok csökkenése és a degresszivitás közös hatása eredményeképpen egy pont értéke maradt 1,- Ft, azaz óta nem keletkezett a szakmában bevétel növekedés még az infláció korrigálására sem.

21 2002 (pont) 2003 (pont) 2004 (pont) Szövethenger biopszia Aspiratios citológia Emlőfelvétel Specimen mammográfia Preop. lokalizáció Galaktográfia Mammográfiás szűrés Néhány példa a pontok csökkenésére:

22 Az anyagköltség és a díjtétel összefüggés e Core biopsia, galactográfia és a lokalizálás esetében: Core biopszia6993 pont = 9230 Ftt ű 7500 Ft 82%-a a díjtételnek Galactográfia6439 pont = 8450 Ftt ű 8500 Ft 100%-a a díjtételnek Lokalizáció9775 pont = Ftt ű 6800 Ft 79%-a a díjtételnek, de a HBCS-ben térítik (bizonyos esetekben 2-3 t ű t kell felhasználni, ezért 1,5 t ű vel számolunk) Konkluzió: a legjelentősebb diagnosztikus beavatkozások térítése még az anyagköltségeket is alig fedezi.

23 A műtétek finanszírozása 2004-ben • 118,635.- Ft műtétenként (HBCS átlag 0,94) 100 műtét: • Ráfordítási költség: ,- Ft • + Preop lokalizálási költség. • Szövettan és a kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok: ,- Ft-tól ,- Ft-ig terjed.

24 A júliusában megjelent „100 lépés: Nemzeti Rákellenes Program” anyagában az alábbi táblázat szerepel Célpopuláció / 2 évente (terápiás fázis)Egység érték40% Sebészeti kezelés (megjelentek 0,6%-a) Emlőmegtartó műtét 60%-ban HBCs Ft/HBCs Total, subtotál emlő-eltávolítás 40%-ban HBCs Ft/HBCs Kemoterápia HBCs Ft/HBCs Sugárterápia HBCs Ft/HBCs 1, , , , Összesen (Ft) emlő-eltávolítás esetén emlő-megtartás esetén

25 Az emlőmegtartó műtétek esetében 60%-os? arányt ad. A táblázat a sebészeti kezeléseket az emlőeltávolító és emlőmegtartó műtétekre osztja. Kívánatos volna a megadott 1,35-ös HBCs az emlőmegtartó műtétekre, jelenleg azonban fordított a helyzet az emlőeltávolító műtétek javára.

26 A korán felismert emlőrákok esetére a sugárterápia és kemoterápia kiadásai kerüljenek külön feltüntetésre a megfelelő arányok figyelembevételével. A műtéteknél a finanszírozást diverzifikálni kell: • a nem tapintható jelölt műtétekkel • a sentinel nyirokcsomó műtétekkel.

27 Új módszerek finanszírozása: Mobil mammográfiás szűrés Digitális mammográfia Sentinel nyirokcsomó műtétek A patológia új kihívásai

28 Összegzés • Az alulfinanszírozást meg kell szüntetni A szakmai és szervezési értékek megtartása és továbbfejlesztése szükséges. • Az új módszereket megfelelően kell díjazni

29 Összegzés A szakmai és szervezési értékek megtartása és továbbfejlesztése szükséges. • A szűréstől a gondozásig a díjtételeket felül kell vizsgálni. • Egységes minőség biztosításával védeni kell a szűrőmozgalmat!

30


Letölteni ppt "Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések