Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élettani változások a várandósság alatt Gőcze Péter • PTE ÁOK, Női Klinika, Pécs PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élettani változások a várandósság alatt Gőcze Péter • PTE ÁOK, Női Klinika, Pécs PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs."— Előadás másolata:

1 Élettani változások a várandósság alatt Gőcze Péter • PTE ÁOK, Női Klinika, Pécs PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs

2 Élettani változások  A szervezet valamennyi funkciójának aktivitása nő, kivéve azokat a szerveket, ahol a simaizmok működése a domináns

3 Élettani változások  Testsúly  nő max 15 %-kal

4 A testsúly változása

5 Élettani változások  Központi idegrendszer emocionális változások, hangulat labilitás, ingerlékenység  Első trimeszterben fáradékonyság, aluszékonyság, fokozott alvás (ok progeszteron )  Második trimeszterben kiegyensúlyozottság, eufória  Harmadik trimeszterben nyugtalanság depresszió

6 Cardiovascularis rendszer  Szív:  súlya 30 g-mal nő  helyzete változik  perctérfogata nő max. 32-36 héten  pulzusszám emelkedik (max. 100/min)  vérnyomás (135/90)  szisztolés volumen (max19. héten)  Érrendszer:  erek dilatációja (prog.hatás)  visszértágulatok, aranyér

7 Cardiovascularis rendszer  Anatómiai változások:  szívizom-hypertrophia,  a szív felfelé, balra és kissé előrehelyeződik, miközben a hossztengelyének megfelelően elfordul.

8 Cardiovascularis rendszer  Pulzuszám  az első trimestert követően 15-20/min növekedést mutathat,  a nyugalmi pulsusszám felső határa 100/min.

9 Cardiovascularis rendszer  Vérnyomás  a terhesség első felében az RR 5-10 Hgmm értékkel csökken,  a terhesség későbbi szakaszában normalizálódik, és kissé emelkedik,  a systolés vérnyomás 30 Hgmm-nél,  a diastolés vérnyomás 15 Hgmm-nél nagyobb mértékű emelkedése kóros,  a 135/85 Hgmm-nél magasabb vérnyomás kóros.

10 Cardiovascularis rendszer  Percvolumen  az első és második trimesterben fokozatosan emelkedik,  maximumát a második trimester végén éri el (30%- os növekedés),  a harmadik trimesterben fokozatosan csökken.

11 Cardiovascularis rendszer  Peripheriás érellenállás  csökken, a csekély érellenállás következtében az uterus véráramlása közel 500 ml/min, a vesék vérellátása mintegy 400 ml/min értékkel növekszik.

12 Cardiovascularis rendszer  Vénás rendszer  varixok j elenhetnek meg az alsó testfélen (alsó végtagon, vulván, perianalisan), aminek oka, hogy az uterus mechanikailag akadályozza a medence és az alsó végtag venáinak kiürülését.

13 A visszeresség kialakulása

14 Vena cava inf. sy.

15 Cardiovascularis rendszer  Haematológiai változások  A Hgb- és Ht-értékek csökkennek,  a Hgb 11,5 g/100 ml alatti értéke anaemiára utal  a fehérvérsejtszám elérheti a 15 000/mm 3  a thrombocytaszám változatlan.

16 Haemoglobin koncentráció változása

17 Respiratoricus rendszer  Légzésszám  terhesség végén mérsékelten emelkedik

18 Respiratoricus rendszer  Légzési mutatók  légzési volumen (az a levegőmennyiség, ami nyugodt légzéskor be- és kiáramlik) a terhesség előrehaladtával fokozatosan nő (35- 50%-kal is emelkedhet),  a holttér volumene változatlan,  az inspiratiós és exspiratiós rezerv, valamint a residualis volumen csökken,  a vitálkapacitás nem változik.

19 Respiratoricus rendszer  Élettani hyperventillatio  a respiratiós levegő növekedése és a residualis volumen csökkenése az alveolaris légzést 65%-kal fokozza,  a percvolumen növekedése eléri a 40%-ot,  következménye: az alveolusokban a CO 2 - koncentráció csökken, a CO 2 -leadás nő, kompenzált respiratoricus alkalosis alakul ki.

20 Respiratoricus rendszer  Száj- és orrüreg  nyálmirigyek fokozott működése (hypersalivatio),  a gingiva hyperplasiája (macrulia gravidarum),  az alacsony pH, a nyál összetételének változása és a megnövekedett kalciumigény a fogak romlását idézheti elő,  rhinitis gravidarum.

21 Endokrin szervek  Pajzsmirigy  a pajzsmirigy T 3 - és T 4 -termelése növekszik, a többletmennyiség a serumban kötött, inaktív állapotban marad,  a szabad T 3 és T 4 hormonok szintje változatlan.

22 Endokrin szervek  Mellékpajzsmirigy  hypertrophiája ellenére a terhesség alatt a fokozott kalcium felhasználás. (tetania veszélye)

23 Endokrin szervek  Mellékvesekéreg  a kortizol és az aldoszteron termelése jelentősen fokozódik, a keringésben kötött, inaktív állapotban találhatók,  az aktív hormonszint csak kissé emelkedik.

24 Anyagcsere  Fehérje-anyagcsere  a serumalbuminszint csökken,  számos terhességre specifikus fehérje mutatható ki  emelkedik a máj által termelt transzportfehérjék mennyisége  erősen pos N egyensúly (beépülés)  szérumfehérje szint a hydraemia miatt csökken

25 Fehérje metabolizmus

26 Anyagcsere  Vízháztartás  a szervezet víztartalma nő,  a szövetközti térben keletkező folyadékretentio jele az oedema.

27 Anyagcsere  Zsír:  Jobb felszívódás, emelkedett szérumszintek, zsírlerakódás.

28 Zsír metabolizmus

29 Anyagcsere  CH:  A terhesség diabetogén hatású,  a vércukorszint emelkedhet,  glycosuria előfordulhat.  Látens diabetes manifesztálódhat.  Zsírlerakódás fokozódik.

30 Szénhidrát metabolizmus

31 Anyagcsere  Emésztrőendszer:  Fogak caries a nyál összetételének megváltozása miatt  Inyből vérzés (c vitamin hiány, hypertrophia)  Nyál elválasztás fokozott.  Gyomor-bél traktus  Gyomor hypaciditás, oesophagitis, th.: alkaliás por  Belek: renyheség (diéta)

32 Gastro-intestinalis traktus

33 Anyagcsere  Máj-Epe:  Máj-Epe:  Máj emelkedett enzimértékek  Epe pangásepekövesség

34 Vizeletkiválasztó rendszer  Veseműködés  a vesén áthaladó vérmennyiség (40 %)  a filtrációs mennyiség,  a tubularis resorpció  a cukorürítés  Hólyag  Irritabilitás (első trimeszter)  Infectio  Pangás  Ureter  J.o. nyomás alá kerül

35 Anyagcsere  Csontrendszer  Mésztartalom  Acromegaliás jelenségek  Izületek fellazulása  Gerincfájdalmak

36 Anyagcsere  Kültakaró változásai:  Pigmentáció (chloasma)  Terhességi csíkok megjelenése  Haj, szőrzet erősödése  Fokozódó izzadtság és faggyúmirigy működés

37


Letölteni ppt "Élettani változások a várandósság alatt Gőcze Péter • PTE ÁOK, Női Klinika, Pécs PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések