Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kik azok a siketek?.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kik azok a siketek?."— Előadás másolata:

1 Kik azok a siketek?

2 Fontos fogalmak Mit jelent a siket? Ki a nagyothalló és ki a siket?
Betegség-e a siketség? Gyógyítható-e a siketség? A siketség fajtái Siket vagy süket? Ki az a siketnéma? A jelnyelv Szájról olvasás

3 Mit jelent a siket? Olyan személy, akinek audiogramja min. 90 Db halláscsökkenést mutat mindkét fülön. Ez azt jelenti, hogy az illető egyáltalán nem hall semmit, vagy azt, hogy hallásmaradványa csak az erőteljes hangokat észleli.

4 Ki a Nagyothalló azon személyek, akiknek halláskárosodásuk mértéke mindkét fülön dB között van. A nagyothallók hallókészülékek segítségével többé-kevésbé megértik a hangzó beszédet, és ők maguk is érthetően beszélnek.

5 A siketség betegség? A siketség kb. 50%-ban öröklött rendellenesség. A fennmaradó 50%-ban a halláskárosodás szerzett, vagyis betegségnek, baleseteknek, ill. gyógyszer mellékhatásának tudható be.

6 A siketség gyógyítható?
A siketség korrigálható, amennyiben a rendellenesség a középfülben van jelen. A hallóideg ill. az agy működési zavara esetében a siketség csak kis mértékben vagy egyáltalán nem gyógyítható.

7 Több fajta siketség létezik?
A siketség kialakulásának időpontja szerint megkülönbözettünk prelingvális, perilingvális és posztlingvális siketséget. * prelingvális a siketség, ha még az anyanyelv elsajátítása előtt, * perilingvális, ha az anyanyelv elsajátítása közben, * és posztlingvális, ha a nyelv elsajátítása után alakult ki. A kialakulás időpontja főleg a (re)habilitáció szempontjából jelentős.

8 Siket vagy süket? A siket megnevezés kevésbé szokványos, de maguk a siketek részesítik előnyben. Mindenképp a siket (vagy hallássérült) megnevezést használjuk siketek jelenlétében.

9 Siket vagy süketnéma? A süketnéma megnevezés nem fedi a valóságot, mivel a siketek többsége nem néma. A süket szó gyakran nem a hallássérülésre utal, hanem arra, hogy a süketnek nevezett személy ostoba, ezért kerülendő.

10 Hogyan kommunikálnak a siketek?
Két lehetőséget használnak, jelnyelv segítségével vagy szájról olvasással.

11 Mi a jelnyelv? Ügyeljünk az elnevezésre: nem „mutogatunk", hanem jelelünk! A vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik. Téves feltételezés, hogy a jelnyelv nemzetközi.Létezik azonban egy mesterségesen kialakított jelnyelv is, a Gestuno nyelv, amely éppoly nehezen tud teret nyerni, mint az eszperantó.a minden szinten jelen lévő egyidejűségnek köszönhetően a jelelés és a beszéd tempója közel azonos, nem ritka eset az sem, hogy a jelelés gyorsabb.

12 Szájról olvasás Másik lehetősége a hallássérülteknek, akik nem tanulták meg a jelnyelvet, hogy szájról olvasnak.

13 Mit tegyünk, ha hallássérültekkel beszélünk?
Beszéljünk lassabban, mint általában Artikuláljunk jobban Mindig legyen látható a hallássérült számára beszéd közben a szánk Lehetőség szerint legyen látható testünk deréktól felfelé

14 Beszéljünk lassabban, mint általában
Ahhoz, hogy a másik biztonsággal megértse mondandónkat, kicsit lassabban kell hozzá beszélnünk, mert több időt vesz igénybe és „nehezebb” a szájról leolvasni és megérteni a kimondott szavakat, mint meghallani.

15 Artikuláljunk jobban! A beszédben sok hasonló szó létezik, amit még hallás alapján is könnyedén összetéveszthetünk. Ezeket a szavakat nagyon hasonlóan ejtjük, ezért ha nem artikulálunk rendesen, képtelenség azokat leolvasni a szánkról. Például: szép – szék

16 Mindig legyen látható a hallássérült számára beszéd közben a szánk!
Meg kell tapasztalnunk, hogy hiába beszélünk egy sikethez, ha ő nem látja az arcunkat közben, semmit nem fog észrevenni belőle. Ha szeretnénk hozzá szólni, először érintsük meg őt, hogy figyeljen ránk, majd beszélgetés közben ügyeljünk arra, hogy arcunk mindig jól látható legyen számára, különben nem képes „dekódolni” mondandónkat.

17 Lehetőség szerint legyen látható testünk deréktól felfelé
Ez azért lehet fontos, mert a hallássérültek sokkal jobban „értik” és használják a testbeszédet, ezért számunkra fontos lehet, amit testünk üzen emellé, amit szánkról olvashatnak le.

18 Néhány „praktika” Időnkét intézzünk visszacsatoló kérdéseket hallássérült partnerünkhöz Ne szervezünk meg találkozót sötét, zajos helyen Kerüljük az idegen szavak használatát Próbáljunk minél egyszerűbb mondatokban fogalmazni Lehetőleg üres szájjal beszéljünk

19 Időnkét intézzünk visszacsatoló kérdéseket hallássérült partnerünkhöz
Fontos, hogy időnként tegyünk fel kérdéseket partnerünknek az elhangzottakkal kapcsolatban, mellyel leellenőrizhetjük, hogy a fontos információkat partnerünk szándékunknak megfelelően értelmezte-e. Hiszen lehet, hogy valamelyik szavunk nem volt érthető számára és emiatt félreértett bennünket.

20 Ne szervezünk meg találkozót sötét, zajos helyen
Vannak siketek, akik viselnek hallókészüléket, amely felerősít minden zajt. Ha olyan helyen vannak, ahol sok apró zaj hallható, az felerősítve nagyon zavarhatja a hallássérültet. Amennyiben partnerünk szájról olvas, fontos, hogy világos legyen az adott hely, ahol találkozunk, mert ha nem jól látja arcunkat, nem fogja érteni amit beszélünk. Ezért kerüljük azokat a helyeket, ahol sokan vannak és sötétek, mint a kis kocsmák a pincékben vagy forgalmas cukrászdák.

21 Híres siketek - nagyothallók
Francisco Goya – élete második felében siket volt Ludwig Van Beethoven élete végére siket lett

22 Mennyi hallássérült van a világon?
Civilizált világunk 10,7%-ának “idegi jellegű” halláskárosodása, 1,15%-nak teljes siketsége van. E gyakori előfordulás miatt az idegi jellegű belsőfül betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók.

23

24 Egy kis hallásvizsgálat

25

26


Letölteni ppt "Kik azok a siketek?."

Hasonló előadás


Google Hirdetések