Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban Átok, vagy megoldható feladat? Dr. Horváth László Vetmail konferencia 2005.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban Átok, vagy megoldható feladat? Dr. Horváth László Vetmail konferencia 2005."— Előadás másolata:

1 Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban Átok, vagy megoldható feladat? Dr. Horváth László Vetmail konferencia 2005.

2 Miről fogok beszélni? Számlázások mikéntje Nyugtaadás ÁFA-s számla kiállítása Csekk használata Hitel nyújtása APEH ügyintézések Leltár és anyagnyilvántartás vezetése

3 Mit tartalmazzon a számla? (1) Kétféle gyakorlat van: A. típus: A szolgáltatási díj csak a közvetlen munkadíjat jelenti, emellett tételenként (részletesen) leszámlázzuk az összes felhasznált anyagot, gyógyszert, kézbe eladott gyógyszert, tápot, egyéb dolgokat B. típus: A szolgáltatási díjba a munkadíjunk mellett beleszámítjuk mindazt, amit „beletettünk” a betegbe (anyag), és ezen kívül már csak azt számoljuk, amit kézbe adunk, amit a tulajdonos elvisz a kezében (áru)

4 Mit tartalmazzon a számla? (2) A típus: - Mindennek pontosan tudnom kell az árát - Mindennek pontosan tudnom kell a mennyiségét - Minden-t fel kell sorolni - A munkadíj sorban kell érvényesíteni minden egyéb, járulékos költséget (áram, gáz, víz, egyéb közüzemi díjak, igénybe vett szolgáltatások, stb) - A különböző ÁFA besorolásokat nehéz „egybehozni”, mindennek tudni kell a saját VTSZ számát és az ÁFA kulcsát - Céges formában előnyösebb lehet, a készletek naprakész ismerete miatt (+leltár az év végén) különösen számítógépes számlázás esetén

5 Mit tartalmazzon a számla? (3) B. típus - Az szj 852010 alatti sorban minden járulékosan felmerült költség egyben elszámolható - Nem okoz gondot a tételek eltérő ÁFA-ja - Az állatba (betegbe) „beépített” dolgok nem látszanak, nem „tárgyiasulnak”, a szolgáltatás szerves részét képezik - ÁRU=Ami „megfoghatóan” a tulajdonos kezébe kerül - Egyéni vállalkozási formában sokkal egyszerűbb ezt alkalmazni!

6 Nyugtaadás Ma már alapkövetelmény, rendelőben mindenképpen! Előnye: nem kell részletezni, csak az egyes tételek végösszegét kell beütni, a gép számol helyettünk (ÁFA, összesítések) Általában elegendő az alábbi gyűjtő felbontás: - állateg.szolgáltatás (15%-os ÁFA) - Eladott áru 15% ÁFA-s, - Eladott áru 20% ÁFA-s - (Eladott áru 5% ÁFA-s) Stabil vagy mobil pénztárgép? Ha tételes számlázás van (PC), kérdés, hogy a számlázó program APEH engedélyes-e? Ha nem az, párhuzamosan nyugtát is ki kell állítani!  ebben az esetben minden ÁFA-ra figyelni kell a gyűjtőbe történő bevitelnél!

7 ÁFA-s számla kiállítása (1) Egyéni vállalkozó (vagy annak minősülő adóalany) esetében felkell tüntetni a vállalkozói igazolvány, vagy a tevékenységre feljogosító egyéb engedély számát  ez a mi esetünkben a MÁOK nyilvántartási szám (bélyegző száma) E nélkül a számla érvénytelen! Erre odafigyelni a számlát befogadó fél (tehát a vevő) érdeke, de jobb, ha odaírjuk magunktól!

8 ÁFA-s számla kiállítása (2) Tudnunk kell saját magunkról, hogy milyen körbe tartozunk, és az annak megfelelő számlázási módot kell alkalmazni! - ÁFA kör - Alanyi adómentes kör - EVA-s kör

9 ÁFA-s számla kiállítása (3) Mit és hogyan számlázzunk, ha nem a tevékenységi körünkbe tartozó tevékenységet kellene leszámláznunk? Fő szempont: rendszeres-e ez a tevékenységünk, vagy csak nagyon alkalmanként, ritkán fordul elő? Pontos SZJ számot használjunk?

10 Csekk (sárga átutalási megbízás) használata Nagyon praktikus eszköz a tartozások csökkentésére Növeli a szolgáltatást igénybe vevők bizalmát Hangsúlyozza, hogy nem a pénz az elsődleges a kezeléseknél, de mégis fontos, és nem tekintünk el tőle

11 Csekk használata (2) A számlavezető bankban kell igényelni Nem jár nagy pluszköltséggel A csekken szereplő összeget nem kell előre leszámlázni, elegendő a pénz beérkezése után! Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor célszerű „tartozás elismerő nyilatkozat”-ot is íratni (Gerencsér F. segít, ha kell!)

12 Anyag- és árunyilvántartás vezetése Egyéni vállalkozónak nem kell ilyet vezetnie  nagy könnyebbség a mindennapokban Társaságoknak viszont kötelező! - Vásárláskor bevételezés a raktárba - Felhasználáskor kivételezés a raktárból - Napi készlet vezetése

13 Anyag- és áruleltár készítése Egyéni vállalkozóknak csak év végén kötelező Ha a szolgáltatási díj tartalmazza az anyagköltséget (felhasználást), akkor csak ÁRU-leltárt kell készíteni (az anyagot leírtuk költségként már az év során) (az anyagot leírtuk költségként már az év során)

14 APEH ügyintézés minősített esete Mi a teendő, ha megváltozik a vállalkozási formánk? 1 vállalkozás – 1 adószám A vállalkozási forma megváltozásától még magánállatorvosok maradunk, nem szabad tehát megszüntetni a magánállatorvosi működési engedélyünket


Letölteni ppt "Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban Átok, vagy megoldható feladat? Dr. Horváth László Vetmail konferencia 2005."

Hasonló előadás


Google Hirdetések