Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN Hajdu Edit BCE Szőlészeti és Borászati.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN Hajdu Edit BCE Szőlészeti és Borászati."— Előadás másolata:

1 HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN Hajdu Edit BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomás X. Hungarikum Borok Konferencia Izsák, május 6.

2 GLOBALIZÁCIÓ Földünkön nagy teret hódít, híre nagyvonalú és előkelő, központi kérdése az érdek, növeli a termelési kockázatot, veszélyezteti nemzeti kincseinket, szegényíti a biodivertizást és leárnyékolja a „hungaricum”-ok érvényesülését. Földünkön nagy teret hódít, híre nagyvonalú és előkelő, központi kérdése az érdek, növeli a termelési kockázatot, veszélyezteti nemzeti kincseinket, szegényíti a biodivertizást és leárnyékolja a „hungaricum”-ok érvényesülését.

3

4

5 „A ‘hungaricum’ (lat.) szó szerint jelenti mindazt, ami magyar, vagy ami a magyarságra vonatkozik.” (Révai Nagy Lexikon, 1914) A ‘hungaricum’ Magyarország területén keletkezett szellemi alkotás és természetrajzi lelet, illetve a magyarság hagyományának terméke. (Bakos, 1973; Zigány, 1973, 1999; Bagossy, 1992; Glatz, 1999)

6 A HAGYOMÁNY „egy közösségben tovább élő, tudatosan ápolt szokás, ízlés, felfogás illetve szellemi örökség” (Juhász et al., 1978) „A hagyomány az, ha értékeket szolgálva valamit átadunk. S a hagyomány akkor érték számunkra, ha megbecsüljük és megbecsültetjük, szolgáljuk és felelősséggel a következő nemzedékeknek értékként továbbadjuk.” „A hagyomány az, ha értékeket szolgálva valamit átadunk. S a hagyomány akkor érték számunkra, ha megbecsüljük és megbecsültetjük, szolgáljuk és felelősséggel a következő nemzedékeknek értékként továbbadjuk.” (Ladocsi, 1999)

7 Hagyomány útján alakultak a „hungaricum”-ok, amelyek a Kárpát-medence és a benne élő népek, legfőképpen a magyarság elidegeníthetetlen termékévé váltak.

8 Ha ez így van, akkor „hungaricum”-ok az ősi fajtáink, mert a Kárpát-medence szülöttei, vagy ott évszázadok alatt meghonosodtak, illetve az új fajták, mert ezek magyar szőlőnemesítők szellemi termékei.

9 A szőlőnevek is a „hungaricum”-ot gazdagító nyelvi kincseink őrzői, de egyben áruló jelei a szőlőfajták korának, termesztési helyének. A szőlőnevek is a „hungaricum”-ot gazdagító nyelvi kincseink őrzői, de egyben áruló jelei a szőlőfajták korának, termesztési helyének. (Kiss, 1991) 1590-ben„bakator”, „gohér” 1623-ban„furmint” 1708-ban„kövér”, „ketske-tsetsű”, „romonya”, „leány-szőlő” 1744-ben„hárslevelű” 1780-ban„kadarka”

10 A szőlőfajták csoportjai Világfajtáka világ szőlő areáljában elterjedtek pl. Chardonnay, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir Regionális fajták a Kárpát-medence minden területén elterjedtek pl. Olasz rizling, Kékfrankos „Hungaricum” fajták a magyar borvidékek régi fajtái - Leányka (Egri bv.) - Kéknyelű (Badacsonyi bv.) - Juhfark (Somlói bv.) - Cirfandli (Pécsi bv.) - Kövidinka (Kunsági bv.)

11 Magyarország ökológiai adottságai A szőlőtermesztés északi határa az un. „szőlővonal”, melyen belül fekszik Magyarország. Uralkodó éghajlat: kontinentális. szubkontinentális hatás: Tokaj-hegyaljai bv. (Furmint, Hárslevelű) Mátraaljai bv. (Furmint) szubmediterrán hatás: Duna-Borrégió (Ezerjó, Kadarka, Kövidinka, Piros szlankamenka) Pécs (Cirfandli) Villány (Kadarka)

12 Domborzati viszonyok

13 Magyarország borvidékeinek domborzati viszonyai

14 Magyarország talajtípusai - dunai eredetű meszes homok / mezőségi és réti talajok - nyirok talaj / lösz, riolit és andezit - mészkő, dolomit, gránit, bazalt - pannonagyag, pannonhomok - lösz - barna erdőtalaj - homokkő, werfeni pala, kristályos pala - kavicsos agyag - podzolos pszeudoglejes talaj

15 Magyarország talajtípusai

16 ÉGHAJLAT

17 Magyarország éghajlatának évi jelleggörbéje vegetáció

18 A nyugalmi időszak léghőmérsékletének min. és max. értékei 1985/1986 telén

19 Fagykár szőlőben

20 A csapadék havi mennyisége és napi megoszlása Kecskemét, 1995.

21 Az aszály jelenségei

22 Szürkerothadás

23 Az UV sugárzás erőssége Magyarországon

24 Napperzselés hatásai

25 Sajátos művelési módok

26 „HUNGARICA” szőlőfajták a Duna-Borrégió területén

27 ŐSHONOS FAJTÁK AprófehérGyöngyrizling Arany sárfehér Hárslevelű BajorKéknyelű Bánáti rizling Királyszőlő BeregiKozma BudaiKövidinka CsomorikaLisztes ErdeiMézes Ezerjó Pozsonyi fehér Fehér és Piros szlanka Sárfehér Furmint Szagos bajnár GohérSzerémi

28

29 Fajta neve Termőterület ha Termesztő borvidékek száma Regionális fajták: Olasz rizling Kadarka6116 Kékfrankos összesen: – 19 Őshonos fajták Arany sárfehér16352 Budai61 Ezerjó19384 Furmint40773 Hárslevelű16255 Juhfark1704 Kéknyelű431 Királyleányka87313 Leányka8655 Pozsonyi fehér131 Piros szlanka762 Pintes31 összesen: – 13 Regionális és őshonos szőlőfajták területe Magyarországon 2010-ben (HNT, 2010)

30 A MAGYAR SZŐLŐNEMESÍTŐK ÉS FAJTÁIK

31 MATHIÁSZ JÁNOS ( ) Csaba gyöngye, Szőlőskertek királynője muskotály, Cegléd szépe, Ezeréves Magyarország emléke, Mathiász Jánosné muskotály KOCSIS PÁL ( ) Irsai Olivér, Attila, Glória Hungariae, Kocsis Irma POCZIK FERENC Pannónia kincse

32

33 DR. SZEGEDI SÁNDOR ( ) Éva, Favorit, Kósa, Melinda, Narancsízű, Téli muskotály, Esther, Fanny, Lidi, Pölöskei muskotály, Teréz DR. FÜRI JÓZSEF ( ) Refrén Közreműködő munkatársak: dr. Hajdu Edit, dr. Kozma Pál

34

35

36 KURUCZ ANDRÁS ( ) KWAYSSER ISTVÁN ( ) Ezerfürtű, Jubileum 75, Karát, Kármin DR. HAJDU EDIT Generosa, Gesztus, Szirén Trilla

37

38 DR. CSIZMAZIA DARAB JÓZSEF Aletta, Bianca, Göcseji zamatos, Zalagyöngye, Medina DR. BAKONYI KÁROLY Cserszegi fűszeres, Nektár DR. KOZMA PÁL Csillám, Viktória gyöngye, Duna gyöngye, Bíborkadarka, Palatina, Kozma Pálné muskotály DR. KOLEDA ISTVÁN - DR. TAMÁSSY ISTVÁN DR. KORBULY JÁNOS Kunleány, Odysseus, Orpheus, Pegazus stb.

39

40 IFJ. DR. KOZMA PÁL új rezisztencia nemesítési program indítása lisztharmat és egyéb gombabetegségekkel szembeni rezisztenciára Kismis vatkana génforrás felhasználásával

41 Nemesített magyar eurázsiai szőlőfajták területe Magyarországon 2010-ben (HNT, 2010) Fajta neve Termőterület ha Termesztő borvidékek száma Cserszegi fűszeres Ezerfürtű4597 Irsai Olivér82813 Jubileum Generosa292 Karát582 Mátrai muskotály272 Nektár233 Zefír713 Zengő2998 Zenit87511 Zéta1171 Rózsakő171 Csaba gyöngye1011 Bíborkadarka1504 Kármin492 Turán1833 összesen: – 14

42 Nemesített magyar rezisztens szőlőfajták területe Magyarországon 2010-ben (HNT, 2010) Fajta neve Termőterület ha Termesztő borvidékek száma Aletta3631 Bianca18464 Csillám241 Göcseji zamatos171 Kunleány13714 Lakhegyi mézes4152 Pölöskei muskotály742 Vértes csillaga251 Viktória gyöngye1692 Zalagyöngye21137 Duna gyöngye611 Nero71 Pannon frankos301 összesen: – 7

43 Az államilag minősített szőlőfajták és klónok megoszlása FajtaÖsszesdb „Hungaricum” db% Alany Csemegeszőlő Borszőlő: fehér fehér vörös vörös (MgSzH, 2010)

44 hungaricum fajták (56%) világ és egyéb fajták (44%) A „hungaricum” szőlőfajták területi részaránya Magyarország borvidékeinek szőlőterülete: ha ebből a „hungaricum”-ok területe: ha

45 A „hungaricum” szőlőfajták területének fajtacsoportok szerinti megoszlása regionális fajták (34%) nemesített eurázsiai fajták (18%) őshonos fajták (32%) nemesített rezisztens fajták (16%)

46


Letölteni ppt "HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN HUNGARIKUM SZŐLŐFAJTÁK SZEREPE A MAGYAR SZŐLŐ-BOR ÁGAZATBAN Hajdu Edit BCE Szőlészeti és Borászati."

Hasonló előadás


Google Hirdetések