Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest, 2010. szeptember 29. Józan ésszel, Tiszta-szénnel!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest, 2010. szeptember 29. Józan ésszel, Tiszta-szénnel!"— Előadás másolata:

1 Budapest, 2010. szeptember 29. Józan ésszel, Tiszta-szénnel!

2 A Vértesi Erőmű megmentésének és a szebb jövőjének programja! 2

3  A Vért jelenlegi helyzetének bemutatása:  A Vért jelenlegi helyzete,  Mit jelent a csődvédelem,  A Vért jelenlegi helyzetének főbb okai  Kötelezettségek, melyeket valakinek vállalnia kell  Mi várható a társasággal kapcsolatban  Mit tett a Jobbik eddig a Vért fennmaradásáért  A Jobbik tiszta-szén alapú megoldása  A tiszta-szén technológia  A kőszén elgázosítása  A Vért „kizöldítésének folyamata  Tiszta-szén technológiai ábrák  Hogyan állítaná talpra a Jobbik a Vértesi Erőművet  A tiszta-szén technológiára való áttérés finanszírozási forrásai  A Jobbik javaslatának összefoglalása  A Jobbik és a BHD Zrt. megoldásának összehasonlítás  A megoldások előnyeinek összehasonlítása  A megoldások hátrányainak összehasonlítása  Összefoglalás Tartalom

4 A Vért jelenlegi helyzetének bemutatása

5 A Vért jelenlegi helyzete I.  A Vért jegyzett tőkéjét a felhalmozott veszteségek és a Kapolyi féle áramvásárlási szerződések hatására 9,7 milliárd forintról 500 millió forintra szállították le,  2009-ben a Vért eredménye 3.461.960.000 forint veszteség volt. Ha nincsenek, többek között az alábbi tételek, akkor a Vért nyereséges lett volna:  Jelenleg a szénfillérrel a nullszaldós működés biztosított, (mivel az EU támogatja ennek a meghosszabbítását minimum 2014 végéig, így a nullszaldós működés továbbra is fenntartható) Egyéb ráfordítások 2009-ben (forintban) Céltartalékképzés 941 800 000 Tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése 1 173 300 000 Készletek, követelések elszámolt értékvesztése 1 831 600 000 Egyéb 343 700 000 Összesen 4 290 400 000

6 A Vért jelenlegi helyzete II.  2010.08.26-től a Vért csődvédelemben van,  A Vért eszközeinek értéke a 2009-es mérleg szerint 42.473.524.000 forint volt. Amennyiben ez a vagyon egy felszámolás keretében kerülne értékesítésre, úgy valószínűsíthetően csak kisebb összegért értékesítenék a társaság eszközeit. Ez azért okozhat problémákat – azon túl, hogy vagyonvesztéshez vezethet – mert ez a bevétel képezi a fedezetét a kötelezettségek kielégítésének (pl. munkabérek, végkielégítések, szállítói tartozások stb.)  Jelenleg dr. Magyari József a vezérigazgató (a Kossuth holding tulajdonos-vezetője, aki több ezer felszámolást hajtott már végre például hozzá köthető a botrányos HAJDU-BÉT felszámolás is),  Várhatóan a 90 napos csődvédelem meghosszabbítását kéri a társaság még 90 nappal, így a probléma nem lesz megoldva, csak elnapolva.

7 Mit jelent a csődvédelem?  Automatikusan 90 napos „fizetési határidő” hosszabbítás, (ennek leteltéig kell megállapodni a hitelezőkkel, ha nincs megállapodás akkor következik a csődvédelem meghosszabbítása, vagy a felszámolás),  A csődvédelem beálltát megelőzően felhalmozódott kötelezettségeket érinti a csődvédelem intézménye,  Minden kifizetést a csődbiztosnak kell előzetesen jóváhagynia,  Ha felszámolásba fordul a Vért sorsa, ebben az esetben a kijelölt felszámoló feladata a cég vagyonának értékesítése.

8 A Vért jelenlegi helyzetének főbb okai  A KAPOLYI FÉLE ÁRAMVÁSÁRLÁSI SZERZŐDÉSEK,  Az erőmű hatásfoka – eddig nem történt érdemi technológiai fejlesztés – jelenleg ~ 27%,  Nincs kihasználva az erőmű kapacitása (2 blokkos termelés zajlik),  Nincs hosszútávú áramvásárlási szerződés,  A Vért nem rendelkezik saját áramkereskedési partnercéggel, így csak termel és az MVM felé értékesít,  Jelenlegi alacsony világpiaci áramár (a várakozások azonban növekvő árakról szólnak),  Az MVM mint tulajdonos nem foglalkozott érdemben a céggel – nem volt jövőképe és hosszú távra kidolgozott üzleti stratégiája,  Több olyan költség terhelte/terheli a céget, melyek csak egyéni érdekeket szolgáltak/szolgálnak.

9 Kötelezettségek, melyeket valakinek vállalnia kell  A munkavállalók helyzetének kezelése (munkabér vagy segély?)  MVM távhőellátási kötelezettség  A bánya bezárásának rekultivációs kötelezettsége  Az erőmű és a zagytér rekultivációs kötelezettsége A teljes erőművi, bánya és zagytér rekultiváció jelenlegi becslések szerint 40-50 milliárd forint!

10 Mi várható a társasággal kapcsolatban? 1.A csőd 90 napos meghosszabbítása, 2.A csődöt követően várhatóan megindul a felszámolási eljárás, 3.A felszámolás keretében a vagyonelemek „értékesítésre” kerülnek (a bevétel nagysága a felszámolótól és a beérkezett ajánlatoktól függ), 4. ?

11 Mit tett a Jobbik eddig a Vért fennmaradásáért?  Letettük a minisztérium és az MVM asztalára a Szebb Jövőt Vértesi Erőmű szakértői programot,  Tárgyalásokat folytattunk:  a Vért vezetésével,  az MVM-el,  és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával, Nem történt semmi! A programból látható, hogy a bánya és az erőmű megmenthető lenne, méghozzá úgy, hogy nyereséget termeljen, a munkavállalók megtartása, sőt nagymértékű munkahelyteremtés mellett! AMI HIÁNYZIK, AZ A POLITIKAI, KORMÁNYZATI AKARAT!

12 A Jobbik „tiszta-szén” alapú megoldása!

13 A tiszta-szén technológia A kőszén elgázosítása Hőtermelés A gáz megtisztítása Üzemanyagtermelés Villamosáramtermelés Ultratiszta gázból kémiai szintézissel Ultratiszta gázból kémiai szintézissel Ultratiszta gázból kémiai szintézissel A Jobbik javaslata: •Célzott nagymennyiségű üzemanyagtermelés, •Az üzemanyagtermelés melléktermékeivel áram és távhő állítható elő.

14 A kőszén elgázosítása A Jobbik javaslata: Kőszén Biomassza Műanyag Kommunális hulladék OlajhulladékSzennyvíz Lakossági szennyvíziszap Vágóhídi mosóvíz Hígtrágya Autómosó szennyvízGáz Üzemanyag Villamos áram Hő A kőszén elgázosításának folyamata:

15 A Vért kizöldítésének folyamata

16 Tiszta-szén technológiai ábra I.

17 Tiszta-szén technológiai ábra II.

18 Tiszta-szén technológiai ábra III.

19 A tiszta-szén technológiára való áttérés finanszírozási forrásai  A megyei és/vagy budapesti szennyvíziszap elhelyezése a zagytéren, kezdetben csak rekultivációs és pénzügyi célokat szolgálna (1-1,5 mrd forint bevétel/év), később a felhasználandó „alapanyag” részévé válna,  Az EU támogatja a tiszta-szén technológiát, ezért pályázati támogatás is igényelhető az átállásra,  Tekintettel, hogy a Hujber féle szénatüzelésű erőmű megépítését 80%-ban (32 milliárd forint) a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozza – amely intézmény eddig nem kívánta sem a szerződést sem pedig az egyéb dokumentációt megmutatni – így megfelelő megtérülés esetén a tiszta-szénre való átállást is megfinanszírozhatná az MFB,  Egyéb banki forrásokat is be lehet vonni a finanszírozásba,  Az MVM-en keresztüli állami tulajdonlás megtartása a cél, (hiszen képes finanszírozni az átállást) azonban ha a kormányzat ezt nem kívánja fenntartani, úgy befektetők bevonása is szükségessé válhat a megvalósításhoz (pl. MOL).

20 A Jobbik javaslatának összefoglalása Üzemelő bánya Üzemelő szénalapú erőmű Jól fizetett munka SZEBB JÖVŐ!

21 A Jobbik és a BHD Zrt. megoldásának összehasonlítása

22 A megoldások előnyeinek összehasonlítása

23 A megoldások hátrányainak összeha sonlítása A megoldások hátrányainak összehasonlítása

24 Összefoglalás

25 Közreműködött:  Kepli Lajos, Vágó Sebestyén, Dr. Kozéky László, Szabó Mihály, Forrai Richárd Szerkesztő:  Forrai Richárd

26 Köszönjük a figyelmüket! Várjuk a kérdéseket! Elérhetőség:www.oroszlany.jobbik.hu


Letölteni ppt "Budapest, 2010. szeptember 29. Józan ésszel, Tiszta-szénnel!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések