Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„AZ AYURVÉDA, S ANNAK A DIETOTERÁPIÁJA” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„AZ AYURVÉDA, S ANNAK A DIETOTERÁPIÁJA” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány."— Előadás másolata:

1 „AZ AYURVÉDA, S ANNAK A DIETOTERÁPIÁJA” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány

2 Ayurveda hitvallása a diétáról Ha jól étkezel – nem kell orvosra költened Ha rosszul étkezel – felesleges orvosra költened

3 Az ayurveda néhány lényeges eleme 1. Három dosa (pita, vata, kafa) velünk született egyensúlya biztosítja az egészséget, az egyensúly megbomlása panaszokat okoz 2. A világ őselemekből áll, így a dosák és az élelmiszerek is 3. A terápia a hasonlóság és ellentét elvén alapszik

4 Az ayurveda néhány lényeges eleme  A betegség az anyagcsere kisiklásával indul, amikor „ama” méreganyag képződik. A gyógyítás egyik feladata az ama eltávolítása.  A betegség egy folyamat, amely tüneteket okoz, s kezdeti állapotban meggátolható a kifejlődése. A diagnózis már a folyamat vége felé van.

5 Az ételek rendszere

6 Dosák

7 Vata dosa jellemzői  Levegő - éter  Anyagcsere változó, következetlen  Székrekedésre, felfúvódásra hajlamos  Nehezen hízik, inkább 30 év felett  Nem érdekli a gastronomia  Testhő alacsony, végtagok hidegek, bőre száraz

8 Pitta dosa jellemzői  Tűz - víz  Anyagcsere erős, gyors emésztés, mindent megeszik. Test, végtag meleg. 40 felett kezd hízni. Hasmenésre hajlamos, zsíros ételeket nem bírja. Rendszeresen szükséges étkeznie. Májproblémákra, hyperaciditásra, gyulladásokra predisponált.

9 Kafa dosa  Föld - víz  Lassú, megbízható anyagcsere  Hajlamosak felpuffadásra, ödémára  Ha kimarad egy étkezés, nem probléma, legközelebb bepótolják.  Erőteljes alkat

10 Terápia – ízek

11 Anyagcsere hatás  Édes +++  Savanyú++  Sós+  Fanyar+++  Keserű++  Csípős+ Anabolikus (fűtő)Katabolikus (hűtő)

12 Ételminőségek hatása a dosákra ÉtelminőségÉlelmiszerekDosa hatás NehézSajt, joghurt mogyoró, banán, gabona, füge Vata csökkent Kafa növekszik KönnyűÁrpa, kukorica, mungóbab, zöldségek, Kafa csökkent Vata növekszik OlajosTejtermék, ghi, vaj, olajok, kókuszdió, mogyoró Vata csökkent Kafa növekszik SzárazÁrpa, kukorica, burgonyabab, méz, zöldség Kafa csökkent Vata növekszik MelegMeleg ételek, meleg italokVata, Kafa csökkent Pita növekszik HidegHideg ételek, hideg italokVata, Kafa növekszik Pita csökkent

13 A személyre szabott étkezéshez a következőket szükséges meghatározni  Meg kell határozni az egyén dosa struktúráját  Meg kell határozni az emésztési kapacitást (mennyi a szükséges mennyiség, mely ételek okoznak zavart az emésztésben)  Milyen a tápanyag feldolgozási kapacitás? Van-e emésztési zavar, felfúvódás, gáztermelődés? Mely ételek okoznak allergiás reakciót? Fáradt-e étkezés után?

14 Vata dosa aktiválása  Hideg, száraz ételek  Keserű ételek, fűszerek:  Leveszöldségek, zeller, káposzta,  Citrusfélék héja  Kávé, zöld tea, valódi (>70%) csokoládé  Keserű ízű gyógynövények: gyermekláncfű, ezerjófű, tárnics, kamilla, benedekfű, articsóka  Csípős ételek, fűszerek:  Hagyma, retek  Paprika, gyömbér, fokhagyma, fekete bors, mustár, bazsalikom, ánizs, fahéj, borsmenta  Alkohol  Csípősen fanyar ételek, fűszerek  Méz, amla, hüvelyesek, kelbimbó, karfiol, brokkoli, spárga, kukorica, rozs  Majoránna, kurkuma

15 Pita dosa aktiválása  Langyos ételek  Savanyú ételek, fűszerek:  Narancs, citrom, kivi, grapefruit, ananász, limon, megy, szilva, paradicsom  Joghurt, kefir, aludttej, savó, száraz fehér bor, savanyított zöldségek  Kapor, koriander  Sós ételek és fűszerek  Tengeri hal, tenger gyümölcsei  Konyhasó  Csípős ételek és fűszerek

16 Kafa dosa aktiválása  Főtt, zsírosabb – lédúsabb ételek  Édes ízű ételek és fűszerek  Rizs, cukor, tej, tojás, gumós növények, hús, édesvizi hal  Burgonya, cukkini, zöldbab, rizs, tésztafélék, búza

17 dosanövelcsökkent vatakeserű, csípős, fanyarédes, savanyú, sós pitasavanyú, sós, csípősédes, keserű, fanyar kafaédes, savanyú, sóscsípős, keserű, fanyar Izek és a dosák összefoglaló tábla

18 Az étel szükséges mennyisége TípusReggeliEbédVacsora Vata közepes, meleg és folyadék közepes Pita kiadós, lehet hideg kiadós, langyos kiadós, lehet hideg Kafanem fontoskiadósközepes

19 Az étkezés sorrendje 1. Édes íz, 1/3 (kenyér, hüvelyes, édesség 2. Savanyú – sós 1/3 (leves, főtt zöldség, dhal, joghurt) 3. rizs

20 Amelyekkel módosítani lehet az adott étel alapanyag hatását Fűszerek

21 Triphala  Dosa egyensúlyozó, tápcsatorna (colon) karbantartó  Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia belerica  Antibiotikus hatás (chlorhexidin equivalens)  Antioxidáns hatás  Antitumor, radioprotector, chemoprotector

22 Kurkuma  Klasszikus ayurvédában:  Tápcsatorna zavarok  Húgyúti betegségek  Külsőleg pemphigus  Belélegezve nátha  Modern eredmények:  Alzheimer esetében kötődik az amyloid lerakódáshoz, azt oldja (antioxidáns, cholesterin szint csökkentés,  Angiogenezis, metastazis képződés gátlás  Cognitív funkciót javít, izületi gyulladást csökkent, gyomorfekélyes panaszokat csökkent

23 Gyömbér  Az emésztés támogatása  Különböző eredetű hány- ingerek csökkentése  Gátolja a thrombocyta aggregációt (thromboxan szintetaze szintjét csökkenti, a prostoglandinét növeli)  Csökkenti a hyperglycaemia által kiváltott ritmuszavart  Csökkenti a cytostaticum által kiváltott lymphopeniát  Szerotonin antagonista

24

25

26 „Ha naponta egyszer eszünk, soha nem betegszünk meg ha kétszer, id ő nként megbetegszünk ha naponta háromszor eszünk, mindig betegek leszünk”

27 Köszönöm a figyelmüket


Letölteni ppt "„AZ AYURVÉDA, S ANNAK A DIETOTERÁPIÁJA” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések