Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”"— Előadás másolata:

1 „Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”
„Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány

2 Ayurveda hitvallása a diétáról
Ha jól étkezel – nem kell orvosra költened Ha rosszul étkezel – felesleges orvosra költened

3 Az ayurveda néhány lényeges eleme
Három dosa (pita, vata, kafa) velünk született egyensúlya biztosítja az egészséget, az egyensúly megbomlása panaszokat okoz A világ őselemekből áll, így a dosák és az élelmiszerek is A terápia a hasonlóság és ellentét elvén alapszik

4 Az ayurveda néhány lényeges eleme
A betegség az anyagcsere kisiklásával indul, amikor „ama” méreganyag képződik. A gyógyítás egyik feladata az ama eltávolítása. A betegség egy folyamat, amely tüneteket okoz, s kezdeti állapotban meggátolható a kifejlődése. A diagnózis már a folyamat vége felé van.

5 Az ételek rendszere

6 Dosák

7 Vata dosa jellemzői Levegő - éter Anyagcsere változó, következetlen
Székrekedésre, felfúvódásra hajlamos Nehezen hízik, inkább 30 év felett Nem érdekli a gastronomia Testhő alacsony, végtagok hidegek, bőre száraz

8 Pitta dosa jellemzői Tűz - víz
Anyagcsere erős, gyors emésztés, mindent megeszik. Test, végtag meleg. 40 felett kezd hízni. Hasmenésre hajlamos, zsíros ételeket nem bírja. Rendszeresen szükséges étkeznie. Májproblémákra, hyperaciditásra, gyulladásokra predisponált.

9 Kafa dosa Föld - víz Lassú, megbízható anyagcsere
Hajlamosak felpuffadásra, ödémára Ha kimarad egy étkezés, nem probléma, legközelebb bepótolják. Erőteljes alkat

10 Terápia – ízek

11 Anyagcsere hatás Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++
Anabolikus (fűtő) Katabolikus (hűtő) Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++ Csípős +

12 Ételminőségek hatása a dosákra
Élelmiszerek Dosa hatás Nehéz Sajt, joghurt mogyoró, banán, gabona, füge Vata csökkent Kafa növekszik Könnyű Árpa, kukorica, mungóbab, zöldségek, Kafa csökkent Vata növekszik Olajos Tejtermék, ghi, vaj, olajok, kókuszdió, mogyoró Száraz Árpa, kukorica, burgonyabab, méz, zöldség Meleg Meleg ételek, meleg italok Vata, Kafa csökkent Pita növekszik Hideg Hideg ételek, hideg italok Vata, Kafa növekszik Pita csökkent

13 A személyre szabott étkezéshez a következőket szükséges meghatározni
Meg kell határozni az egyén dosa struktúráját Meg kell határozni az emésztési kapacitást (mennyi a szükséges mennyiség, mely ételek okoznak zavart az emésztésben) Milyen a tápanyag feldolgozási kapacitás? Van-e emésztési zavar, felfúvódás, gáztermelődés? Mely ételek okoznak allergiás reakciót? Fáradt-e étkezés után?

14 Vata dosa aktiválása Hideg, száraz ételek Keserű ételek, fűszerek:
Leveszöldségek, zeller, káposzta, Citrusfélék héja Kávé, zöld tea, valódi (>70%) csokoládé Keserű ízű gyógynövények: gyermekláncfű, ezerjófű, tárnics, kamilla, benedekfű, articsóka Csípős ételek, fűszerek: Hagyma, retek Paprika, gyömbér, fokhagyma, fekete bors, mustár, bazsalikom, ánizs, fahéj, borsmenta Alkohol Csípősen fanyar ételek, fűszerek Méz, amla, hüvelyesek, kelbimbó, karfiol, brokkoli, spárga, kukorica, rozs Majoránna, kurkuma

15 Pita dosa aktiválása Langyos ételek Savanyú ételek, fűszerek:
Narancs, citrom, kivi, grapefruit, ananász, limon, megy, szilva, paradicsom Joghurt, kefir, aludttej, savó, száraz fehér bor, savanyított zöldségek Kapor, koriander Sós ételek és fűszerek Tengeri hal, tenger gyümölcsei Konyhasó Csípős ételek és fűszerek

16 Kafa dosa aktiválása Főtt, zsírosabb – lédúsabb ételek
Édes ízű ételek és fűszerek Rizs, cukor, tej, tojás, gumós növények, hús, édesvizi hal Burgonya, cukkini, zöldbab, rizs, tésztafélék, búza

17 Izek és a dosák összefoglaló tábla
dosa növel csökkent vata keserű, csípős, fanyar édes, savanyú, sós pita savanyú, sós, csípős édes, keserű, fanyar kafa csípős, keserű, fanyar

18 Az étel szükséges mennyisége
Típus Reggeli Ebéd Vacsora Vata közepes, meleg és folyadék közepes Pita kiadós, lehet hideg kiadós, langyos Kafa nem fontos kiadós

19 Az étkezés sorrendje Édes íz, 1/3 (kenyér, hüvelyes, édesség
Savanyú – sós 1/3 (leves, főtt zöldség, dhal, joghurt) rizs

20 Fűszerek Amelyekkel módosítani lehet az adott étel alapanyag hatását

21 Triphala Dosa egyensúlyozó, tápcsatorna (colon) karbantartó
Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia belerica Antibiotikus hatás (chlorhexidin equivalens) Antioxidáns hatás Antitumor, radioprotector, chemoprotector

22 Kurkuma Klasszikus ayurvédában: Modern eredmények: Tápcsatorna zavarok
Húgyúti betegségek Külsőleg pemphigus Belélegezve nátha Modern eredmények: Alzheimer esetében kötődik az amyloid lerakódáshoz, azt oldja (antioxidáns, cholesterin szint csökkentés, Angiogenezis, metastazis képződés gátlás Cognitív funkciót javít, izületi gyulladást csökkent, gyomorfekélyes panaszokat csökkent

23 Gyömbér Az emésztés támogatása
Különböző eredetű hány- ingerek csökkentése Gátolja a thrombocyta aggregációt (thromboxan szintetaze szintjét csökkenti, a prostoglandinét növeli) Csökkenti a hyperglycaemia által kiváltott ritmuszavart Csökkenti a cytostaticum által kiváltott lymphopeniát Szerotonin antagonista

24

25

26 „Ha naponta egyszer eszünk, soha nem betegszünk meg ha kétszer, időnként megbetegszünk ha naponta háromszor eszünk, mindig betegek leszünk”

27 Köszönöm a figyelmüket


Letölteni ppt "„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések