Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A normaszegő viselkedés befolyásolásának stratégiái Ökológiai stratégiák: 1.Kompetens oktatás 2.A gyermekek viselkedésének rövidtávú stratégiája 3.Szervezeti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A normaszegő viselkedés befolyásolásának stratégiái Ökológiai stratégiák: 1.Kompetens oktatás 2.A gyermekek viselkedésének rövidtávú stratégiája 3.Szervezeti."— Előadás másolata:

1 A normaszegő viselkedés befolyásolásának stratégiái Ökológiai stratégiák: 1.Kompetens oktatás 2.A gyermekek viselkedésének rövidtávú stratégiája 3.Szervezeti hatásokon alapuló startégiák

2  Fejlődéslélektani szempontot figyelembe vevő stratégiák  Pszichodinamikus elvekre épülő stratégiák

3 A kompetens oktatás  Kounin 80 pedagógussal végzett megfigyelése  A jól fegyelmező pedagógus  kellően előkészített foglalkozások;  A foglalkozások rendkívül élénkek  kevés időt fordít a foglalkozás alatt szervezésre  A tanulói érdeklődést és figyelmet állandóan magas szinten tartotta.

4  A sikeresen fegyelmező pedagógus  a gyermekeket felelősségre vonhatónak tartja, ha nem figyeltek.  A gyermekek figyelmének fenntartása: frontális munka, olyan kérdéseket tett fel amelyek minden gyermek számára érdekes problémát jelentettek, az egyéni feladatok elosztása során pedig változatosságot biztosított  Figyelembe vette a gyermekek egyéni képességszintjét.

5  A jól fegyelmező pedagógus  rendszeresen pásztázta figyelmével az egész csoportot  Időben lépéseket tett a beavatkozásra, mielőtt még a helyzet túl komollyá vált volna.

6 Rendbontó viselkedést megakadályozni nem tudó pedagógusok hibái  a) időzítési hibák: túl hosszú ideig várnak a rendbontásra való reagálással, s eközben a helyzet súlyossá változik;  b) célponti hibák: nem vesznek észre minden rendetlenkedőt, illetve olyanokat is figyelmeztetnek, akik nem fegyelmezetlenkedtek;  c) gyakran esnek a túlreagálás hibájába: azaz kiabálnak, hiszterikussá válnak, noha a helyzet éppen higgadtságot követelt volna meg.

7 A jól fegyelmező pedagógus ún. „átfedés” készségével rendelkezik: A pedagógus képes:  a) bekapcsolódni a gyermekek feladatmegoldási problémájába és segítséget nyújtani;  b) a gyermekeknek a foglalkozásokon keletkező szükségleteit elővételezni;  c) több dologra egyidejűen figyelni;  d) zökkenőmentesen átváltani egyik tevékenységről a másikra anélkül, hogy a gyermekeket különösebben megvárakoztatná.

8 A gyermekek viselkedésének rövid távú befolyásolása 1. Megengedő viselkedés: Pozitívan megfogalmazott szabályok melyek a gyermekek impulzív magatartását korlátozzák. 2. Tolerancia: (szankcionálás helyett ) ha gyermek új státust próbál megszerezni a csoportjában vagy a tanárral való kapcsolatban; A gyermek rendbontónak minősített viselkedése nem több, mint az életkorára jellemző viselkedés, amely az életkor előrehaladtával megszűnik. A gyermek rendbontónak minősített viselkedése nem több, mint az életkorára jellemző viselkedés, amely az életkor előrehaladtával megszűnik. A gyermek viselkedésében jelentkező feszültség valamilyen aktuális stresszel magyarázható.

9 . A viselkedésbe való beavatkozás : akkor válik szükségessé, ha nem akarjuk, hogy a gyermek megnyilvánulásai még nagyobb rendbontást eredményezzenek, vagy azt szeretnénk, hogy a tanteremben tanulás történjék. A beavatkozás szükségességének kritériumai: – Mások testi épségének vagy önbecsülésének védelme. – Vagyontárgyak védelme. – A folyamatban lévő tanítási program védelme. – A rendbontó viselkedés elterjedésének megelőzése. – Egy-egy csoportbeli szabályra való utalás.

10 Szükségtelenné teszi a beavatkozást, ha olyan helyzet áll elő, hogy  – a beavatkozás okozta felbolydulás semlegesítené a beavatkozás pozitív hatását;  – ha már nem az egyes gyermekek problémájával kell szembenéznünk, hanem az egész csoportéval, mert tudomást szereztek róla a társai;  – ha a pedagógus olyan jó hangulatban van, hogy nem tud hirtelen annyi haragot kifejezésre juttatni, amennyivel meg tudja győzni a gyermeket és társait a probléma súlyosságáról.

11 Néhány befolyásolási technika a fegyelmezetlen viselkedés pillanatnyi szabályozására:  Szándékos mellőzés  Jelzéssel történő beavatkozás (gesztusok, amellyel jelzi rosszallását)  Proxemitáskontroll: a gyermek és a pedagógus közötti tér (távolság) csökkentése. (Nem fenyegető! )

12  Akadályelhárítás: ha az önállóan megoldandó feladat túl nehéz nem figyel a feladatra, rendbontásba kezd.  A foglalkozás programjának átstrukturálása: akkor érdemes fontolóra venni, ha a csoportban magas érzelmi feszültség uralkodik, melyet az előző foglalkozással kapcsolatos vagy a szünetben történt események váltottak ki.


Letölteni ppt "A normaszegő viselkedés befolyásolásának stratégiái Ökológiai stratégiák: 1.Kompetens oktatás 2.A gyermekek viselkedésének rövidtávú stratégiája 3.Szervezeti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések