Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mindennapi gyakorlatban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mindennapi gyakorlatban"— Előadás másolata:

1 A mindennapi gyakorlatban
Klímamentő ötletek A mindennapi gyakorlatban

2 Mit tehetünk? Ne gondoljuk, hogy egy ember nem tehet sokat! (lásd politikai választások) Sok praktikus tanács segíthet a mindennapi döntésekben. A jó életfilozófia: Élni jöttünk a Földre, nem lakni!

3 Stratégiai alapelvek:
Egyedül nem megy…………!!!! Keress társat, barátokat, közösséget! Takarékoskodj, mert ha szerencséd van akkor megöregszel, és akkor is szükséged van ennivalóra, ivóvízre, meleg lakásra ! Törődj az egészségeddel, mert a betegség sokba kerül! Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!

4 Napi praktikus tanácsok 1.
Takarékoskodj az energiával! . Optimális lakásméret, minden m2-nek legyen funkciója, . Korszerű és energiatakarékos fűtőberendezés (pl: kondenzációs kazán) . Energiatakarékos háztartási gépek, izzók használata (LED), . Jó ablak és fal, tető szigetelés alkalmazása, C°-os szobahőmérséklet (réteges öltözködés otthon is), . Megújuló energia használata (napkollektor, napelem, hőszivattyú) . Naponta többször rövid idejű intenzív szellőztetés, . A fűtőtestek mögötti hőtükör, éjszaka redőny használata, . Szárítógép helyett szárítsd a ruhát napon! . Áramtalanítás! Kapcsold le a lámpát (az energiatakarékost is!), ha nem használod! Ne maradjanak készenléti állapotban az elektromos eszközök, mert használaton kívül is sokat fogyasztanak (pl: akkutöltők), .

5 Napi praktikus tanácsok 2.
Takarékoskodj a vízzel! Ne folyasd a vizet feleslegesen (pl: fogmosás, szappanozás alatt)! Zuhanyozz a kádfürdő helyett! A WC tartálynál használd a víztakarékos öblítést. Ellenőrizd, hogy jól tömítenek-e a csapok, szelepek. Szerelj a csapokra víztakarékos szűrőt! Használj víztakarékos mosógépet! Gyűjtsd az esővizet! A dísz-, és haszonnövények is jobban kedvelik az esővizet, mint klóros csapvizet. Ne mosogass folyóvíz mellett!

6 Napi praktikus tanácsok 3.
Táplálkozz egészségesen! Igyál naponta min. 2-3 liter vizet, Étkezz naponta többször és keveset! Vásárolj helyi termékeket! Vegyél friss élelmiszert! Csökkent a húsfogyasztást, és egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostos ételeket! Minden nap állj a mérlegre, hogy szembesülj a súlyoddal! Azzá leszel, amit eszel!

7 Napi praktikus tanácsok 4.
Vásárolj tudatosan! Vásárlás előtt írd össze mire és mennyire van szükséged és lehetőleg csak azt vedd meg ! Ne menj éhgyomorral bevásárolni, mert üres gyomorral több terméket veszel! Vigyél magaddal szatyrot, ne fogadj el reklámtáskát! Vásárolj a helyi piacról, és lehetőleg magyar és bio termékeket! Igyekezz olyan terméket vásárolni aminek használatakor kevés szemét keletkezik! Amit lehet javíts, vagy javítass meg! Ha teheted, válaszd a betétdíjas üveget! Keresd az újrahasznosított termékeket! Ne fogadj el szórólapot! Rakj ki a postaládádra: „ nem kérek szórólapot!” matricát.

8 Napi praktikus tanácsok 5.
Közlekedj energiatakarékosan! Ahova megteheted menjél gyalog! Használd a kerékpárt, városban sokszor gyorsabb, mint az autó! Használd a tömegközlekedést! Ha kocsival közlekedsz, lehetőleg törekedj arra, hogy minél többen utazzatok együtt! Ha valamit el tudsz intézni ben, telefonon, akkor feleslegesen ne közlekedj!

9 Napi praktikus tanácsok 6.
Mindennapi tevékenységek: Kirándulj minél többet, ismerd meg az országot! Ha van módod rá, kertészkedj! Ültess fákat, virágokat! Locsolj esővízzel! Csalogasd oda a madarakat! (etető, fészekhely készítés), Komposztáld a faleveleket, füvet, egyéb zöldnövényeket, Barkácsolj, amit magad el tudsz készíteni azt ne vedd meg! Gyűjts szelektíven! Ha valamire nincs szükséged, ne dobd ki, hanem ajándékozd, cseréld, add el! Mosópor helyett használj mosódiót! Építs saját magaságyást, kiskertet!

10 Rajtad a sor! Te melyiket tudod megvalósítani az említettek közül?
Melyik ötlet tetszik? Van, amit hiányoltál a listából?

11 www.hulladekboltermek.hu www.ecolinst.hu www.tukorbenavilag.hu
Segítenek eligazodni! Ha szükséged van segítségre, akkor az alábbi honlapokon további hasznos információkat találsz!

12 Miért is! Önmagadért! A családodért! A kis és nagy közösségért!
A gyerekeidért! A gyerekeid gyerekeiért! A gyereked gyerekeinek……………! Remélem érthető!


Letölteni ppt "A mindennapi gyakorlatban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések