Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr."— Előadás másolata:

1 Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr.
Baranya Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

2 Miért az idősek? Látásuk, hallásuk, egészségi állapotuk miatt könnyű célpontnak bizonyulnak. Ezen túl: Óvatlanok, nem feltételezik senkiről, hogy rossz szándékkal közelítenek feléjük. Könnyen kötnek ismeretséget.

3 Megelőzési tanácsok lopás ellen: Pénzt csak annyit tartson magánál, amennyire feltétlenül szüksége van. Értékeit NE a táska külső részében, farzsebben tartsa. Zárható, más személy által nehezen hozzáférhető helyre tegye tárcáját.

4 Buszon, bevásárló központban NE hagyja a vállán lógni a táskát, vegye kézbe, ne veszítse szem elől.
Vásárlás közben NE tegye pénztárcáját látható helyre. Fizetéskor ügyeljen arra, hogy NE lássák, mennyi pénze van.

5 Kártyával való fizetés esetén NE lássa a mögötte álló vásárló a beütött PIN kódot. /ha túl közel áll Önhöz, kérje meg, hogy álljon arrébb/ Amennyiben automatából vesz ki pénzt, nézzen körül: ha gyanús személyt lát, inkább keressen másik automatát.

6 Ha nagyobb összeget szándékozik kivenni bankból, vigyen magával egy rokont, ismerőst !
Bankból gépkocsival hazafelé tartva is legyen óvatos ! /defektre hivatkozva megállíthatják/

7 Besurranók ellen: Lakásának ajtaját, kapuját mindig tartsa zárva. /kert végén dolgozva nem veszi észre a betérőt/ Felejtse el: lábtörlő alá, villanyóra szekrénybe, virágcserép alá tenni a kulcsot !

8 Trükkösök ellen: Tudnia kell: hivatalokból NEM mennek házhoz ügyet intézni! Amennyiben tisztázni akarnak Önnel valamit, postai úton értesítve be fogják hívni. E-ON dolgozóként akar bejutni a lakásába? Ön hívta ? Kapott értesítést az érkezéséről?

9 NEM köteles beengedni ! De: igazolványt mindig kérjen tőle, majd kérje meg arra, hogy kint várja meg, amíg leellenőrzi. Szerelő Ha ismeri, akkor se hagyja magára a lakásban.

10 Házalók: Mindig nagyobb értékkel távoznak, mint amivel érkeztek. Szinte kivétel nélkül azért kopogtatnak be, hogy megkárosítsák a hiszékeny embereket, akik örülnek a váratlanul jött jó üzletnek.

11 Rosszullétet színlelve akar bejutni?
Pohár vizet kér, WC-re kéretőzik? Mindig gyanakodjon! Miért pont Önhöz csöngetett be? Ha rosszul van, tegye meg, hogy mentőt hív 104. DE: ne engedje be! Ha szomjas: a zárt ajtó mögött várja meg, amíg kap egy pohár vizet!

12 NE otthon tartsa pénzét, tegye bankba !
Aki segítségnyújtás ürügyén keresi fel: NE hagyja magára egy percre sem. Hol a helye a pénznek? kávésdobozban? mélyhűtőben? ágyneműtartóban? fecskefészekben? NE otthon tartsa pénzét, tegye bankba !

13 A táskakitépés, rablás ellen:
Kerülje a kihalt, néptelen utcákat, válassza azt az utat, ahol világítás van és emberek járnak arra. Pénzt ne vigyen magával feleslegesen, ékszereit ne hordja feltűnően.

14 Csalás ellen: Mindenki örül a váratlan nyereménynek, de legyen óvatos ! Telefonkártyás trükkök. Egynapos kirándulások-árubemutatók. Hitel ügyintézés. Adásvételi szerződések.

15 Koldusok, adománygyűjtők ellen:
- koldusmaffia, - gyerekével kolduló nő /próbáljon nem pénzt adni !!!/ A bevásárlóközpontok parkolóiban a 100 Ft-ost kérők. Adománygyűjtés: ne a házhoz becsöngetőnek, vagy parkolókban gyűjtögetőnek adományozzon!

16 Lakása, hétvégi háza védelmében:
Ajtaját lássa el megfelelő biztonsági zárral. Nem olcsó, de megtérül! Amennyiben földszinten lakik, ablakaira szereltessen rácsot! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági láncot, jó, ha van rajta kitekintő ablak is.

17 Vigyázzon különösen nyáron a nyitva hagyott erkélyajtón át könnyű a bejutás az elkövetőnek !
A szúnyogháló a betörő ellen nem véd Hétvégi házában ne tartson értéket ! Nyár végén vigye haza a műszaki cikkeket, kerti gépeket!

18 Fontos: Lakókörnyezetében alakítson ki olyan kapcsolatot a szomszédokkal, hogy figyeljenek egymásra ! Figyelmeztesse a szomszédot, ha gyanús személyt lát a lakása környékén, figyeljen az utcában közlekedő olyan gépkocsira, amiben gyanúsan viselkedő személyek tartózkodnak !

19 Ha hosszabb időre elutazik, kérjen meg valakit, hogy a postaládáját ürítse ki !
/a tele levő postaláda azt mutatja, hogy nincsenek otthon/ Egyedül élő hölgyek NE írják ki ajtajukra, hogy pl. özv., -né !

20 Gépkocsija védelmében:
Az utastérben ne hagyjon értéket ! /ünnepek előtti vásárlások/ Táskáját Ne hagyja az ülésen ! Parkoláskor zárja az ablakokat, ajtókat! Inkább kétszer nézze meg !

21 Kérjen segítséget ! Amennyiben bűncselekmény történt, vagy veszélyben érzi magát azonnal hívja a rendőrséget 107 / a késedelem nehezíti a felderítést/ Alaposan gondolja végig a történteket, minden apró információ fontos lehet !

22 Vigyázzanak magukra és egymásra !
Ha betörés történt vagy feltörték a gépkocsiját semmihez ne nyúljon ! Ne tegyen rendet, várja meg a kiérkező rendőröket! Vigyázzanak magukra és egymásra !

23 Köszönöm a figyelmüket !


Letölteni ppt "Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések