Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter
Állásinterjú Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter

2 Állásinterjú A legtöbb állásinterjú voltaképp értelmetlen, mert – a felmérések szerint- az állás elnyerése leginkább attól függ, hogy a jelölt szimpatikus- e az interjúvolónak. Az életrajzból kiolvasható tényszerű információ – a jelölt valódi értéke- végül ugyanis többnyire feledésbe merül. Ami megmarad, az nem más, mint hogy milyen benyomást tett az interjúvolóra.

3 Jó megjelenés követelménye az állásinterjún
Megnyerő fellépés Pozitív én-kép Ápoltság Egyéniségnek megfelelő előnyös külső

4 Jólöltözöttség Elegáns megjelenés kritériumai:
Divatosan öltözködik, de nem követi a divat szélsőségeit, inkább a klasszikus értékeket részesíti előnyben. Öltözékével nem provokál feltűnést, nem akar meghökkenteni. Alkalomhoz és környezethez öltözött. Alkatának, korának, egyéniségének megfelelő a ruházata. A ruhája jó minőségű anyagból készült és jó a szabása. A színek harmóniában vannak az öltözetben, a ruha viselőjének előnyös a színvilága. Egy öltözéken belül különböző stílusok ne keveredjenek. Helyi sajátosságok figyelembevétele.

5 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
1. Az előtérben Vessük le a nagykabátot, és ha lehet, adjuk át portásnak/titkárnőnek. Semmi esetre se lépjünk be felpakolva, megrakodva az irodába, hogy aztán odabenn kelljen ügyetlenkednünk a lepakolással. Az előtérbe ne üljünk le, maradjunk állva akkor is, ha a titkárnő nyomatékosan hellyel kínál. Ha ugyanis leülünk, már nem vagyunk szem előtt, s nem kell foglakoznia velünk. Hátunk mögött összekulcsolt kézzel álljunk (magabiztosság ).

6 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
2. Belépés Belépésünk stílusa elárulja, milyen bánásmódot várunk. Ha a titkárnő azt mondja, szabad, habozás nélkül menjünk be. Ne álljunk meg az ajtóban, mint a rossz a diák, akit hívatott az igazgató. Amikor átléptük a küszöböt, változatlan iramban menjünk tovább. Bizonytalanságról árulkodik, ha lépést váltunk, sasszézunk.

7 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
3. A közeledés Menjünk be egyenletes léptekkel, egyenesen, magabiztosan akkor is, ha a bent ülő épp telefonál, a fiókban kotorászik, vagy a cipőfűzőjét köti. Tegyük le az aktatáskát, dossziét vagy ami nálunk van, fogjunk kezet az illetővel, és azonnal üljünk le. Hadd lássa, hogy magabiztosan lépünk be a hivatalokba, és nem szeretnénk, ha várakoztatnának. A lassú járás, a hosszú léptek üzenete az, hogy ráérünk, nem izgat bennünket az ügy vagy nincs egyéb dolgunk. Nyugalmazott milliomosnak jól áll az ilyesmi, de aki erőt, tekintélyt, tettrekészséget akar sugározni, vagy azt, hogy stramm, életrevaló munkatárs, annál nem célravezető. A fajsúlyos, fontos ember élénken jár, közepes tempóban, közepes hosszúságú léptekkel.

8 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
4. A kézfogás Kezünket tartsuk egyenesen, és ugyanakkora erővel szorítsunk vissza, mint amilyennel a másik fél. Hagyjuk, hogy ő döntse el, mikor engedi el a kezünket. Odalépéskor a téglalap alakú íróasztal bal feléről közelítsünk, hogy ne kapjunk lefelé néző kézfogást. Sose az asztal fölött nyújtsunk kezet. Az első 15 másodpercben kétszer is mondjuk ki a másik fél nevét, és egyhuzamban ne beszéljünk tovább 30 másodpercnél. 5. A leülés Ha kénytelenek vagyunk pontosan a fogadó féllel szemközti alacsony székre leülni, fordítsuk el a széket 45 fokkal, hogy ne kerüljünk megdorgálandó pozícióba. Ha a szék nem mozdul, a testünket fordítsuk el.

9 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
6. Az ülőhely Jó jel, ha irodája oldottabb részében, például a dohányzóasztalnál ültet le bennünket a fogadó fél, mert az elutasítások 95 százalékában az íróasztal mögül történnek. Sose üljünk olyan alacsony pamlagra, amelyen nem látszik belőlünk más, csak két hatalmas láb fölött egy apró fej. Ha ez mégis elkerülhetetlen, üljünk a pamlag peremére kihúzott derékkal, hogy urai maradjunk testbeszédünknek, gesztusainknak, és 45 fokkal forduljunk el a partnertől.

10 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
7. A gesztusok A higgadt, nyugodt, összeszedett ember, aki ura érzelmeinek, egyértelmű, egyszerű, átgondolt mozdulatokat használ. A magasabb társadalmi helyzetben lévők kevesebb gesztussal élnek, mint az alacsonyabb státuszúak. Ősi tárgyalási fogásról van szó: akinél a hatalom, az nem szorul rá, hogy sokat mozogjon. Gondoljunk rá, hogy a kelet-európaiak többet gesztikulálnak az alkarjukkal, mint a nyugatiak, a dél-európaiaknál pedig az egész kar, sőt a váll is részt vesz a taglejtésben. Amikor kell, tükrözzük vissza a partner gesztusait és mimikáját.

11 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
8. A távolság Tartsuk tiszteletben a másik fél személyes terét, amely a megbeszélés első perceiben a legtágabb. Ha túlságosan közel rukkolunk, az illető hátrább húzódik, elhajol, vagy ütemes gesztusokkal reagál, például az ujjaival dobol. Alapszabály, hogy ismerőshöz közelebb ülünk, idegentől – új ismerőstől – távolabb. A férfiak általában közelebb húzódnak a munkatársnőhöz, a nők viszont nagyobb távolságot tartanak a férfi kollégáktól. A kortársakhoz közelebb mehetünk, a jelentősen idősebbektől és fiatalabbaktól maradjunk távolabb.

12 Az első megjelenés 9 aranyszabálya Hogyan keltsünk jó benyomást?
9. A távozás Nyugodtan és céltudatosan pakoljuk össze a holminkat – ne lázas sietséggel - , nyújtsunk kezet, forduljunk meg, és menjünk ki. Ha jövetelünkkor csukva volt az ajtó, csukjuk be magunk után. Távozáskor megnéznek bennünket hátulról, úgyhogy az interjúra készülő férfi a cipője hátulját is pucolja ki: a nők ebben igen kritikusak, a férfiak pedig hajlamosak elfelejteni. A nő, ha indulni akar, lábfejét az ajtó felé fordítja, s igazgatni kezdi haját és öltözékét, hogy elmenőben kedvező látványt nyújtson hátulról. Az ajtóhoz érve lassan forduljunk meg, és mosolyogjunk. Sokkal előnyösebb, ha mosolygó arcunk lesz a záró kép, mint ha a fenekünk.

13 Ha várakoztatnak Aki húsz percnél tovább várakoztatja az embert, az vagy rossz szervező, vagy hatalmi játékot űz. A várakoztatás ugyanis jó eszköz arra, hogy a várakoztatót előnyösebb, rangosabb pozícióban tüntesse fel, a megvárakoztatottat pedig lefokozza. Hasonló hatás érvényesül, ha vendéglő vagy mozi előtt van sorállás: mindenki föltételezi, hogy érdemes várni, különben miért állnának sorba annyian?

14 Előnyszerzés hét egyszerű fogása
I. Tartsunk álló megbeszélést A rövid távú döntések meghozatalára szolgáló megbeszéléseket tartsuk mindig állva. Vizsgálatok tanúsítják, hogy az állva zajló beszélgetések számottevően rövidebbek, mint az ülők, és aki álló értekezletet tart, annak magasabb az ázsiója, mint annak, aki ülőt. Ha a dolgozószobánkban állva fogadjuk a látogatókat, az is kiváló időkímélő módszer, úgyhogy érdemes fontolóra venni a székek száműzését. Állva mindenki gyorsan és célratörően dönt, és nem fecsérli az időt társasági csevejre. II. A vetélytársakat ültessük háttal az ajtónak Nyitott térségnek háttal az ember feszült lesz, vérnyomása megemelkedik, szívverése és légzése felgyorsul, agyi elektromos tevékenysége fokozódik, mert szervezete felkészül az esetleges orvtámadásra. Ellenfelünkkel szemben tehát kitűnő fegyver, ha az ültetéssel ilyen helyzetbe hozzuk.

15 Előnyszerzés hét egyszerű fogása
III. Zárjuk az ujjakat A kéz gesztusainak alkalmazásakor az az ember kapja a nagyobb figyelmet, aki zárt ujjakkal és álla vonala alatt gesztikulál. Aki szétnyitja az ujjait és kezét az állánál magasabbra emeli, annak kevesebb hatalmat tulajdonítanak. IV. Könyökünk mutasson kifelé Ülő helyzetben könyökünk mutasson testünktől kifelé, vagy pihenjen a karfán. A törzshöz szorított könyök a megadó, félénk ember védekezése.

16 Előnyszerzés hét egyszerű fogása
V. Használjunk hatásos szavakat A kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a beszélt nyelv legmeggyőzőbb szavai a következők: fölfedezés, garantál, szeretet, bevált, eredmény, megtakarít, könnyű, egészség, pénz, új, biztonság, és ön. Érdemes gyakorolnunk őket. Íme, az új felfedezés. Ha ön ezeket a bevált szavakat használja, garantáljuk az eredményt: több szeretetet kap, egészségesebb lesz, sőt pénzt is megtakarít – mindezt teljesen biztonságosan.

17 Előnyszerzés hét egyszerű fogása
VI. Hordjunk vékony aktatáskát A fontos ember, aki csak a leglényegesebb dolgokkal foglalkozik, számzáras, vékony aktatáskával jár. Aki nagy, tömött aktatáskát hord, arról lerí, hogy mindent a nyakába lehet varrni, és nem elég összeszedett. VII. Figyeljünk a zakógombolást Tárgyalások – például a cégvezetés és a szakszervezetek közt zajló viták – videóra rögzített változatának elelemzése arra utal, hogy a kigombolt zakóban tárgyaló résztvevők között gyakrabban születik megegyezés. Aki összefonja a karját, annak többnyire a zakója is be van gombolva, s ez negatívabb hozzáállást jelez. Amikor valaki hirtelen kigombolkozik, joggal feltételezzük, hogy ő maga is kinyílik.

18 Összefoglalás Mielőtt elindulnánk egy fontos megbeszélésre vagy interjúra, szánjunk rá öt nyugodt percet, és gondolatban játsszuk el, ahogy mindezeket a dolgokat jól végigcsináljuk. Ha lelki szemeink előtt világosan látjuk magunkat, akkor a testünk is engedelmeskedni fog, s a partnerek ennek megfelelően reagálnak.


Letölteni ppt "Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések