Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉDESKÉMIAÉDESKÉMIA. Témák: CukrokTejcukorEnergiaitalokCsokoládé.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉDESKÉMIAÉDESKÉMIA. Témák: CukrokTejcukorEnergiaitalokCsokoládé."— Előadás másolata:

1 ÉDESKÉMIAÉDESKÉMIA

2 Témák: CukrokTejcukorEnergiaitalokCsokoládé

3 Cukrok

4 Tudod-e, hogy: ● az egy főre jutó évi cukorfogyasztás 45kg? ● ma két hét alatt fogyasztunk el annyi szénhidrátot, mint kétszáz évvel ezelőtt elődeink egy év alatt. 

5 A szénhidrátok nélkülözhetetlenek, mert : • a sejtek közvetlen energiaforrásai (szőlőcukor) • tartalék tápanyagok (keményítő) • támasztó és vázanyagok (cellulóz) • az élő szervezetek biokémiai folyamatainak résztvevői (RNS, DNS)

6 A szénhidrátok képlete olyan, mintha szénből és vízből felépülő vegyületek lennének. C n (H 2 O) m

7 szőlőcukor glükóz gyümölcscukor fruktóz répacukor = nádcukor szacharóz C 6 H 12 O 6 = C 6 (H 2 O) 6 C 12 H 22 O 11 = C 12 (H 2 O) 11 Legismertebb cukrok C n (H 2 O) m

8 Mi a különbség a barna nádcukor és a fehér répacukor között? 

9 Répacukor és barna nádcukor összehasonlítása 7 %-os limonádé Tapasztalat: • A répacukor picit édesebb, mint a nádcukor. • Mellékíz alig tapasztalható.

10 Répacukor és szőlőcukor összehasonlítása limonádé Tapasztalat: 7%-os répacukor 7%-os szőlőcukor 7%-os répacukor 10%-os szőlőcukor 7%-os répacukor 14%-os szőlőcukor Édesebb Hasonlóan édes, de más íz

11 Répacukor - Gyümölcscukor Tapasztalat: A gyümölcscukor édesebb, mint a répacukor. Ugyanazon íz eléréséhez kb. 30%-kal kevesebb kell→kevésbé hizlal mint a répacukor. • A gyümölcscukrot az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják (max. 30g/nap). • Nem emeli hirtelen a vércukorszintet. • Közvetlenül a máj cukorraktárait tölti fel. Ha a raktárak betelnek zsírrá alakul.

12 Répacukor és Nyírfacukor = Xilit összehasonlítása Tapasztalat: Azonos koncentráció esetén azonos édesítő érték, ízben minimális eltérés. • A nyírfacukor energiatartalma kisebb, mint a répacukoré • A xilit a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer, mert a szájban megtalálható baktériumok nem képesek belőle savat termelni. • Előállítása nyírfa kéregből illetve kukorica csutkából. DE : • Élesztővel készült kelt tészták készítéséhez nem alkalmas • Nem karamellizálható • Kutyáknak nem adható!

13 Cukrok energiatartalmának összehasonlítása RépacukorSzőlőcukorGyümölcscukorNyírfacukor Energiatartalom 100g termékben 1653 kJ1546kJ1700kJ1003kJ Azonos édes ízhez szükséges mennyiség 100 g200 g70 g100 g Azonos íz energiatartalma 1653 kJ3092 kJ1190 kJ1003 kJ Fogyókúrázóknak javasolt sorrend (ha az ár nem számít): Nyírfacukor gyümölcscukor répacukor szőlőcukor

14 Árak KristálycukorBarna nádc.SzőlőcukorNyírfacukor=xilit S Koronás 279Ft/1000g A 708Ft/1000g B 535Ft/1000g 535Ft/1000g A Nyírfa 999Ft/500g 1998Ft/1000g S Sweet 319Ft/1000g S Sweet 779Ft/1000g A 396Ft/330g 833Ft/1000g A Nyírfa 999Ft/250g 3996Ft/1000g S Sütőcukor 489Ft/1000g S Goldpack 879Ft/1000g S 319Ft/400g 1254Ft/1000g S Nyírfa 999Ft/250g 3996Ft/1000g B 1390/1000g S Xilit 959Ft/300g 3197Ft/1000g B Nyírfa 3962Ft/1000g B Xilit 2090Ft/1000g Jelölések: S – Spar A – Auchan B – Biobolt Eleven

15 Tejcukor = laktóz SzőlőcukorGalaktóz

16 Tejcukor érzékenység A tejcukor érzékeny emberekből hiányzik a laktáz enzim, amely a tejcukrot képes lebontani. OrszágSzázalék Hollandok1% Svédek2% Britek10% Németek13% Osztrák18% Magyarok26% Dél-Olaszországiak41% Dél-Franciaországiak65% Kínaiak93% Délkelet-Ázsiaiak 98%

17 Laktózmentes tej vizsgálata

18 Laktózmentes tej gyártása • A tejhez a gyártás során hozzáadják a laktáz enzimet ezáltal a tejcukor már a gyártási folyamat során lebomlik. Az így keletkező szőlőcukor és galaktóz már emészthető az ember számára.

19 Mi a neve kancatejből erjedés útján készült, szénsavban gazdag, édeskés alkoholos italnak? 

20 A kumisz • A kumisz kellemes, savanykás-édeskés és kissé csípős ízű ital, mivel folyamatosan erjed. • Alkohol tartalma 1-2%.

21 Mesterséges édesítőszerek = ÉDES ÍZŰ VEGYSZEREK nem szénhidrátok!!! Szacharin (C 7 H 4 NNaO 3 S) Ciklamát (C 6 H 11 NHSO 3 H) Aszpartam (C 14 H 18 N 2 O 5 )

22 Mesterséges édesítőszerek = ÉDES ÍZŰ VEGYSZEREK • Feltalálásuk véletlen kémiai kísérletek eredménye (lapozás). • A mesterséges édesítőszerek több százszor édesebbek a répacukornál. • A belőlük készült ételek ezért olcsóbbak → rendkívül elterjedtek. Kémia tankönyv 171. oldal: a mesterséges édesítőszerek egyes kutatások szerint rákkeltő hatásúak. Az utóbbi évek kutatásai szerint mérsékelt fogyasztás esetén káros hatásuk nem mutatható ki. A mesterséges édesítőszerekből készült élelmiszerek ugyan kis kalóriatartalmúak, de fokozzák az étvágyat ezért fogyasztásuk gyakran súlygyarapodáshoz vezet. További mellékhatások lehetnek: látászavar, fülzúgás, hallásgyengülés, álmosság, végtagzsibbadás, depresszió, ingerlékenység, bedagadt lábak, ízületi fájdalmak……

23 Aszpartámot tartalmazó élelmiszerek

24 Energiaitalok Teszt értékelése (60 fő): • 3 tanuló még soha nem fogyasztott energiaitalt • A többség éves korában próbálta ki • 21 fő számára elérhető otthon is az energiaital • 44 fő saját magának vásárolja • 5 fő már lett rosszul tőle • 21 szülő tud az energiaital fogyasztásról, de nem helyesli • 26 szülő tud az energiaital fogyasztásról és nem zavarja Nem fogyaszt Ritkán fogyaszt Havi 1-2Heti 1-2 Naponta több

25 Az energiaitalok káros hatásai: • szapora pulzus, emeli a vérnyomást, szívrohamot is okozhat • nyugtalanság, álmatlanság, pánikroham • depressziót, szorongást okozhat • a máj károsodása • többnyire hizlalnak • gyengíti immunrendszerünket • a túladagolás akár halálhoz is vezethet

26 Csoki és egyéb nasi Energia tartalma 100g termékben: Energia tartalom 1 db termékben:

27 • az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk • Napóleon mindig tartott magánál egy kis csokoládét • a csokiban több mint 300 különböző íz található • sok antioxidánst tartalmaz • örömhormont termel • fiatalítja és ápolja a bőrt • életerőt, energiát ad • Nagyon finom!!! CSOKOLÁDÉ

28


Letölteni ppt "ÉDESKÉMIAÉDESKÉMIA. Témák: CukrokTejcukorEnergiaitalokCsokoládé."

Hasonló előadás


Google Hirdetések