Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉDES KÉMIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉDES KÉMIA."— Előadás másolata:

1 ÉDES KÉMIA

2 Témák: Cukrok Tejcukor Energiaitalok Csokoládé

3 Cukrok

4 Tudod-e, hogy: ● az egy főre jutó évi cukorfogyasztás 45kg? ● ma két hét alatt fogyasztunk el annyi szénhidrátot, mint kétszáz évvel ezelőtt elődeink egy év alatt.

5 A szénhidrátok nélkülözhetetlenek, mert :
a sejtek közvetlen energiaforrásai (szőlőcukor) tartalék tápanyagok (keményítő) támasztó és vázanyagok (cellulóz) az élő szervezetek biokémiai folyamatainak résztvevői (RNS, DNS)

6 A szénhidrátok képlete olyan, mintha szénből és vízből felépülő vegyületek lennének. Cn(H2O)m

7 Legismertebb cukrok Cn(H2O)m
szőlőcukor glükóz gyümölcscukor fruktóz répacukor = nádcukor szacharóz C6H12O6 = C6(H2O)6 C12H22O11 = C12(H2O)11

8 Mi a különbség a barna nádcukor és a fehér répacukor között?
Mi a különbség a barna nádcukor és a fehér répacukor között?

9 Répacukor és barna nádcukor összehasonlítása 7 %-os limonádé
Tapasztalat: A répacukor picit édesebb, mint a nádcukor. Mellékíz alig tapasztalható.

10 Répacukor és szőlőcukor összehasonlítása limonádé
Tapasztalat: 7%-os répacukor 7%-os szőlőcukor 10%-os 14%-os Édesebb Hasonlóan édes, de más íz

11 Répacukor - Gyümölcscukor
A gyümölcscukrot az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják (max. 30g/nap). Nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Közvetlenül a máj cukorraktárait tölti fel. Ha a raktárak betelnek zsírrá alakul. Tapasztalat: A gyümölcscukor édesebb, mint a répacukor. Ugyanazon íz eléréséhez kb. 30%-kal kevesebb kell→kevésbé hizlal mint a répacukor.

12 Répacukor és Nyírfacukor = Xilit összehasonlítása
Tapasztalat: Azonos koncentráció esetén azonos édesítő érték, ízben minimális eltérés. A nyírfacukor energiatartalma kisebb, mint a répacukoré A xilit a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer, mert a szájban megtalálható baktériumok nem képesek belőle savat termelni. Előállítása nyírfa kéregből illetve kukorica csutkából. DE : Élesztővel készült kelt tészták készítéséhez nem alkalmas Nem karamellizálható Kutyáknak nem adható!

13 Cukrok energiatartalmának összehasonlítása
Répacukor Szőlőcukor Gyümölcscukor Nyírfacukor Energiatartalom 100g termékben 1653 kJ 1546kJ 1700kJ 1003kJ Azonos édes ízhez szükséges mennyiség 100 g 200 g 70 g Azonos íz energiatartalma 3092 kJ 1190 kJ 1003 kJ Fogyókúrázóknak javasolt sorrend (ha az ár nem számít): Nyírfacukor gyümölcscukor répacukor szőlőcukor

14 Árak Kristálycukor Barna nádc. Szőlőcukor Nyírfacukor=xilit
S Koronás 279Ft/1000g A 708Ft/1000g B 535Ft/1000g 535Ft/1000g A Nyírfa 999Ft/500g 1998Ft/1000g S Sweet 319Ft/1000g S Sweet 779Ft/1000g 396Ft/330g 833Ft/1000g 999Ft/250g 3996Ft/1000g S Sütőcukor 489Ft/1000g S Goldpack 879Ft/1000g S 319Ft/400g 1254Ft/1000g S Nyírfa B 1390/1000g S Xilit 959Ft/300g 3197Ft/1000g B Nyírfa 3962Ft/1000g B Xilit 2090Ft/1000g Jelölések: S – Spar A – Auchan B – Biobolt Eleven

15 Tejcukor = laktóz Szőlőcukor Galaktóz

16 Dél-Franciaországiak
Tejcukor érzékenység A tejcukor érzékeny emberekből hiányzik a laktáz enzim, amely a tejcukrot képes lebontani. Ország Százalék Hollandok 1% Svédek 2% Britek 10% Németek 13% Osztrák 18% Magyarok 26% Dél-Olaszországiak 41% Dél-Franciaországiak 65% Kínaiak 93% Délkelet-Ázsiaiak 98%

17 Laktózmentes tej vizsgálata

18 Laktózmentes tej gyártása
A tejhez a gyártás során hozzáadják a laktáz enzimet ezáltal a tejcukor már a gyártási folyamat során lebomlik. Az így keletkező szőlőcukor és galaktóz már emészthető az ember számára.

19 Mi a neve kancatejből erjedés útján készült, szénsavban gazdag, édeskés alkoholos italnak?

20 A kumisz A kumisz kellemes, savanykás-édeskés és kissé csípős ízű ital, mivel folyamatosan erjed. Alkohol tartalma 1-2%.

21 Mesterséges édesítőszerek = ÉDES ÍZŰ VEGYSZEREK nem szénhidrátok!!!
Szacharin (C7H4NNaO3S) Ciklamát (C6H11NHSO3H) Aszpartam (C14H18N2O5)

22 Mesterséges édesítőszerek = ÉDES ÍZŰ VEGYSZEREK
Feltalálásuk véletlen kémiai kísérletek eredménye (lapozás). A mesterséges édesítőszerek több százszor édesebbek a répacukornál. A belőlük készült ételek ezért olcsóbbak → rendkívül elterjedtek. Kémia tankönyv 171. oldal: a mesterséges édesítőszerek egyes kutatások szerint rákkeltő hatásúak. Az utóbbi évek kutatásai szerint mérsékelt fogyasztás esetén káros hatásuk nem mutatható ki. A mesterséges édesítőszerekből készült élelmiszerek ugyan kis kalóriatartalmúak, de fokozzák az étvágyat ezért fogyasztásuk gyakran súlygyarapodáshoz vezet. További mellékhatások lehetnek: látászavar, fülzúgás, hallásgyengülés, álmosság, végtagzsibbadás, depresszió, ingerlékenység, bedagadt lábak, ízületi fájdalmak……

23 Aszpartámot tartalmazó élelmiszerek

24 Energiaitalok Teszt értékelése (60 fő):
3 tanuló még soha nem fogyasztott energiaitalt A többség éves korában próbálta ki 21 fő számára elérhető otthon is az energiaital 44 fő saját magának vásárolja 5 fő már lett rosszul tőle 21 szülő tud az energiaital fogyasztásról, de nem helyesli 26 szülő tud az energiaital fogyasztásról és nem zavarja Nem fogyaszt Ritkán fogyaszt Havi 1-2 Heti 1-2 Naponta több 3 9 23 20 5

25 Az energiaitalok káros hatásai:
szapora pulzus, emeli a vérnyomást, szívrohamot is okozhat nyugtalanság, álmatlanság, pánikroham depressziót, szorongást okozhat a máj károsodása többnyire hizlalnak gyengíti immunrendszerünket a túladagolás akár halálhoz is vezethet

26 Csoki és egyéb nasi Energia tartalma 100g termékben:
Energia tartalom 1 db termékben:

27 CSOKOLÁDÉ az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk
Napóleon mindig tartott magánál egy kis csokoládét a csokiban több mint 300 különböző íz található sok antioxidánst tartalmaz örömhormont termel fiatalítja és ápolja a bőrt életerőt, energiát ad Nagyon finom!!!

28


Letölteni ppt "ÉDES KÉMIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések