Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági rendszerek. A gazdasági rendszer fogalma  A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja, tehát rendszerként kezelhető. (pl.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági rendszerek. A gazdasági rendszer fogalma  A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja, tehát rendszerként kezelhető. (pl."— Előadás másolata:

1 Gazdasági rendszerek

2 A gazdasági rendszer fogalma  A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja, tehát rendszerként kezelhető. (pl. a magyar nemzetgazdaság, egy vállalat, vállalkozás, bank, iskola...)  A gazdasági rendszer célirányos tevékenységet folytat, amely meghatározza, hogy a társadalmi munkamegosztásban milyen helyet foglal el. A céljaik meghatározásánál, a működésük során figyelemmel kell lenniük a környezetükre is.  A gazdasági rendszer képes célok kitűzésére, megvalósítására.

3 A gazdasági rendszer általános jellemzői  A gazdasági szervezetek alapvetően vagy árukat állítanak elő, vagy szolgáltatásokat nyújtanak.  A gazdasági szervezetek négy lényeges erőforrásból állnak (4M): ◦az emberekből (Men), ◦a gépekből és munkaeszközökből (Machines), ◦a pénzből (Money), ◦és a vezetésből (Management).

4 általános modell irányítási folyamatok (irányítási alrendszer) információs folyamatok (információs alrendszer) reálfolyamatok (fizikai alrendszer) irányítási folyamatok (irányítási alrendszer) információs folyamatok (információs alrendszer) reálfolyamatok (fizikai alrendszer) bemenetek kimenetek

5 Gazdasági rendszerek a rendszerszemlélet alapján

6 Rendszerszemlélet alapján 1.  célszerűen működő rendszer: tevékenységét célorientáltan végzi, képes a célok megfogalmazására és a célok elérését tudatos vezérléssel biztosítja.  bonyolult szervezett rendszer: elemeit, elemkapcsolatait nem tudjuk pontosan meghatározni.

7 Rendszerszemlélet alapján 2.  hierarchikus: az irányítást végző szervek, azaz a döntési pontok több szinten helyezkednek el az adott rendszerben, és az elhelyezkedéstől függően alá-, fölérendeltségi viszonyban vannak egymással.  önszabályozó: az irányításhoz szükséges jeleket, az információt saját tevékenységük megfigyelése alapján állítják elő.

8 Rendszerszemlélet alapján 3.  A gazdaságra állandó hatással van a környezet, valamint maga is hat a környezetre. önszervező: amennyiben a gazdasági rendszer képes a tulajdonságai megváltoztatásával dinamikusan alkalmazkodni a környezetéhez.  öntanuló: működésük korábbi tapasztalatait felhasználva képesek belső folyamataik tökéletesítésére.

9 Rendszerszemlélet alapján 4.  Határozatlan az elemek működése, kapcsolata és állapota között sztochasztikus összefüggés van. A működésük eredménye, állapotuk valamint kimeneteleik csak valószínűsíthetők.  Hatékony működésüket szervezni, irányítani kell. Az irányítás és szervezés beavatkozást jelent a rendszer állapotába, folyamataiba.

10 Szervezés  egyszeri beavatkozás  a rendszer struktúrája változik meg  elemek és kapcsolataik változnak, így egy új rendszert ◦hozhatunk létre vagy ◦régit fenntarthatjuk a kívánt módon vagy ◦megváltoztathatjuk vagy ◦megszüntethetjük.

11 Irányítás  Irányításon azon céltudatos szellemi tevékenységet értjük, amikor a rendszer folyamataiba beavatkozunk azért, hogy a folyamatokat ◦elindítsuk, ◦kívánt módon fenntartsuk, ◦kívánt módon megváltoztassuk, vagy ◦megszüntessük.  Folyamatos beavatkozást jelent  Irányítási tevékenység az alábbi műveletekből áll: ◦érzékelés, ◦különbségképzés, ◦ítéletalkotás, ◦beavatkozás.

12 A szervezés és irányítás formái  Szabályozás Utólagos tevékenység, akkor kezdődik amikor a rendszer a kívánt állapotból már kilépett. Szabályozásnál a folyamat kimeneteiről szerzünk értesülést, és a beavatkozás a bemeneteire hat. Ily módon zárt hatáslánc negatív visszacsatolás.  Vezérlés A nem kívánt zavaró hatások kompenzálására szolgál. Egyidejűleg lép fel a zavaró hatással. Nincs zárt hatáslánc. Sokkal jobb a hatásfoka, mint a szabályozásnak.  Izoláció Ha kizárjuk annak a lehetőségét (vagy minimalizáljuk) hogy a zavaró hatások bekövetkezzenek izolációról beszélünk.

13 Egy hierarchikus rendszerben a vállalatirányítás, szabályozás folyamata Felső szintű vezetés Középszintű vezetés Operatív irányítás Funkciók Tevékenységek Végrehajtás vállalati politika stratégia taktika stratégia ellenőrzése Végrehajtásellenőrzés vállalati politika ellenőrzése

14 változás a gazdaságban  a globalizáció miatt nő az igény: ◦a koordinációra, ◦az ellenőrzésre és az ◦együttműködésre.  az igény kielégíteni: ◦IT megfelelő és fokozott mértékű felhasználásával lehet

15 IT alkalmazására ösztönző erők  piaci hatások  technológiai hatások  társadalmi hatások

16 piaci hatások  élesedő verseny  globalizálódás  munkaerő-költség különbségek  változékony piacok  megváltozott vásárlói preferenciák  a fogyasztók nagyobb befolyása

17 technológiai hatások  gyors technológiai változások  jelentős léptékű fejlődés  gyors avulási ütem  információs túlterhelés  költség/teljesítmény hányados nagy mérvű javulása

18 társadalmi hatások  dereguláció  etikai és jogi kérdések előtérbe kerülése  szociális felelősség fontosságának felismerése  politikai változások  megváltozott természetű munkaerő

19 válaszok az üzleti kihívásokra  stratégiai rendszerek kifejlesztése ◦pl.: a szállító/vevő-kapcsolat javítása  minőségfejlesztési projektek ◦pl.: a minőségellenőrzés az IT által gyorsabb, pontosabb  üzleti folyamatok újraszervezése (BPR) ◦pl: innovációk piacra-jutási idejének csökkentésére  üzleti szövetségek kialakítása ◦pl.: JIT (Just In Time)  elektronikus kereskedelem

20 IT szerepe a versenyben 1.  Három korszak modell (WARD-GriffithWhitemore, 1990)

21 IT szerepe a versenyben 2.  Három korszak modell (WARD-GriffithWhitemore, 1990)

22 Irodalom  Gábor András és munkatársai: Üzleti informatika. Aula, 2007, Bp.  Futó Iván - Molnár Bálint - Gerencsér András: Válogatott fejezetek az információmenedzsment tématőréből. [elektronikus dok.] BKÁE, 2000, Bp. URL: http://mek.oszk.hu/01200/01254/http://mek.oszk.hu/01200/01254/  Információs rendszerek. Rövid áttekintés. (elektronikus dokumentum, letöltés: 2010. június 20.) URL: www.inczedy.hu/~szikszai/foisk/ir.pdf


Letölteni ppt "Gazdasági rendszerek. A gazdasági rendszer fogalma  A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja, tehát rendszerként kezelhető. (pl."

Hasonló előadás


Google Hirdetések