Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. Bemutatónk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. Bemutatónk."— Előadás másolata:

1 II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. Bemutatónk a főiskolánk és válogatott protokolláris rendezvényeinek rövid ismertetője. A Rákóczi Főiskola Ukrajna egyetlen nem állami fenntartású magyar nyelvű felsőoktatási intézménye. ALAPÍTÓJA ÉS FENNTARTÓJA: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA). A KMFA JELENLEGI TAGJAI: •KÁRPÁTALJAI MAGYAR KULTURÁLIS SZÖVETSÉG •KÁRPÁTALJAI MAGYAR PEDAGÓGUSSZÖVETSÉG •KÁRPÁTALJAI REFORMÁTUS EGYHÁZ A főiskola működése hathatós anyaországi támogatással valósul meg. Az előző képeken saját tulajdonú épületeinket tekinthette meg. Főépületünk az egykori Bereg Vármegye Magyar Királyi Törvényház. A 100 éves épület ma is Kárpátalja egyik legimpozánsabb műemlék-jellegű épülete. 2003-ban főiskolánk felveszi II. Rákóczi Ferenc nevét. Ekkor a Főiskolai Tanács elfogadja a főiskolánkat jelképező logót és a Rákóczi Zászlót.

2 TANÉVNYITÓ-TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEK 2004 óta tanévnyitó és diplomaátadó ünnepségeinket a Beregszászi Református Templomban tartjuk. Főiskolánk nagymértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségének növeléséhez, lehetőséget biztosítva Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által jegyzett diplomák megszerzésére. A 2010/2011-es tanévben a főiskolának közel ezer nappali és levelező tagozatos hallgatója van. Az intézményben oktatott 10 akkreditált szakból 6-on a BSC diplomák mellett, egyetemi szintű végzettséget igazoló diplomákat vehetnek át a végzősök. 2010-ig 1462–en vehettek át felsőfokú végzettséget igazoló diplomát.

3 RÁKÓCZI NAPOK MÁRCIUSI RENDEZVÉNYSOROZAT A FŐISKOLÁN SZOBORAVATÁS 2006. március 20-a óta tisztelegve II. Rákóczi Ferenc életműve, főiskolánk névadójának emléke előtt, minden évben a fejedelem születésnapja, március 27-e előtti héten a főiskolán „Rákóczi napok”címmel, immár hagyománnyá vált rendezvénysorozatra kerül sor. Az előző képeken központi rendezvény keretében láthatta amint főiskolánk elnöke, illetve rektora az adományozókkal közösen leleplezik II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

4 NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁK A Főiskola az oktatási feladatokon túl a tudományos utánpótlás kinevelése céljából évente számos szakmai-tudományos rendezvény, kutatás szervezője, koordinátora és lebonyolítója. A tudományos konferenciák előadói neves magyarországi, határon túli és helyi szakemberek, kutatók. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb konferenciánk: • „Ukrajna és a Bolognai folyamat” (2006) • „A magyar nyelv és irodalom új tantervek és tankönyvek alapján való oktatásának sajátosságai a 12 éves képzésben” (2006) • „A közoktatás/kisebbségi oktatás az EU-ban és Ukrajnában” (2007) „Az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének lehetőségei multikulturális közegben, az uniós tapasztalatok tükrében” (2008) • „Nyelv, azonosságtudat és anyanyelvi nevelés a XXI. században” (2009) • „Az 1920-as békerendszer és Európa átalakulása” (2010)

5 FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK NEMZETKÖZI KÓRUSTALÁLKOZÓJA Kiemelt feladatának tekinti a magyar kultúra terjesztését, azon belül szűkebb régiónk, Kárpátalja kulturális életének fellendítését, színesítését is. Ennek érdekében egész évben folyamatosan szervezünk különféle kulturális rendezvényeket. A kórustalálkozók résztvevői anyaországi, határon túli és kárpátaljai felsőoktatási intézmények kórusai. Többek között: • A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAUDEAMUS KÓRUSA • A DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÁNTUSA • A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM ÉNEKKARA • A MUNKÁCSI ÁLLAMI EGYETEM CIMBORÁK NÉPI KÓRUSA • AZ UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM FÉRFI NÉPI AKAPELLA KÓRUSA • AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA FÉRFI KAMARAKÓRUSA Az idén a VI. ilyen kórustalálkozóra került sor.

6 KIÁLLÍTÓ TERMEINK A főiskolán több kiállító-terem is helyet kapott: A Polónyi Katalin kiállító teremben (TEXTILMÚZEUM) a beregi népművészet eredeti gyűjtésből származó darabjai tekinthetők meg, melyek kiváló példái vidékünk messze híres, ma is élő népművészetének. A Gross Arnold kiállító teremben képzőművészeti tárlatok keretében bemutatkozhatnak vidékünk képző- és iparművészei. A Révész Imre kiállító teremben a kiállító művészek által főiskolánknak ajándékozott festmények egy-egy darabja látható. Ez képezné majdan, terveink szerint, egy állandó Kárpátaljai Magyar Galéria alapját.

7 IZELÍTŐ FŐISKOLÁNK TÖRTÉNETÉNEK KIEMELT PROTOKOLLÁRIS ESEMÉNYEIBŐL Főiskolánk sajátos helyzetéből adódóan viszonylag gyakran látogatnak el hozzánk főleg anyaországi és ukrajnai közjogi méltóságok, magas rangú állami vezetők, így a teljesség igénye nélkül emeltünk ki néhányat: •ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK, 2000-ben •MÁDL FERENC KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉS ANATOLIJ KINAH UKRÁN MINISZTERELNÖK, 2002-ben •SZILI KATALIN A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE A 2006. ÉVI DIPLOMAÁTADÓ - TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEN VOLT VENDÉGÜNK •SÓLYOM LÁSZLÓ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, 2008-ban •NÉMETH ZSOLT A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM ÁLLAMTITKÁRA, 2011-ben

8 AZ EU NAGYKÖVET ÉS A TAGÁLLAMOK NAGYKÖVETEINEK LÁTOGATÁSA 2010-ben az Ungvári Magyar Főkonzulátus és a Beregszászi Magyar Konzulátus főkonzuljai kíséretében a főiskolára látogattak az EU-s tagállamok nagykövetei.

9 A Beregszászi Magyar Konzulátus és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösen szervezett jótékonysági rendezvényei A 2009. év óta a Beregszászi Magyar Konzulátussal közösen jótékonysági bálokat szervezünk. A báloknak neves fővédnökei voltak 2010-ben: •Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes •Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára •Potápi Árpád országgyűlési képviselő •Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet Az immár szintén hagyománnyá váló alkalmak programját valamilyen népi hagyomány köré építettük fel. Így eddig a nagydobronyi lakodalmas szokások, a szüreti népi hagyományok és a kárpátaljai disznótoros szokások felelevenítésére épült. Az utóbbi két jótékonysági bál bevételéből a főiskola tetőszerkezetének felújítását kívánjuk támogatni.

10 II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. 15 éves fennállása óta Főiskolánk a kárpátaljai magyarság oktatási, tudományos és kulturális központjává vált. A Főiskolánkról és a kárpátaljai magyarságot érintő aktuális eseményekről részletesen tájékozódhat az alábbi honlapokon: www.karpatalja.mawww.kmf.uz.ua Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. Bemutatónk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések