Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a helyzet belülről szemlélve? Dobolyi László elnök - chairman Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a helyzet belülről szemlélve? Dobolyi László elnök - chairman Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association."— Előadás másolata:

1 Mi a helyzet belülről szemlélve? Dobolyi László elnök - chairman Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association

2  2005 februárja előtt még nem gondoltam rá, hogy én is azok közé kerülök, akik e súlyos kórral kell, hogy együtt éljenek, ellene küzdjenek.  Éltem a vállalkozók rendszertelen, stresszes életmódját.  Nem törődtem az egészségemmel.  Nem foglalkoztam azzal sem, hogy édesanyám hasüregi rákban halt meg és én is veszélyeztetett lehetek.

3  Amikor jelentkeztek a vastagbél rák tünetei, azonnal orvoshoz fordultam.  Pánikba estem amikor kiderült a diagnózis.  Egy napig letargiás voltam, még a könnyeim is kicsordultak a tények hatására, rákos vagyok!  A második napon rádöbbentem nem ez a megoldás!  Nekem még nagyon sok a feladatom van az „árnyék világban”.  Gondolkodóba estem, hogyan tovább?

4  Fel sem eszméltem olyan gyorsan követték egymást az események.  Egy héten belül megoperáltak.  Három héttel a műtét után kezdtem az első kemoterápiás kezelést.  Igazából csak ekkor kerültem kapcsolatba olyan betegtársakkal, akik közül sokan már rendkívül rossz állapotban voltak, a betegség miatt.  A döbbenet mi jöhet, mi következhet be velem is, fájóan belém hasított.  Nagyon sok magába fordult emberrel találkoztam.

5  Lelkileg borzasztóan leépítő környezet.  Csupa elkeseredett magába zárkózott ember.  Ekkor elhatároztam „Nem adom fel” – jutott eszembe a régi Lokomotív GT sláger:  „Nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben találsz ….  A környezetemben tapasztaltak megedzették a lelkem. Eldöntöttem dacolok a betegséggel és segítek az elesett embereken.

6  A vállalkozóként eltöltött évtizedek az önzésről, a sikerről, a hajtásról szóltak.  Nem törődtem senkivel a családomon kívül.  A betegség, a környezet, a halál közeli lehetősége, teljesen megváltoztatott.  Kezdtem megérteni, észre venni, hogy a pozitív hozzáállásom sok betegtársamon segít.  Volt aki azt mondta, milyen jó a környezetemben, mert vissza adom neki a reményt.  2006 őszén betegek egy csoportja elhatározta, alakít egy egyesületet, mert nincs önálló képviselete a vastag- és végbélrákban szenvedőknek.

7  Mikor megjött az alakuló gyűlésre a meghívó, elhatároztam nekem ott a helyem.  Nekem segíteni kell azoknak, akik nem tudnak magukon.  Mikor megkérdezték ki akar elnök lenni, jelentkeztem.  Megválasztottak!  Tele életörömmel, segíteni és tenni akarással kezdtem a munkát.  Meghatároztuk az Egyesület céljait.

8  Alapvető feladatunk:  Betegtársaink segítése  Érdekképviselete  Támogatása  A szűrések, a megelőzés, a felvilágosítás.  Nem kell így járniuk az embereknek, ahogyan mi jártunk!  Meghatároztam az éves programunkat, megalakítottuk betegklubunkat.  Az összejövetelekre meghívtam orvos előadókat, akik szívesen tettek eleget a felkérésnek.  A témák úgy lettek meghatározva, hogy segítsék társainkat, a betegség megismerésében, megélhetőségében.

9  Ahhoz, hogy sikerüljön motiváltnak lenni, sikeresnek kell lenni!  Kemény munkával elértem, hogy egyesületünk a Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association ma az európai Bélrákos Szövetség magyarországi képviselete.  Az európai Szövetség, az Europacolon folyamatosan tájékoztat bennünket a tagállamok eseményeiről, az új kezelésekről, betegségünkkel kapcsolatos hírekről.  Magyarországi sikereim közül a legjelentősebb, hogy kampányaim hatására, a kormány nem tudta szőnyeg alá söpörni a szűrések kérdését és 2009 január 1-el beindul a veszélyeztetett 50 éven felüli korosztály vastag- és végbélrák szűrése.

10  A kezelésem alatt megtapasztaltam, hiába a segítő szándékom, néhány betegtársamon a legnagyobb jóindulattal sem tudok segíteni, mert komoly lelki problémákkal küzd.  Ekkor kerestem meg a kemoterápiás osztály onkopszihológusát, figyelmébe ajánlva betegtársamat aki segítségre szorult.  Kapcsolatunk azóta is kitűnő, nagyon sokat segít egyesületi munkámban.  Megpróbálom eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek rögződtek betegtársaimban, hogy nem szégyen igénybe venni lelki és egyéb problémákkal a szakorvos gárdát akik az onkológiai osztályokon kezelik Őket.

11  Nem egyszerű a feladatunk.  Szükség van a betegek támogatására, egy olyan képzett önkéntes szociális munkás hálózatra, akik feltudják vállalni azokat az eseteket, is akik a „reménytelenül önmagába fordult” kategóriába tartoznak.  Szeretnénk ha minden Onkológiai centrumban működne beteg klubunk, együtt működve a helyi szociális munkás hálózattal.  Ma a vastag- és végbélrákról még mindig nem illik beszélni.  A táplálék tranzit útjának végéről meg főleg nem.

12  Sokan még a betegtársak előtt is titkolóznak, nem nyílnak meg.  Próbálok segíteni ezen azzal, hogy minden fórumon, tv riportokban betegségemet felvállalva nyilatkozom, példát mutatva társaimnak.  Szívesen adok tájékoztatást a kérdezőknek.  Felhívva a figyelmet arra, hogy nincs mit szégyellnünk, ez nem egy balul sikerült kaland következménye, mindenkire leselkedik ez a veszély!

13  Nagy szükség van egy jól működő segítő hálózat kiépítésére, mert az amúgy is nehezedő életfeltételeink között, a betegséggel, segítség nélkül a nagy többségnek sajnos nem sikerül megküzdenie.  Köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a bemutatkozásra! Dobolyi László Dobolyi László Elnök - Chairman Elnök - Chairman Cancer Survivor Cancer Survivor


Letölteni ppt "Mi a helyzet belülről szemlélve? Dobolyi László elnök - chairman Meggyógyulhatsz Egyesület – You Can Recover Association."

Hasonló előadás


Google Hirdetések