Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia."— Előadás másolata:

1 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben Kazincbarcika, 2005. március 17.

2 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése Környezeti nevelés fontossága  Környezetvédelmi és ökológiai kérdések előtérbe kerülése  Környezettudatos életvitel kialakítása  Az iskolák, oktatási intézmények, mint a lakóhely természeti-környezeti értékeinek védelmezői •A környezetvédelmet, a környezet egységét megmutató oktatási program, tanterv •A természet- és környezettisztelő szemlélet elsajátítása a pedagógusok részéről •Az iskolák, tanárok alkotó együttműködése •A tanulók számára megfelelő tananyag készítése és felhasználása •A felnőtt korosztályok (pl. a szülők) kooperatív közreműködése, példamutatása

3 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények  Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában  Plakát pályázat  Rajzpályázat gyerekeknek, kisiskolásoknak  Online környezetvédelmi verseny  Őszi Szemétszüret  Nyári tábor (Jutalomkirándulás)  Fotópályázat  Kreatív művek alkotása  „Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat  Zöld hétvége, Hétvége a környezetvédelem jegyében - családi nap  Bérelhető fenyőfa akció  Faültetési program

4 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 1.Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában A környezeti nevelés célja és feladatai az óvodában, az alsó tagozatos osztályokban a természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása és a gyermek közvetlen környezetében lévő világ értékeinek megismertetése, megszerettetése a gyermek aktív tevékenysége által. Ehhez az óvodapedagógusok számára biztosított szakszerű tájékoztatással és szakmai továbbképzéssel kíván hozzájárulni a kampány, amelyben az óvodapedagógusok tájékoztatásán keresztül érjük el céljainkat.

5 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 2. Plakát pályázat A pályázat célja, hogy a kiválasztott célcsoport, ez esetben a középiskolások (14-18 évesek) számára lehetőséget teremtsen egy kreatív munkára. Feladat: egy környezetvédelmi témájú plakát elkészítése előre megadott paraméterek alapján. Cél: a plakátokon keresztül kifejezzék, ők hogyan hívnák fel környezetükben élők figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés programjára, milyen üzenetekkel népszerűsítenék a szelektív hulladékgyűjtést. A díjnyertes pályamunkák kihirdetése közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján kerülnek kiválasztásra. A kiválasztott plakátok megjeleníthetők és terjeszthetők lennének kinyomtatott plakátok formájában.

6 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 3.Rajzpályázat gyerekeknek, kisiskolásoknak A verseny célja, hogy a kisiskolás korosztályok (6-10 év) számára egy újabb lehetőséget biztosítson a hulladékgazdálkodás, fogyasztói szokások témakörökben szerzett ismereteik megjelenítésére. A beérkezett pályaműveket a plakátterv kiértékelésével megegyezően zsűrizzük. A kiválasztott rajzokból vándorkiállítás készül, valamint felhasználjuk azokat a Sajó-Bódva völgye hulladékgazdálkodási ISPA-projekt honlapjának fejlesztésében is. A győztes rajz lesz a következő évi általános iskolai órarend háttérrajza is.

7 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 4.Online környezetvédelmi verseny A versenynek kettős célja van:  egyik cél a környezetvédelem szerepének tudatos erősítése a fiatalokban; hulladékkezelésről szóló anyagok és ismeretek széleskörű terjesztése,  másrészt az elkészülő honlapra felkerülő információk eljuttatása a célzott csoportok felé. A versenyző feladata havonta egyszer a web oldalon elolvasni az aktuális környezetvédelmi ismertető szöveget, és kitölteni a hozzá kapcsolódó 3 kérdésből álló tesztet. Minden jó válaszért egy pont jár, ami azt jelenti, hogy 10 forduló alatt maximum 30 pontot tud a versenyző összegyűjteni. A verseny két korosztályban indul: középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak.

8 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 5.Őszi Szemétszüret A résztvevő iskolák a program részeként saját környezetük rendbetételét, parkosítását kapják feladatként, illetve szelektív gyűjtési tevékenységben vehetnek részt. A szelektív gyűjtési tevékenység ebben az esetben telefonkönyv begyűjtést jelent. A Magyar Telefonkönyv Kiadó Társasággal közösen szervezett „Őszi szemétszüret” az aktuális év elején a telefonkönyvek cseréjével egy időben valósul meg. A régió minden iskolája indulhat a versenyen. Célcsoport az általános iskola 1-8. osztályai, tehát a 6-14 évesek. Két kategóriában indulhatnak az osztályok, felső- illetve alsó tagozatosok kategóriájában. A jutalom egy-egy nyári tábor mindkét korosztály győztes osztályának.

9 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 6.Nyári tábor (Jutalomkirándulás) A tábor célja a környezetvédelmi, természetvédelmi kultúra fejlesztése, a környezettudatos és ökológiai szemlélet kialakítása, valamint az ilyen célokat megfogalmazó gyakorlati-terepi oktatás. Továbbá a kirándulás során lehetőség nyílna hazánk kiemelt értékű természetvédelmi területei, nemzeti parkjai (pl. Hortobágyi Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, stb.) megismerésének az elősegítésére, a parkokba való ellátogatásra.

10 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 7.Fotópályázat A program célja, hogy az egyes környezeti problémák képi megjelenítése segítse a társadalmi fogadtatás és attitűd megváltozását. A verseny célcsoportjai ebben az esetben a diákok, az egyetemisták és főiskolások, valamint a felnőttek. Természetesen a digitális fotók is pályázhatók.

11 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 8. Kreatív művek alkotása Az alkotás, valami új létrehozása, a tárgyakkal, anyagokkal való foglalatosság nemcsak a hosszadalmas időbefektetés miatt, hanem a közvetlen kapcsolat miatt is elmélyíti az ismereteket. Az akció elnevezése: „A hulladék nem szemét”. A feladat szerint olyan alkotásokat kell létrehozni (kép, kisplasztika, makett, szobor, használati tárgy, stb.) létrehozása, mely a mindennapi hulladékainknak új formát, új értelmet adnak. Az akcióval a fiatal korosztályt céloznánk meg (3-20 év), több életkor kategóriában. A benyújtott művekből kiállítást szervezünk, az alkotásokról készült képeket a weboldalon közzéteszünk.

12 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 9.„Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat A verseny célja, hogy a felsősök és a középiskolások (10-18 év) számára egy újabb lehetőséget biztosítson a hulladékgazdálkodás, fogyasztói szokások témakörökben szerzett ismereteik megjelenítésére. A beérkezett pályaműveket a plakátterv kiértékelésével megegyezően zsűrizzük. A kiválasztott művek megjelenítésre kerülnek a Sajó-Bódva völgye hulladékgazdálkodási ISPA-projekt honlapján, a legjobb ötleteket a döntéshozók részére továbbítjuk.

13 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 10.Zöld hétvége, Hétvége a környezetvédelem jegyében - családi nap A Föld Napjához és a Takarítási Világnaphoz kötődően Kazincbarcika közterületén egy nagyszabású rendezvényt rendezünk. A hétvége programjában helyet kap a szakmai konferencia, környezetvédelemmel kapcsolatos műsorok, terveink között szerepel a környezetvédelmi szervezetek meghívása erre az eseményre. Lehetőséget biztosítunk számukra a bemutatkozásra standok felállítására is. A tájékoztató stand mellett játékokkal (célbadobás a megfelelő szelektív hulladékkal a megfelelő helyre, a hulladék ábráknak a megfelelő helyre történő illesztése, totó, hulladékok újrahasznosítása – üvegfestés, szélforgók készítése, papír készítése)

14 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 11.Bérelhető fenyőfa akció Az akciót Kazincbarcikán hirdetnénk meg, 20-30 db fával. A bérelhető fenyőfa lényege, hogy a gyökeres, cserepes fákat bérleti díj ellenében bárki használhatja az ünnepek alatt, majd azt a karácsony elmúltával visszahozva a bérleti díj egy részét visszaszolgáltatjuk. A visszahozott fákat oktatási intézmények részére felajánljuk.

15 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 12.Faültetési program Az akciót az új regionális hulladéklerakó telepen tartanánk, időpontja a műszaki beruházás állása szerint alakul.

16 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Szakmai-képzési programok  Szeminárium önkormányzati szakemberek számára  Szakmai munkanap önkormányzati szakembereknek  Hulladékképzési továbbképzés tanároknak  Óvodapedagógusok továbbképzése  Előadások az iskolásoknak

17 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 20052006 Ssz.Rendezvények12345678910111212345678910 1Környezeti nevelés az óvodában, ált. isk-ban 2Plakát pályázat 3Rajzpályázat 4Online környezetvédelmi verseny 5Őszi szemétszüret 6Nyári tábor 7Fotópályázat 8Kreatív művek alkotása 9„Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat 10Zöld hétvége 11Bérelhető fenyőfa akció 12Faültetés

18 A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Szakmai-képzési programok 20052006 Ssz.Programok12345678910111212345678910 1Előadások óvodák, iskolák részére


Letölteni ppt "A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések