Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- pályázat iskolásoknak Cinema City Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- pályázat iskolásoknak Cinema City Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide."— Előadás másolata:

1 - pályázat iskolásoknak Cinema City Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide s tova virágról virágra. Majd a ligetbe száll, majd a rónaságra. Megnéz figyelmesen minden virágkelyhet, S örül, ha egy kicsi mézre valót lelhet. Nem csügged, ha kevés méz van egy virágban, "Sok kicsi sokra megy", dúdolja magában.

2  Méz nélkül ugyan lehet élni, de méhek nélkül nehezen.  A növények kb. 80%-át méhek porozzák be. Ha nincs beporzás, nincs gyümölcs, paradicsom, uborka, paprika, cseresznye, eper stb.

3  A méhek pusztulása egyrészről ökológiai katasztrófa, hiszen mind a természetben, mind a mezőgazdaságban a méhek az vállalják a rovarok porozta növények beporzásának nagy részét.  A méhpusztulás súlyos gazdasági kár is. A háziasított méhekkel való méhészkedés a világ minden országában fontos gazdasági ágazat.

4  Világszerte csökken a méhek és más beporzó rovarok száma, különösen Észak- Amerikában és Európában. A káros folyamat egyaránt érinti a vadon élő és a házi méheket.  Mekkora a magyar méhveszteség? Erről végzett részfelmérést 2013-ban az OMME. Eszerint a méhcsaládok közel 30 százaléka elpusztult, és felére csökkent a megmaradt méhcsaládok termelőképessége.

5

6  Az újfajta (neonikotinoid)növényvédő szerek is felelőssé tehetők érte?  Az atkák és gombás betegségek terjedése miatt?  A klímaváltozás miatt? Az elmúlt fagyos telek során a háziméh- családok körülbelül egyötöde pusztult el a méhészek szerint.  2012. évi aszály miatt? Az elszáradt virágokról nem tudtak megfelelő mennyiségű virágport gyűjteni a méhek a fejlődéshez, ráadásul idén áprilisig sem tudtak virágport gyűjteni a sok csapadék és a nagy hideg miatt. A virágpor mennyisége meghatározó tényező a méhcsaládok fejlődése során, ami tavasszal a legintenzívebb.

7  Az enyhe januárban az anyaméhek elkezdték rakni a petéket, a kis rovarokat a termelők minden igyekezete ellenére azonban a februári zord fagyok megtizedelték, a dolgozók ugyanis azzal voltak elfoglalva, hogy magukat melegítsék.

8  A nagy vegyszerhasználat miatt? Egy új javaslat szerint a repce-, kukorica-, gyapot- és napraforgótáblákban lenne tilos így vegyszerezni, mert ezek a növénykultúrák nagyon vonzzák a méheket.  Emberi mulasztás miatt pusztultak a méhek? Talán rosszul permetezték a szántóföldi növénykultúrákat, tehát a gazda nem tartotta be a technológiai előírásokat.

9 Nagyon sokat! Jó tanácsok: - Legyen méhbarát kertünk! - ültessünk a méhek számára vonzó, nektárban vagy virágporban gazdag őshonos növényeket! Ültess minél többféle virágos növényt a kertbe, úgy hogy lehetőleg mindig (tavasztól őszig) legyen olyan, ami éppen nyílik. Válassz lehetőleg hosszan virágzó fajtákat! - A méhek is megszomjaznak munka közben! Segíthetsz rajtuk, ha gondoskodsz nyílt vízfelületről a kertben, akár egy kis edényben, vagy madáritatóban, vagy esővízgyűjtő dézsában. - Ha elkerülhetetlen és vegyszereket kell használni, nagyon körültekintően a címke szerint kell eljárni! - Szeressük a méheket, bánjunk velük kíméletesen - sok ember a méhcsípéstől való félelmében megöli a közelébe tévedő méheket. Mielőtt lecsapunk egy-egy eltévedt mézgyűjtőt gondoljunk arra, milyen pótolhatatlan szolgálatot tesznek ezek az apró lények az emberiség számára. A méhecskék hálásak lesznek!

10 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon.

11 Adatgyűjtést végeztünk:Segítettünk a beporzásban: Gy. Mercédesz Zs. Alíz

12 Ajánló: A.A. Milne: Micimackó

13  - A méhek repülési sebessége 25-40 km/h, attól függően, mennyire leterheltek az összegyűjtött negtárral.  - A méhek 8 méter magasságig tudnak felrepülni, de az anya és a herék ennél jóval magasabbra, akár 30 méterig is felrepülhetnek.  - Egy kaptárban lévő anyaméh csak egyetlen egyszer repül ki a kaptárból.  - Az anyaméh a méhészt soha nem szúrja meg, de a riválisát, egy másik anyaméhet szúrásával megölhet.  - Minden méhcsaládnak, - kaptárnak megvan a saját, jellegzetes illata, amit az illatmirigyükkel produkálnak. Az anyát 100 méterről is megérzik az adott kaptár dolgozói.  - 1 kg mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből akár 5 milliót is.  - 1 kg méz tápértéke egyenértékű 20 db tojással, 25 db közepes nagyságú banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal.  - 1 gramm méz 3 sejtben fér el.  - A méheknek öt szemük van, három egyszerű és két összetett, ezért mindenfelé látnak.  - A méhek legföljebb 4-5 km távolságba repülnek ki a kaptártól.  - A legideálisabb az, ha 1 km távolságon belül van a mézelő hely – ilyen feltétel mellett is 500-1300 ha-t képesek berepülni.  - A méhek életkora 40-50 nap.  - A méhek egyszeri terhe, szállítmánya 40-60 milligramm.  - Télen a méhek csökkentett életritmusban élnek, 10 naponként táplálkoznak.  - Egy méhcsalád évi mézfogyasztása 60-70 kg.

14 L. Dóri: Mézbolt F. Dávid: Méhészek H. Lackó rajza a füzetben A. Tekla rajza a füzetében

15 B. Katrin: Méhbarát kertet gondoz S. Dani: Kaptár grafika

16 Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 3.s osztálya (24fő) 1089. Budapest, Vajda Péter utca 25-31. tel.: 06-1-333-4913 Osztályfőnök: Rakolcza Judit (judit.rakolcza@gmail.com)


Letölteni ppt "- pályázat iskolásoknak Cinema City Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide."

Hasonló előadás


Google Hirdetések