Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés? Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Debrecen, 2011.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés? Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Debrecen, 2011."— Előadás másolata:

1 A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés? Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Debrecen, 2011. október 12.

2 Mottó Valójában az a bátor ember, aki ellenáll a félelemnek, aki legyőzi a félelmét – nem pedig az, akiből hiányzik a félelem.” (Mark Twain)

3 Miért olyan nagy probléma? Az alábbiak miatt egyre több embert érint  a munka, a szervezet és a vezetés felépítésében beálló változások  bizonytalan jövőkép  bizonytalanság érzés  a munka mennyiségének és ütemének növekedése

4 Mi a stressz?  „A stressz az élet sava-borsa.” - mondja Selye János professzor.  Enélkül nem élnénk, csak vegetálnánk.  Amikor a szervezet kilendült nyugalmi állapotából, fokozottan reagál az ingerekre, aktiválódnak az egyensúlyt újra megteremtő szabályozó rendszerek, stresszes állapot alakul ki.

5 Mi a stressz?  Selye János szerint a stressz reakció beépített mechanizmus. Akkor lép működésbe, amikor követeléseket támasztanak velünk szemben, ezért a stressz, védekezési és alkalmazkodási funkciókkal bír.

6 A folyamat az alábbi 4 elemet mindig tartalmazza:  Stresszort - eseményt, helyzetet -, ami előidézi a folyamat beindulását.  Helyzetekre vonatkozó értékelést, ami minősíti a történést annak fontossága és érzelmi jelentősége szerint.  Megküzdési folyamatokat, amelyekkel a testi és lelki rendszer viaskodik, hogy kezelni, kontrollálni tudja a helyzetet és legyűrve azt, felül tudjon kerekedni.  A folyamat eredményét, amit előidézett a személyiségben.

7 Stressz források I.  Családtag megbetegedése  Eladósodás  Életkörülmények megváltozása  Ellentétek mennyel, anyóssal, apóssal  Gyakori otthoni veszekedés  Gyermek különköltözése  Házasságkötés  Házastárs halála  Házastárs munkába áll vagy nyugdíjba megy

8 Stressz források II.  Iskolaváltás  Jelzálogkölcsön zárolása  Karácsonyi előkészületek  Kibékülés a házastárssal  Kiemelkedő személyes siker  Kisebb kölcsön felvétele  Költözködés  Közeli barát halála  Közeli hozzátartozó halála  Különélés a házastárstól

9 Stressz források III.  Nyaralás  Nyugdíjazás  Szabálysértés  Változás az étkezési szokásokban  Tanulmányok megkezdése, befejezése  Terhesség  Testi sérülés vagy betegség  Változás a szabadidő eltöltésében  Új családtag kerül a családba  Válás

10 Stressz források IV.  Vállalkozás elindítása  Új beosztás  Új munkahelyen kezdés  Munkanélküliség  Változás a munkaidőben vagy körülményekben  Változás az anyagi helyzetben  Foglalkoztatás megváltoztatása  Viták a főnökkel

11 Mi az oka?  nagy érzelmi követelmények a munkavállalókkal szemben  Visszatérő feszültség források  a munka és a magánélet elégtelen egyensúlya.

12 Kit érint?  A stressz hatással van: –az egyének egészségére és biztonságára –a szervezetek egészségére –a nemzeti gazdaságok egészségére.  A stressz veszélyeztetheti a munkahelyi biztonságot, és hozzájárulhat más, munkával kapcsolatos egészségi problémákhoz.

13 Munkával kapcsolatos stressz – komoly probléma  A stressz a második leggyakrabban említett, munkával kapcsolatos egészségi probléma.  A stressz az EU munkavállalóinak közel egynegyedét érinti.  Tanulmányok arra utalnak, hogy az elveszített munkanapok 50–60%-a a stresszhez kapcsolódik.

14 Munkával kapcsolatos stressz – komoly probléma  A munkával kapcsolatos stressz (MKS) gazdasági költsége körülbelül 20 000 millió euro volt 2002-ben az EU 15 tagállamában.  Az MKS-től szenvedők száma valószínűleg növekedni fog.

15 A munkával kapcsolat stressz tünetei 1 Szervezeti szinten:  hiányzások  a munkaerő gyakori cserélődése  fegyelmi problémák  erőszak és pszichológiai zaklatás  csökkent termelékenység  hibák és balesetek  a kártérítési vagy egészségügyi kiadások megnövekedése

16 A munkával kapcsolat stressz tünetei 2 Egyéni szinten:  érzelmi reakciók  ingerlékenység,  szorongás,  alvási problémák, depresszió, hipochondria,  elidegenedés,  kiégés,  családi kapcsolati problémák

17 Reakciók I.  kognitív reakciók nehézséget jelent a koncentrálás, az emlékezés, új dolgok megtanulása és a döntéshozatal  viselkedési reakciók drog-, alkohol- és dohányhasználat, destruktív viselkedés)

18 Reakciók II.  élettani reakciók,  mozgásszervi problémák,  legyengült immunrendszer,  gyomorfekély,  szívpanaszok,  magas vérnyomás

19 A jog – a munkáltatók feladatai  A jog szerint a munkáltatóknak kötelessége az MKS kezelése, akárcsak minden más munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági kockázaté  Megfelelő cselekvéssel az MKS megelőzhető  Ennek kulcsa a kockázatértékelés  A munkáltatókat kötelezi a jog, hogy rendszeresen kockázatértékelést végezzenek a munkahelyen.

20 Kiégés- Burn-out szindróma I.   „Krónikus emocionális megterhelés, stresszhatások nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés   állapota, mely a reménytelenség és inkompetenciaérzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a   saját személyre, munkára illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”

21

22  A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek. (H. J. Freuderberg)

23

24 1. Az idealizmus szakasza Nagy lelkesedés a szakmáért, a kliensért való intenzív fáradozás, a kollégákkal való élénk kapcsolattartás, a lelkes idealista segítők a személyiségüket tekintik a legfontosabb “munkaeszköznek”.

25 1. Az idealizmus szakasza Első problémák is megjelennek:  A segítés kudarcát a személyiség felelősségeként, saját kudarcaként élik meg.  Irreális elvárások a beteggel/klienssel kapcsolatban.  A túlazonosulás miatt a határok elmosódnak, a segítő saját szükségletei összekeverednek a kliensével.

26 2. A realizmus fázisa  Szakmája iránt elkötelezett, kooperatív együttműködés a kollégákkal, érdeklődik a kliens fejlődése iránt.  A távolságtartás és részvét egyensúlyának megteremtésén fáradozik.  Kreatív tervek, kezdeményezések iránti nyitottság.

27 3. A stagnálás vagy a kiábrándulás fázisa  Csökken a teljesítőképesség, érdeklődés, nyitottság.  A kollégákkal való kapcsolat a legszükségesebbekre korlátozódik.  A kollégákkal való beszélgetések gyakran terhesek, vagy csupán a saját védekező viselkedés megerősítését szolgálják.

28

29 4. A frusztráció fázisa  Szakmájukban visszahúzódnak,  A klienseket/betegeket becsmérlik, egyre több negatív változást észlelnek rajtuk (pl. betegből betegek, beteganyag lesz).  A szakmai, közéleti tevékenységből való visszavonulás annak értelmetlensége és üressége miatt.  Kétségbe vonódik a saját tudás és a hivatás értelme és értéke. Miért csinálni?

30 5. Az apátia fázisa  Akollégákkal való interakció minimumra korlátozódik.  A szakmai munka sematikusan történik.  Az emberek felé a hangulat ellenséges.  A segítő a kollégákat kerüli, a helyzet megváltoztatásának lehetőségét elveti.

31 Kérdések önmagunkhoz?  Te miért választottad ezt a pályát? Milyen motiváció tart ezen a pályán? Milyennek látnak a kollégák? Boldognak tartanak a család tagjaid? Hogy érzed magad? Téged ki hallgat meg? A kiégés fenti szakaszaiban hol tartasz?

32 K ö s z ö n öm a f i g y e l m e t ! K ö s z ö n öm a f i g y e l m e t ! Berényi András +36-30-436-4790demek@unideb.huwww.lelkiero.unideb.hu


Letölteni ppt "A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés? Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Debrecen, 2011."

Hasonló előadás


Google Hirdetések