Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs."— Előadás másolata:

1 GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs oktató

2 NEM DEPRESSZIÓ KEZELÉS, HANEM A SZÜLŐ TÁMOGATÁSA A CÉL !!!

3 Szülés körüli időszak hangulatzavarai -Peripartum blues -Peripartum, posztnatalis depresszió

4 Peripartum blues Általában a szülés utáni 4. napon (enyhe, átmeneti lehangoltság) Néhány nap alatt elmúlik Kezelést nem igényel

5 Peripartum, posztnatalis depresszió
Gyermekágyas időszakban, legtöbbször 4 héten belül, néha 3-6 hónapon belül jelentkezik. 2 hétnél tovább tart a hangulatzavar és a depresszió tünetei is megjelennek. Kezelést igényel.

6 Szülés körüli depresszió tünetei
Hangulati zavarok, lehangoltság Szorongás, félelem, bűntudat, önvádlás, rossz gondolatok Alvászavar, fáradtság Étvágytalanság, fogyás Figyelemzavar, gyermek ellátásának képtelensége Gyermek bántásával kapcsolatos gondolatok, ez miatt bűntudat.

7 Depresszió hatásai ANYA: Sérült anya-gyerek kapcsolat Anyaszerep sérül
Családi konfliktus, párkapcsolat romlik GYERMEK: Nyugtalan, sírós, hasfájás Fejlődési ütem csökken

8 ESETTANULMÁNY

9 KÖRNYEZET - Körülbelül 600 lelkes Nógrád megyei kistelepülés.
Lakosság összetételében jelentős a roma lakosság létszáma. Munkalehetőség a településen alig akad. Infrastruktúra kiépített. Legközelebbi város körülbelül fél órára.

10 A CSALÁD Házasságban élő család, tervezték és szerették volna a gyermeket. Apa: 35 éves traktoros a mezőgazdaságban Anya: 26 éves laboráns egy gyárban Az anya szüleivel élnek együtt. Családi ház, külön szoba, de közös háztartás. Anya veszélyeztetett kismama munkahelyi környezet miatt.

11 Szülés körülményei Zselével megindított szülés ( túlhordás).
7 órás vajúdás, az anya úgy érzi nem foglalkozik vele senki. A szülés vége felé már azt mondja nem is kell neki ez a gyerek, ha ez ilyen borzalmas. Sírási rohamok, dühöngés. Személyzet rendre utasító, nem támogató. Nincs szoptatás közvetlenül a szülés után, a gyermeket újszülött osztályra viszik, nincsenek együtt 2 órát.

12 Az újszülött Született: 2005 november 07. 3600 gramm

13 Az újszülött (hazaérkezéskor)
Szopni alig akar, anya segítséget alig kapott a kórházban a szoptatáshoz. (majd megtanulja a gyermek hogyan kell) Icterus Aluszékonyság Hasfájás Köldökcsonk.

14 ANYA Szoptatni alig akar. (azt mondja neki úgysem sikerül).
Fáradt. Rossz hangulatú. Sírás. Közömbös a gyermek iránt. Férjétől segítséget alig kap. Rossz anyának érzi magát. Csecsemőt nem meri megfogni. Nem meri pelenkázni. (nagymama segít neki) Úgy érzi mindenki jön és elmegy, ő egyedül marad. Befelé fordulás. Alvászavar. Otthonról nem mozdul ki, még levegőzni sem. Depressziós tünetek.

15 CSECSEMŐMASSZÁZS Kezdés: 8 napos korban. Egyéni megbeszélés alapján.
Otthon, egyéni foglalkozások, napi rendszerességgel. Pelenkában végezzük, anyát zavarja, ha pisil és a köldökcsonk látványa. Nagymama is jelen van, ő is tanulja velünk. Sok biztatás.

16 MASSZÁZS HATÁSA ANYÁRA 17 naposan először pelenkáz önállóan.
23 naposan fel meri venni a gyermeket. Folyamatosan szoptat. 1 ½ hónaposan fürdet önállóan. Depressziós tünetek csökkennek majd eltűnnek. Sírási rohamok megszűnnek. Tud aludni. Étvágya javul.

17 MASSZÁZS HATÁSA GYERMEK Elkezd jobban szopni. Nyugodt. Kevesebbet sír.
Éjszaka jobban alszik. Hasfájás csökken, majd elmúlik. (3 hetes)

18 TEAM MUNKA SZEREPLŐI ANYA NAGYMAMA (folyamatosan támogat, segít)
HÁZIORVOS (felügyeli az anya állapotát, orvosi beavatkozásra nem volt szükség, de rendszeresen kontrollálja a helyzetet, sokat segít biztatásával, segítő beszélgetéseivel, az anya megerősítésével abban, hogy jó anya).

19 ÓRAMENET ÉS VÁLTOZÁSOK
1. Foglalkozás Bemutatkozás. Csecsemőmasszázs története:Vimala, India, Magyarország, IAIM, MAGYE, CIMI Masszázs előnyei, feltételei. Alkalmazás időpontja. Olajról. LÁB és HAS masszázs. 1. foglalkozás Masszázs előnyei, feltételei. (Röviden: anya nem koncentrál). Halk zene mellett relaxáció. Nagymama vetkőzteti a gyermeket és helyezi el a masszázshoz. Szemkontaktus, beszélgetés a gyermekhez, érintse meg a lábát. Simogassa meg. Pozitív hatás kiváltása a cél: csecsemő örül az érintésnek. Jó az amit az anya csinál! LÁB masszázs. Sokkal lassabb tempóban, mint egyébként anyát szorosan figyelve, meddig érzi jól magát. (Közben a gyermeket visszapelenkázzuk, mert pisil és ez az anyát megzavarja.) Nagymama külső biztatása. Óra végén nagymama öltözteti. Segítő beszélgetés. Megerősítés. Kérem, hogy holnap szakítsanak időt a masszírozásra (érintésre). Saját készítésű masszázs ábra átadása. Óra végén anya nyugodt. Megbeszéljük, hogy holnap ismét jövök.

20 2. foglalkozás Hasfájásról: jellemzői, teendők. Sírás: okai, teendők.
Masszázs hatásai: fizikális és lelki hatások. MELLKAS, LÁB, HAS, HASFÁJÁS masszázs Hasfájásról: jellemzői, teendők. Sírás: okai, teendők. Masszázs hatásai: fizikális és lelki hatások. (sokkal rövidebben, tömörebben) LÁB, KAR, HASFÁJÁS masszázs ( köldökcsonkot kihagyva, nagyon odafigyelve) Beszélgetés az anyával.

21 3. foglalkozás Gyermek fejlődése: mozgásfejlődés, reflexek
Relaxáció: hogyan végezzük. Kötődés, érzelmek: fogalma, elősegítői, akadályozó tényezők, elhanyagolás. ARC, MELLKAS, KAR, HAS, LÁB Relaxáció: hogyan végezzük. Kötődés, érzelmek: fogalma, elősegítői, akadályozó tényezők, elhanyagolás. MELLKAS, LÁB, KAR, HAS

22 4. foglalkozás Növekvő gyermek masszázsáról. HÁT, TELJES TESTMASSZÁZS
Babamasszázs története. ARC, LÁB, KAR, HAS, MELLKAS

23 5. foglalkozás Kérdezz-felelek, szülői értékelés, tanfolyam lezárása.
MOZGÁSKOORDINÁCIÓ TELJES TESTMASSZÁZS Beszélgetés. HÁT, LÁB, KAR, HAS, MELLKAS, ARC.

24 6. foglalkozás 4-6 héttel később. Eltelt időszakról. Kérdezz-felelek.
TELJES TESTMASSZÁZS. Beszélgetés. Érzésekről. Mi változott az elmúlt napokban. Anya tapasztalatairól. MOZGÁSKOORDINÁCIÓ

25 7. foglalkozás --------------------------------
Érzésekről, tapasztalatokról. TELJES TESTMASSZÁZS.

26 ÉRINTS MEG, MERT SZÜKSÉGEM VAN RÁD. Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
Zárszó ÉRINTS MEG, MERT SZÜKSÉGEM VAN RÁD. Köszönöm a megtisztelő figyelmet.


Letölteni ppt "GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések