Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Éles Feri,Fodor Dávid,Herman Kevin,Májer Ricsi,Mácska Peti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Éles Feri,Fodor Dávid,Herman Kevin,Májer Ricsi,Mácska Peti."— Előadás másolata:

1 Éles Feri,Fodor Dávid,Herman Kevin,Májer Ricsi,Mácska Peti

2 A vércsoportrendszerek  Az emberi vért a benne megtalálható fehérjék (antigének, antitestek) alapján kategorizálják  Ma 29 ilyen rendszert fogad el a tudomány.  A vérátömlesztés során csak az ABO- és az Rh-rendszereket veszik figyelembe, mivel az indirekt antiglobulin teszt és a keresztpróba segítségével kiszűrik az egyéb antigén/antitest-inkompatibilitást a donor vére és a transzfúziót befogadó között.  Az emberek fenotípus szerint e rendszer alapján 4 vércsoport valamelyikébe tartoznak.

3  Ezek a csoportok: „A”, „B”, „AB”, „0”. Az „A” és „B” betűk valójában két antigént jelölnek, a nullás vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken.  Valamikor széles körben felhasználták a vércsoportokat a törvényszéki orvostanban és az apasági tesztek során, ám használatukat fokozatosan felváltja a DNS-profil analízise (mini- és mikroszatelliták alapján), ami jóval nagyobb biztonságot ad.  A vércsoportvizsgálatot inkább csak az apaság valószínűsítésére illetve kizárására alkalmazzák, olcsósága miatt itt még szerepet kaphat.

4

5 Az AB vércsoport  Késői kialakulása miatt ez a vércsoport rendkívül ritka, körülbelül 1200 évvel ezelőtt jelent meg.  Kialakulásának oka, hogy az új népvándorlás során a kelet- és közép- európaiak „A” vércsoportja az ázsiai mongolok „B” vércsoportjával keveredett.  Ezért is van, hogy az akkor kialakult új vércsoport kapcsolatot jelent az „A” és a „B”vércsoport között.

6  Ehhez a vércsoporthoz tartozó emberek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást bírják a legjobban.  A gyomor-bél traktus ebben az esetben tulajdonképpen nem elég erőteljes az „A” vagy a „B” vércsoporthoz tartozók számára tipikus táplálék feldolgozásához.  Gyakorlatilag nem jelenthető ki, hogy az „A” vagy a „B” vércsoportúak számára ideális élelmiszer kifejezetten jó lenne az „AB” vércsoportúaknak is.

7

8  A „B” vércsoporthoz tartozó elődöktől az „AB” vércsoportúak az erős immunrendszer örököltek, az ilyen vércsoporttal rendelkezők különösen ellenállók az autoimmun betegségekkel szemben, mint például a reumatikus betegségek és az allergia.  Az orvostudomány már bebizonyította, hogy az egyes vércsoportoknak specifikus megbetegedései vannak.  Ezek megelőzhetők, ha nem csak az érzékszerveinknek tetsző ételeket fogyasztjuk, hanem a vércsoportunknak megfelelőket is.

9

10  Az „AB” vércsoportúaknak ajánlott étrend viszonylag nagy mennyiségben tartalmazzon: A-, B12- és E-vitamint, valamint B3-vitamint (niacint).  Az ilyen étrenden követők jelentős védelemben részesülnek a daganatos és érrendszeri betegségekkel szemben, ugyanis hajlamosak a szív- és érrendszeri valamint a daganatos betegségekre.  Ajánlott még elsősorban antioxidánsok, valamint bizonyos növényi hatóanyagok bevitele a szervezetükbe, ilyenek a zöld tea, fokhagyma, brokkoli, zeller és a gyömbér. Alacsonyabb gyomorsavszintjük miatt pedig nem árt több C-vitamint fogyasztaniuk.

11

12 Az AB vércsoportba tartozók bátran ehetnek:  A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt  A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tokehalat, kaviárt  Szójaféléket  Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot  Krumpliféléket  Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját

13

14  Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket  Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül  Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját  Földimogyorót  Fuszerek közül: az összes zöldfuszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat  Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát

15 Kerüljék:  A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az oz húsát  A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve  Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt  A hüvelyeseket  A gabonafélék közül: a kukoricát  Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát

16

17  Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket  Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját  Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót  Fuszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót  Mindenféle égetett szeszt  Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat

18 Köszönjük a figyelmet! Vége


Letölteni ppt "Éles Feri,Fodor Dávid,Herman Kevin,Májer Ricsi,Mácska Peti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések