Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ONLINE MARKETING WORKSHOP Sebestyén Márton 06 20 338 7 888.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ONLINE MARKETING WORKSHOP Sebestyén Márton 06 20 338 7 888."— Előadás másolata:

1 ONLINE MARKETING WORKSHOP Sebestyén Márton Sebestyen.marton@seolab.hu 06 20 338 7 888

2 ONLINE MARKETING KONCEPCIÓ Honlap PPCSocial MediaSeo Webergonómia, Analitika Email marketing

3

4 A találati lista felépítése

5

6 A PageRank A PageRank-képlet a következő: ahol M(i) azoknak az oldalaknak a halmaza, amik tartalmaznak linket az i. oldalra, L(j) pedig a j. oldalról kimenő linkek száma.

7 A PageRank

8

9 Adwords helyezések • Neten a céged? • Minőségi mutatóx licitösszeg • Mi az a minőségi mutató?

10 Tervezés

11

12 Google External Keyword Tool

13 Google Trends

14 A Long Tail-elmélet

15 Kivitelezés

16 Honlap felépítése • Title • Description • Keywords (?) • H1-H6 • Szép Url • Validitás: www.validator.orgwww.validator.org

17 Honlap felépítése 2. • Egyedi tartalom • Copyscape.com • Lábléc • Google maps • Pagerank elosztás

18

19 Offsite optimalizálás

20 Linkek típusai •Spam •Social •Trust •Quality •Quantity •Geo

21

22

23

24

25

26

27 Seolab.hu Sebestyén Márton Sebestyen.marton@seolab.hu 06 20 338 7 888

28 Offsite optimalizálás

29 I. Az internetes keresés

30 Az internetes keresés Az internet körülbelül 15 éve, 1995-96 körül vált kereshetővé. Innentől kezdve számítjuk az internetes keresés történetét. A leghíresebb és legsikeresebb keresők az AltaVista, a Yahoo és a Google.

31 Az internetes keresés Az internetes keresők Amerikában és Európában:  Latin-Amerika: a Yahoo uralja a piacot.  Észak-Amerika: a Yahoo itt is 35-40%-os részesedéssel rendelkezik.  Európa és Magyarország: a Google a piac 98%-át uralja.

32 Az internetes keresés története World Wide Web:  1990 novemberében jön létre, amikor a Svéd CERN kutatóállomáson elindítják az első Web szervert és ezzel együtt az első honlapot  Az első honlap célja a World Wide Web project leírása  Ekkor még kevesebb mint egy óra alatt végig lehet böngészni az egész World Wide Web tartalmat

33 Az internetes keresés története A Google:  1998 szeptemberében jelenik meg  A felhasználók tapasztalataira alapoz, és a kiváló minőségű találatokat helyezi előtérbe  Ekkor a reklámok még hiányoznak a Google honlapjáról  2000 végére a Google sikeresen a keresőportálok élére tör, és nem próbálja reklámjait elrejteni keresési találataiban  2003-ra közel monopolhelyzetbe kerül az ágazatban

34 Az internetes keresés története Éleződő verseny 2004. óta:  A Google rengeteg kis céget felvásárol, ezzel egyre jobban erősítve pozícióját a piacon  2005-ben elindul a Google Maps, a Google Earth, a Google Reader és a Google Analytics  2006-ban felvásárolja a YouTube-ot, mely mai napig veszteséges, de népszerűsége miatt megéri a Google-nek  2007-ben Megjelenik és magyarul is letölthető a Google nyílt forráskódú böngészője, a Chrome  2009-2010. a Google, a Facebook és a Twitter harca

35 Magyarországi keresések Egy üzlet sikerében nagy szerepet játszott annak földrajzi elhelyezkedése – ugyanígy van ez az interneten is. Magyarországon sokáig kétpólusú internet létezett: az egyik pólust az Index-csoport, a másikat az Origó-csoport alkotta.

36 Magyarországi keresések A 2000-es évek vége felé azonban erősödik a keresőpiac, az emberek már másodpercenként 3 millió keresést végeznek el. Ez azt jelenti, hogy a két eddig létező pólus megszűnik, és minden vállalkozásnak az lesz az érdeke, hogy abban a témakörben, amelyben szolgáltat, a legjobb helyekre kerüljön kereséskor.

37 II. A Google

38 A Google kezdetei  A vállalat alapítói Lerry Page és Sergey Brin  1995-ben, a Stanford egyetem végzőseiként hosszadalmas vitákba keverednek a kérdésről, ami már akkor is a legjobban foglalkoztatja őket: hogyan lehet kiszűrni a legrelevánsabb információkat egy óriási adathalmazból?

39 A Google kezdetei  1998-ra eladható szintre fejlesztik a Google technológiát  A Google ekkor napi tízezer keresést bonyolít le  1999-re a Google lesz a legnagyobb keresőmotor egymilliárd beindexelt oldallal  2000-től kezdve a Google egyre több nyelven érhető el (pl. Klingon)

40 A találati lista felépítése

41 Rózsaszín mező:  3 hirdetést, szponzorált linket tartalmaz  Ezek a helyek megvehetők, a Google licit alapú számlakezelés segítségével adja ki őket Oldalsó sáv:  Szintén átkattintások alapján működik Találati lista felépítése

42 A rózsaszín mező és az oldalsó sáv által határolt sarok viszi el a keresések 30%-át, így vállalkozásunkkal már csak a maradék 70%-ra pályázhatunk. Ennek 42%-át azonban a legelső ingyenes találat tudhatja magáénak, ezért mindenképp úgy kell felépítenünk a weboldalunkat, hogy az első ingyenes helyen jelenjünk meg. Találati lista felépítése

43 A PageRank A Google a linkek minősége alapján állít fel sorrendet a találatok között, tehát ha egy témában egy oldalra sok link mutat, akkor az az oldal valószínűleg minőséginek tekinthető. Ez hozza létre a PageRank-képletet és a PageRank-értékeket.

44 A PageRank A PageRank az informatikában egy olyan algoritmus, amely hiperlinkekkel összekötött dokumentumokhoz számokat rendel azoknak a hiperlink-hálózatban betöltött szerepe alapján.

45 A PageRank A Google arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az oldalakra linkelnek a saját lapjukról, amiket jónak tartanak, vagyis minden hiperlink felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos.

46 A PageRank A PageRank-képlet a következő: ahol M(i) azoknak az oldalaknak a halmaza, amik tartalmaznak linket az i. oldalra, L(j) pedig a j. oldalról kimenő linkek száma.

47 A PageRank Oldalunk PageRank-értékét ellenőrizhetjük a www.pagerank-ellenorzo.hu oldalon. Általánosságban elmondható, hogy a 4-es PageRank-érték már jónak számít. Magyarországon a két legerősebb oldal az index.hu és az origo.hu – mindkettő 8-as értékkel rendelkezik. Az értékek azonban folyamatosan inflálódnak, ezért tudatos linképítéssel kell küzdenünk a magasabb pontszámért.

48 A PageRank

49 III. Mérés, elemzés, fejlesztés

50 Google External Keyword Tool Ez az eszköz abban segít, hogy megtudjuk, hányan keresnek egy adott szóra. Kulcsszólistát készíthetünk magunknak az alábbi kategóriák alapján:  Globális havi keresés (az egész világra kiterjed)  Helyi keresés (a magyar IP-címeket veszi figyelembe)  Verseny (mekkora az aktuális licitverseny a kattintás alapú hirdetések terén) A Google AdWords-ön belül érhető el.

51 Google External Keyword Tool

52 Google Trends A Google Trends segítségével megvizsgálhatjuk, hogy az év során mikor és hányszor kerestek egy adott kifejezést. Ezen kívül meghatározhatjuk vele több keresés egymáshoz képest viszonyított arányát.

53 Google Trends A Google Trends fontos fogalma a Search Volume Index, ami azt mutatja meg, hogy hányszor kerestek rá az adott kulcsszóra az összes keresés számának függvényében. Egy másik fontos mutatószám a News Reference Volume, ami azt tárja fel, hogy hányszor jelent meg a kulcsszó a Google News hírei között.

54 Google Trends

55 Google Insights for Search A Google Insights for Search szintén a keresési trendek nyomonkövetésére szolgál, de bővebb, mint a Google Trends. Abban különbözik tőle, hogy a létrejövő grafikont sajtóhírekhez és eseményekhez is tudja kötni, így pedig visszanézhetők a tartalmi keresések és a linkpartnerek, ami alapján eldönthetjük, hol érdemes direkt módon hirdetni.

56 Google Insights for Search

57

58 A Long Tail-elmélet A hosszú farok közgazdaságtani fogalom, mely az internetes kereskedelem árubőségét írja le, és amelyet először Chris Anderson használt.

59 A Long Tail-elmélet A hosszú farok a hagyományos áruházak kevés fajtájú, de nagy mennyiségben árusítható tömeg- vagy sikertermékével ellentétben azoknak a kis mennyiségben eladható, de nagy sokféleségben rendelkezésre álló termékeknek a gyűjtőfogalma, melyeknek a hagyományos kereskedelem korszakában nem volt esélyük a piacra jutásra, korszerű információtechnológiai megoldásokkal (például a digitalizálható termékeknél: könyveknél, filmeknél) viszont megtalálják kisszámú, szétszórtan elhelyezkedő fogyasztójukat akár a világ túloldalán is.

60 A Long Tail-elmélet A hosszú farok létrejötthez három dolog megléte szükséges:  Új alkotók: az informatikai forradalom lehetővé tette, hogy a korábbiaknál sokkal többen hozhassanak létre alkotásokat.  Új piacok: Az internetes kereskedőknél a hagyományos nagyáruházak áruválasztékának tízszerese-százszorosa található meg, és vevőik sem korlátozódnak egy bizonyos területre: jöhetnek az egész világról, a csomagküldő szolgálatok pedig bárhova kézbesítik a megvásárolt árut.

61 A Long Tail-elmélet  Új ízlésformálók: A fejlett keresőprogramok, valamint a tömegek bölcsessége, azaz a termékeket, szolgáltatásokat egymásnak ajánló vagy ezekről blogokat vezető, fórumokhoz hozzászóló emberek a korábbiaknál sokkal hatékonyabban segítenek kiválogatni az értéktelen kacatok közül a valóban értékes termékeket.

62 A Long Tail-elmélet A Long Tail-elmélet a keresőoptimalizálásban:  A függőleges tengely a keresések volumenét jelöli, míg a vízszintes azt, hogy hány tagból áll a keresett kifejezés. Minél több tagja van a kifejezésnek, annál kisebb lesz a keresési volumen.  Ezek után a grafikon fordított hosszúfarok-alakot vesz fel, azaz csökken a volumen, de relevánsabbak lesznek a találatok – vagyis a keresési lista elején leszünk, és nagyobb lesz az átkattintási és ügyfélarány.

63 A Long Tail-elmélet Ezért 3-4 tagú kifejezést érdemes írni a forráskódban a Title-höz, az oldalon belül pedig érdemes aloldalakat létrehozni. A találatoknál az aloldalak fognak megjelenni. A főoldal ebből a szempontból csak márkának, brand-nek számít, hiszen a lényegi információt az aloldalak hordozzák.

64 IV. Keresőoptimalizálás

65 A Sandbox-effektus A Google politikája az, hogy körülbelül félévi folyamatos fejlesztés után hajlandó felborítani sorrendjét weboldalunk miatt (ez az úgynevezett Sandbox-effektus). A találatok között az első 20-at állandóan cserélgeti – így tudja tesztelni, mérni őket. Ekkor válik fontossá a visszafordulási arány is, hiszen azt az oldalt, ahonnan sokan visszafordulnak, a Google leveszi a listáról (Google dancing). Ezt folyamatos fejlesztéssel és linképítéssel előzhetjük meg.

66 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek Mire valók a keresőrobotok?  Ezek térképezik fel a honlapokat.  A weboldalakat csak akkor tudják bejárni, ha az egyes menüpontok/aloldalak között belső linkek vezetnek át – ha ezek nincsenek összekötve, lehet, hogy a keresőrobotok nem fogják látni és átvizsgálni az oldal egy részét vagy akár a teljes oldalt.

67 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek Forráskód megtekintése:  Az egér jobb gombjával kattintsunk a honlapra, majd válasszuk a „Forrás megtekintése” parancsot.  Ekkor az oldal forráskódját láthatjuk – ugyanezzel a forráskóddal dolgozik a keresőrobot is.

68 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek Forráskód megtekintése:

69 A Google forráskódja: Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek

70 A forráskódban a következő metainformációkat ellenőrizhetjük, illetve írhatjuk át: 1.Title: az oldal címe. 2.Description: az oldal leírása. Ez egy maximum 130 karakterből álló 2 soros szöveg, ami a Google-találat szöveges részét képezi. Ha nincs leírása az oldalnak, akkor a Google maga választ véletlenszerűen 130 karaktert az oldalról, és ettől sok esetben úgy tűnhet, értelmetlen a honlap. 3.Keywords: kulcsszavak. Ennek segítségével tudja a keresőrobot összehasonlítani az egyes oldalakon levő tartalmakat, de a kulcsszavaknak mára a keresőalgoritmusokban gyakorlatilag nincs jelentősége.

71 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek Ezeket a metainformációkat a forráskódon belül a „Keresés” paranccsal találhatjuk meg, ezután pedig szerkeszthetjük. Ügyeljünk arra, hogy az egyes aloldalaknak ne ugyanazok legyenek az információi, mint a főoldalnak, mert ekkor kulcsszó-kannibalizáció lép fel: a Google csak egy oldalt fog kiválasztani, a többi nem jelenik meg a találatok között.

72 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek

73 Forráskódok ellenőrzése:  A W3C validációs szabvány szerinti elvek ellenőrizhetők az interneten: http://validator.w3.org.http://validator.w3.org.  A hibák tudatában kijavíthatjuk a forráskódot.  Tipikus hiba, hogy hiányosak a programozási jelek, azaz nem zárják le az adott szakaszt, ezért a Google keresőrobotja nem tudja, mit emeljen ki.

74 Onsite optimalizálás: A forráskód és a metaelemek

75

76

77 Onsite elemzés • Woorank.com Woorank.com

78 Másodlagos onsite elemek •Szép url •Képek elnevezése •Tag, felhők •Tovább helyett anchor text •Szöveg/kép arány, kulcsszósűrűségkulcsszósűrűség

79 Tartalomépítés • Copyscape Copyscape • Egyedi folyamatosan frissülő • Linkelhető • Duplikáció

80 Offsite optimalizálás Az offsite keresőoptimalizálás gyakorlatilag linképítést jelent: partnereket és linktárakat (pl. lap.hu) kell szereznünk saját témánkban. A mennyiség azonban alapvetően nem számít, hiszen ha minőségi a ránk mutató link, az ránk is jobb hatással van (egy 4-es szintű link körülbelül 10 000-szer erősebb, mint egy 1-es szintű!).

81 Offsite optimalizálás A ránk mutató linkeket úgy ellenőrizhetjük, hogy a Yahoo! keresőjébe beírjuk a linkdomain szót, majd kettőspont után (de szünet és www nélkül) a honlap címét, vagy megtalálhatjuk a siteexplorer.search.yahoo.com címen. Itt a program megmutatja a belső, a külső és az archív linkeket.

82

83 Belső linkstratégia •Oldalon belüli linkelés tervezése •Linkjuice/ pagerank átfolyatás •Sitemap/ videomap •Powermapper.com

84 Külső linkstratégia •Yahoo linkdomain Saját linkjeim rendszerezése, karbantartása Konkurenciaelemzés Lehetőségek számba vétele

85 Linképítés •Anchor text •Deep link vs. TLD •Katalógusok •Fórum •Blog •SM •Reciprocal links •No follow, no index, frames

86 Domain •Ragozatlan kulcsszó •Nem ingyenes •Ha több van 301 redirect301 redirect •Serverszomszédok • életkor •Domain.hu •Flippa.com, domainface.com,

87 Google places •Megváltozott keresési algoritmus, trendek a Google házatájáról •200 millió térképes keresési oldaltérképes keresési •Places webhely ?Places webhely •Google boost •Reviews: –http://www.judysbook.com/ –http://www.yellowpages.com/ –http://www.yelp.com/ –http://www.citysearch.com –http://www.merchantcircle.com

88 Mobile search •Local és gps egyben •Kuponok, qr code, sms •Qr code generátorQr code generátor •Mobil oldal generátorMobil oldal generátor •Mobil hirdetési platformMobil hirdetési platform

89 A Google licitrendszere A Google AdWords:  Ez a Google legfőbb bevételi forrása.  Működési elv:  Minőségi mutató (hirdetés, ctr, oldal, visszafordulási arány)  Aktuális cpc/ minőségi pont+1 Ft  Display hálózat, keresési hálózat

90 A Google AdWords tulajdonképpen egy műszerfal, melynek segítségével nyomon követhetjük kampányainkat. Mérnünk kell, mennyit ér számunkra egy látogató, illetve azt is, hogy hány üzletet kötünk. PPC – Google AdWords

91 Google Analytics A Google Analytics egy elemző program, mellyel statisztikák sorozatán követhetjük nyomon oldalunk működését, illetve tudhatjuk meg, hogy mit kell fejleszteni. Sitescanga.comhttp://sitescanga.com/http://sitescanga.com/ ellenőrzés

92

93 Email marketing •Mailmaster

94 Social Media • Topsy.com Topsy.com • Trackur.com Trackur.com

95 Sebestyén Márton Sebestyen.marton@gmail.com 06 20 338 7 888


Letölteni ppt "ONLINE MARKETING WORKSHOP Sebestyén Márton 06 20 338 7 888."

Hasonló előadás


Google Hirdetések