Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea. „Billentyűzet”-történet (röviden) 1864 Peter Mitterhofer billentyűs berendezése az első írógép. Önéletrajzában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea. „Billentyűzet”-történet (röviden) 1864 Peter Mitterhofer billentyűs berendezése az első írógép. Önéletrajzában."— Előadás másolata:

1 Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea

2 „Billentyűzet”-történet (röviden) 1864 Peter Mitterhofer billentyűs berendezése az első írógép. Önéletrajzában mégis csak „a sikertelen”- ként emlegeti. 1879 A „Crandall” az első amerikai írógép, amely látható- an írt. A gyűjtők között ez számít a világ legszebb írógépének. 1921 A Mercedes Elektra volt az első teljesen elektromos írógép. A jobb oldalán látható a motorja. 1935 Bár 1920-ban már készen volt, rengeteg gyártó- tulajdonosváltás után az IBM jelentette meg ELEKTROMATIC néven.

3 A történet folytatása (képekben) II. vh. A német tengeralatjárókat szerelték fel ezzel a különös írógéppel, hogy kódolják vele a fontos híreket és parancsokat. Ez volt az ENIGMA. 1949-1970 19771984 19952003

4 A billentyűzet a számítógép szabványos (standard) beviteli eszköze. Írógép billentyűzetéhez hasonló kapcsolóhalmaz, amely információkat szállít a felhasználótól a számítógépig. Ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkezünk másként akkor a számítógép a billentyűzetről várja az adatokat. Jelentőségét mutatja, hogy billentyűzet nélkül a PC nem indul el. Mi is a billentyűzet? A számítógéphez ilyen csatlakozókkal kapcsolhatjuk.

5 A billentyűzet működése Egy billentyű lenyomása úgynevezett billentyűkódot állít elő. E kódot a billentyűzet belső vezérlője alakítja át számmá vagy ASCII kódokká, amely bekerül a gép memóriájába. A billentyűzet sorai ciklikusan feszültség alá kerülnek, másodpercenként többször vé- gigpásztázva az összes soron. Amikor lenyomunk egy gombot, a gomb érintkezésbe hoz egy kapcsolót, ami zárja az áramkört. Az érzékelt jel attól függ, hogy melyik oszlop és sor keresztezése ez. Ezt a scan-kódnak (pásztázási kód) neve- zett értéket dolgozza fel a billentyűzet pro- cesszora, méghozzá úgy, hogy a jelhez rendelt karakter kódját továbbítja a számí- tógép többi egységének.

6 Típusai Magyarországon és Európában eleinte (főleg alacsony áruk miatt) a mikrokapcsolós billentyűzetek terjedtek el. A gombok alatt itt rugózó gumimembránok helyezkednek el, amelyek egyúttal érintkezőként is szolgálnak. Hátrányuk, hogy a gyakran használt billentyűk idő előtt elfáradnak, azaz megjelennek a kettőzött betűk, a végső stádiumban pedig már alig vagy egyáltalán nem reagálnak a lenyomásra. Előnyük azonban, hogy a gumiszőnyeg szinte teljesen elzárja az elektromos részeket a külvilágtól, így a portól és piszoktól is megvédi a belső részeket.

7 Az úgynevezett Hall-generátoros technikával viszonylag ritkán találkozhatunk. E megoldás lényege, hogy valamennyi billentyűhöz egy-egy tekercs tartozik, amelyben vasmag mozdul el a billentyű lenyomásakor. Itt nincs olyan alkatrész, amely elkophatna vagy elfáradna, ezért az előzőekhez képest ennek a billentyűzetnek a leghosszabb az élettartama, de a technikai megoldás miatt mérete igen robosztus, kevésbé tűri a port és a rázkódást, ezenkívül körülbelül duplája a mikrokapcsolós árának. Típusai

8 A fénynyalábokat megszakító módszerre épülő billentyűzetek - mint a nevük is mutatja - optikai elven működnek. A gomb lenyomásakor kis henger kerül a fény útjába, és fotocella érzékeli az egyes karaktereket. A fém érintkezős, rugós gomb, amely "ugráló" hangot ad. Ezekben 2 fém lapot rugó nyom szét egymástól, és a megnyomással összenyomjuk a rugót is.

9 Az Escape billentyű segítségével érvény- teleníthetünk egy kiadott parancsot A funkcióbillentyűkkel gyorsan elérhetjük a program egyes funkcióit, például a nyomtatást, vagy egy fájl elmentését. A kurzormozgató billentyűk segítségével az egér hasz- nálata nélkül el tudjuk moz- dítani a kurzort függőlege- sen vagy vízszentesen. A numerikus billentyűzet. Ezek használatához le kell nyomnunk a Num Lock gombot. Javító billentyűk: a visszatörlés (back- space), a törlés (de- lete) és a beszúrás (insert). A módosító billentytűket más billen- tyűkkel együtt használhatjuk a programok bizonyos funkcióinak eléréséhez. Az alfa- numerikus billentyűzet. (szabványos írógép billen- tyűzet). A billentyűzet részei

10 Újdonságok A drótnélküli billentyûzet használatához egy vevõegységet kell a számítógéphez csatlakoztatnunk, s ez veszi a billentyûzet jeleit és továbbítja a számítógépnek. A jeleket közvetítheti infravörös fény vagy rádióhullám. A virtuális billentyűzet gombjait bármilyen sima felületre kivetíthetjük, az azon végzett munkát az eszköz képes megbízhatóan felismerni. Az eszköz egyelőre csak prototipus szintjén létezik, piaci megjelené- sének időpontja ismeretlen. A Korean Flexis új fejlesztése, a görgethető billentyűzet. A Flexis FX100 billentyűzet kezelőfelülete gumi, ami vízhatlanná és rugalmassá teszi a billentyűzetet, így akár a strandon is használhatjuk.

11 Alternatív billentyűzetek Az arizónai DataHand System egyik fejlesztése. Minden ujj számára több olyan "hely" is van, ahol különböző irányokban lenyomhatóak a billentyűk. Az eszköz összesen 132 billentyűvel rendelkezik. A piramis-billentyűzetet Jerry Dodd fejlesztette ki. Ez egy háromélű pira- mis, melyet mindkét kezünkkel manipulálhatunk. Miközben nyolc ujjunk a piramis közepén, addig a két nagyujjunk a piramis szélén mozog. Belül minden ujj számára három billentyű található, összesen 24 billentyű áll rendelkezésünkre. A függőleges billentyűzet fejlesztője a nevadai Safe Type. Képzeljünk el egy hagyományos billentyűzetet, amelyet kétfelé vágtunk. Elhelyeztük függőlegesen kétoldalt a kettévágott darabokat, és elfordítottuk billentyűkkel kifelé. A numerikus billentyűket pedig középet helyeztük el.

12 Árak €-ban Tipus:Technikai adatok:min.ár: BTC/Kolink HU - PS2/AT 7,2 Acer Accufeel HU - PS2 8,8 Genius HU-PS2, US-PS2 8,9 Genius HU-PS2 +csuklótámasz 11,2 Samsung SEM-M2A Multimédia HU-PS2 19,0 Acer Accufeel 6512UP HU-PS2, de-luxe, multimédiás 21,4 Genius Media HU-PS2, multimédiás 22,4 Acer Infra infrás, multimédia 38,0 Logitech Cordless optical 101,3 Logitech Cordless Pro optical +mouseman wheel + multimédia 135,8

13 www.typewritermuseum.com/en/index_2.htm www.idv.uni-linz.ac.at/bueroaut/anisch/felmeal.htm www.fortunecity.com/marina/reach/435/micro.htm www.besi.hu/dsne/tanulo/OKTP/Tananyag/input.htm mek.oszk.hu/01200/01230/html/#bill www.cp.hu/cp/teszt/hard/drot2/ portal.runet.hu/article105.html primo.homeserver.hu/html/hardverhallbillentyu.html www.cp.hu/cp/compass/bill/ Rozgonyi-Borus Ferenc: Számítástechnika 9. (Mozaik Kiadó – Szeged, 2001) Források


Letölteni ppt "Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea. „Billentyűzet”-történet (röviden) 1864 Peter Mitterhofer billentyűs berendezése az első írógép. Önéletrajzában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések