Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rekreáció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rekreáció."— Előadás másolata:

1 Rekreáció

2 Hol jelenik meg rekreáció?
Rekreáció. Sok embert érdekel ez a fogalom. Mit is értünk rekreáció, rekreálódás alatt? Ez egy elég tág területet átölelő fogalom. Magát a rekreációt úgy lehetne megfogalmazni, hogy az ember a szabadidejében eltöltött hasznos-testileg és szellemileg- tevékenysége. Nálam okosabb emberek meghatározása alapján a rekreáció fogalma: a szabadidő kultúrált elöltése. A másik megfogalmazás a következő: az egészséges emberi funkciók(testi,lelki)szintre hozása, szinten tartása és fejlesztése, egy betegségektől mentes, boldog életvitel elérésének érdekében. Az embernek izgalmasnak tűnik, hiszen elég nagy terület tartozik ehhez a fogalomhoz. Sok helyen jelen van a rekreáció és igény is van rá. Fontos az emberek életében a felfrissülés, a regenerálódás, az "újjászületés". Pihenni mindenki szeret. A pihenés lehet aktív és passzív. Az társadalom nagy része a pihenést passzív formájára esküszik, pedig az aktív pihenés (pl: lazító futás,úszás,kirándulás) alatt is ki lehet kapcsolni. Biztos már sokan olvastak az olyan halálesetekről, mikor egy fizikai munkát végző ember elmegy szabadságra és a passzív pihenés alatt életét veszti...

3

4 Szauna Története: A szaunát az északi népek feltehetően kétezer éve ismerik, bár az első írásos említések csak kb. ezer évre nyúlnak vissza. Eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták. A földbe gödröt ástak, ebbe tüzet raktak és felülről befedték, hogy egy fürdésre alkalmas, meleg helyet készítsenek. A szauna régen egy többfunkciós helyiség volt. Nem csak mosakodtak benne, hanem húst szárítottak, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt. A gyógyítás helyszíne is volt: nem csak természetgyógyászati eszközként használták, hanem az orvos, a kuruzsló is itt gyógyított.

5 Használatakor érdemes elég időt szánni magára a szaunázásra, és az azt követő pihenésre is. Egy nyugodt, alapos szaunázás körülbelül 3-4 fordulóból áll, és nagyjából másfél óráig tart. Legelőször ajánlatos lezuhanyoznunk, hogy eltávolítsuk bőrünkről a szennyeződést (izzadság, krém, dezodornyomok). A törülközés azért lehet fontos, mert a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, és párolgást. Az ajánlott hőmérséklet: °C körül van, de vannak, akik akár a 130°C-os meleget is élvezik. A szaunázást még kellemesebbé teszik a dézsa vizébe kevert illatos olajok. (Például fenyő, eukaliptusz, mentol.)

6 Amikor túl melegnek érezzük a levegőt, nem bírjuk már tovább, akkor érdemes kimenni, és lehűteni magunkat. Ez körülbelül perc múlva bekövetkezik a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő gőzöltetés mellett. A lehűtés a szabad levegőn sétával vagy fekvéssel kezdődik majd lehet hideg vízzel történő zuhanyzás, hideg medencébe való merülés, extrémebb esetben - télen és elsősorban vidéken - jégkútban való merülés vagy - északon - lékben fürdés. Közben igyunk minél több folyadékot, igény szerint, az izzadság pótlására. Az alkoholos italok az egészséges hatásokat lerontják, és lehet, hogy alkalmazásukkal kevésbé bírjuk a szaunát Illatosításra és testápolásra használhatunk különleges szauna-mézet is, amelyet két szaunázás között kell a nedves testre felkenni, bedörzsölni, majd leöblíteni. A szauna-méz csak annyiban különbözik az étkezési méztől, hogy itt az ikrásodás természetes és hasznos, ezért ez mindig beikrásodott méz.

7 A rendszeres szaunázással testünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól, mert pórusaink kitágulnak, így a káros anyagok gyorsan és könnyen távoznak szervezetünkből Ha valaki odafigyel az étkezésére, időnként testmozgást is beiktat napirendjébe és rendszeresen, heti 2-3 alkalommal szaunázik, akkor rövid idő alatt látványos változást érhet el a testsúlyát és annak eloszlását illetően ugyanis, a fölösleg onnan "olvad" le, ahol a legzavaróbb, azaz a comb - fenék - has tájékáról Azon kívül, hogy a szaunázás megtisztítja szervezetünket a méreganyagoktól, segít a fogyásban és az alakformálásban, bőrünket látványosan megszépíti és hozzájárul bőrünk feszességének, üdeségének megtartásában vagy visszanyerésében

8 A szaunázás további előnyeként szükséges megemlíteni még azt, hogy a szauna segít leküzdeni a megfázást, illetve használatával immunrendszerünk megerősödik, így egy idő után már, ha gyakran szaunázunk, a náthától sem kell tartanunk. Ha a magas vérnyomás okoz nekünk problémát, erre is megoldást jelenthet a szaunázás, hiszen ezzel elérhetjük, hogy vérnyomásunk normál értéken stabilizálódjon A szauna kiemelkedő hatása még abban is megmutatkozik, hogy egy-egy stresszes nap után, ha szaunázunk egy fél órát, ez segít az ellazulásban, könnyebben kikapcsolódunk, így sokat tehetünk a stressz káros következményeinek megelőzése érdekében

9 Mik is az illóolajok? Egyes növényekből különböző eljárással nyert (például préseléssel, vagy kivonással), jellegzetes illatú és ízű, szobahőmérsékleten maradéktalanul elillanó folyadékok. Rendkívül intenzív az illatuk. A növények hatóanyagait magas koncentrációban tartalmazzák. Az illóolajokat fel lehet használni párologtatásra, inhalálás céljára, szaunázáshoz, masszírozásra, fürdőzésre, borogatásra, vagy akár belsőleg is, de mindezt kellően kis mennyiségben.

10 Nordic walking

11 Nyerj egy kis egészséget két bottal!
A legfontosabb, hogy okosan terheljük szervezetünket, ne akarjunk hirtelen a fotelből a hegycsúcsra szaladni. Az optimális terhelési szint megtalálása alapvető egészségünk megőrzésében, ebben is követjük a rendszeresség és folyamatosság elvét. A technikailag jól kivitelezett nordic walking mozgás könnyed, sokan azt gondolják, nem is sport, minek ezt oktatóval tanulni. A nordic walking jótékony élettani hatásai azonban csak a megfelelő gyaloglási technikával jelentkeznek. Hogyan néz ki egy bő egy órás nordic walking foglalkozás? Természetesen bemelegítéssel kezdjük. A közös erdei séta közben erősítő, koordinációt fejlesztő gyakorlatokat is végzünk. Nagyon fontos, hogy mindenki a maga tempójában végzi a feladatokat, nem túlterhelve a szívet, ízületeket. Csoportosan együtt gyalogolunk az erdőben, közben beszélgetünk, jól érezzük magunkat. Rövid pihenőkkel, gyakorlatokkal tarkítva a sétát, megvárjuk a többieket, akik nincsenek olyan jó edzettségi állapotban, vagy fizikai állapotuk nem teszi lehetővé a gyorsabb haladást. A végén nem maradhat el a levezetés és a nyújtás. Mindenkire egyénre szabottan figyelek.

12 Botok: A könnyű és ízületkímélő nordic walking botokat a 90-es években fejlesztették ki. Szemben a hagyományos, alumíniumból készült túrabotokkal, a nordic walking botok 98%-ban üvegszálas karbonkeverékből készülnek. A nordic walking gyakorlásához semmiképpen nem javasolják teleszkópos botok használatát, mivel ezeknél nagy a szétcsúszás veszélye, tehát messze nem olyan biztonságosak, mint a speciális nordic walking botok.

13 A Ceragem termo-masszázságy
Az ágy bemutatása A CERAGEM egy automatikus termo-masszázságy, amely egyesíti a masszázst és a “Ceragem akupresszúrát” a jádekövek és az epoxy karbonlap által kibocsátott távoli infravörös hővel (moxa-hatás) a teljes megfiatalodás érdekében. Ebben a készülékben, ahogy a belső projektor végighalad a hát vonalán, szabaddá teszi az energiacsatornákat, ellazítja a gerinc melletti izmokat, javítja a vér és a csi keringését (csi: kínai szó; jelentése: vitalitás, életerő, erőteljesség).

14 A masszázságy tulajdonságai
Ergonomikus és hajlított formatervezés Az ergonomikusan ívelt vezetősín biztosítja, hogy a belső projektor a hát létfontosságú pontjain haladjon végig, így segíti az ellazulást és megszabadít a stressz okozta problémáktól. Fokozza a kényelmet az egyéb alkotóelemek, mint például az ágybetét, amely egy speciális szivacs habosítással készült, és amit luxusautók ülésihez használnak. Ez a fajta betét biztosítja a nagyfokú rugalmasságot és tartósságot.

15 Melegítés: A CERAGEM speciális melegítőrendszere, amelyet az Egyesült Államokban szabadalmaztattak, infravörös sugarakat bocsát ki olyan hullámhosszon, amely az emberi testnek ideális. A CERAGEM melegítőrendszere magában foglalja az epoxy karbonlapot és a projektorokat. Az epoxy karbonlap egy a főmatracba és a (tökéletesített) alsó matracba beépített melegítő egység, amely erősíti a moxa-hatást a háton és a test alsó részén. A belső projektor egy forgó és hintázó mozgást végző jádegörgők segítségével infravörös sugarakat termel. A jádegörgők, ahogy követik a test vonalát, egyszerre jóleső és kellemes érzés nyújtanak. A külső projektor 9 golyós, azért, hogy a melegítő hatás fokozottabb legyen.

16 A Ceragem-ben használt alternatív gyógymódok
Kiropraktika A kiropraktika egyike a fejlett alternatív gyógyászati módszereknek, amelyet széles körben alkalmaznak az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban. A kiropraktika jelentése, az összenyomódott idegek ellazítása, a gerinc kézzel történő kiegyenesítése, korrigálása által. A megfelelően egyenes gerinc ösztökéli a szervrendszereket és biztosítja a test számára annak természetes ritmusába való visszaállását.

17 Masszázs A masszázs ellazítja a gerinc körüli izmokat és inakat, enyhíti a gerincoszlopra nehezedő terhelést és helyre teszi a gerincet. A masszázs ki is nyújtja a gerincet, így csökken azoknak a zselészerű porckorongoknak a terhelése is, amelyek kis párnákként funkcionálnak a csigolyák között. A kor előrehaladtával a hát egyre merevebb lehet, gyengülhet, amely görbeséget okozhat. A gerincmasszázs ezt akadályozhatja meg. (Ez a CERAGEM masszázsprogram első szakaszának szerepe.) Moxázás A moxázás a keleti gyógyászatból származik; egy speciális anyag által kibocsátott hővel segíti a gyógyulást és az ellazulást. Jáde A jáde egy féldrágakő, amelyet a távol-keleti orvoslásban már régóta használnak azért, hogy stimulálja a csi-t, testünk életerejét. A Ceragem projektorok jádéval vannak befedve, amelynek rendkívüli hőtartó és hőátadó képessége van.


Letölteni ppt "Rekreáció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések