Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő"— Előadás másolata:

1 KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő
Szent István Kör • Kölcsey Ferenc Főgimnázium KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő Szatmárnémeti, április 6. „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot”

2 A vetélkedő támogatói Köszönjük! Identitas Alapítvány
Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap a szatmárnémeti önkormányzat RMDSZ frakciója Rákóczi Szövetség Szatmári Római Katolikus Püspökség Czívis Egyesület dr. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő Pataki Csaba szenátor szatmar.ro Köszönjük!

3 Bemelegítő kérdések – 1. rész
A válaszokat a kiosztott feladatlapokra kell majd leírni. A lap jobb felső sarkába ne felejtsétek odaírni csapatotok számát is! 1. Hol született Hunyadi Mátyás? 2. Mivel foglalkozott Bakócz Tamás apja? 3. Hogyan halt meg Hunyadi László, Mátyás bátyja? 4. Melyik évben választották királlyá Mátyást? 5. Milyen madár van a Hunyadiak címerében?

4 Bemelegítő kérdések – 2. rész
Továbbra se felejtsétek el a csapatszámot a lapra írni! 6. Melyik város ostrománál figyelt fel Mátyás király Bakócz Tamásra? 7. Honnan származott Beatrix királyné? 8. Kinek köszönhető a kenyérmezei győzelem? 9. Mikor indult a pápaválasztáson Bakócz Tamás? 10. Kit választottak meg Bakócz helyett pápának?

5 Activity – mondjam vagy mutassam?
Minden csapatból egy diák húz egy lapot: a lapokon található szót vagy kifejezést kell körülírja vagy elmutogassa saját csapatának. A diák választhat a két lehetőség, körülírás és mutogatás között. Körülírás során nem lehet kiejteni magát a fogalmat, annak részeit vagy ragozott alakjait – ha mégis megteszi, 1 pontot levonunk. Amennyiben a mutogatást választja, akkor ennek során nem beszélhet vagy kelthet zajt, nem vonhatja be a körülötte levő tárgyakat – ha megteszi, ezért is 1 pontot vonunk le. Egy fogalom kitalálására 2 perc van adva, az utolsó fél percben már a többi csapat is találgathat. A zsűri sorshúzással dönti el a csapatok sorrendjét. Az időt virtuális homokórával mérjük.

6 Fejtörő – a) pont Írjátok be a táblázatba, hogy az alábbi személyek Bakócz Tamás kortársai voltak-e? Tüntessétek fel mindegyik személy nemzetiségét és „foglalkozását”! Személy Kortárs igen/nem Nemzetiség Foglalkozás 1. Magellán 2. Janus Pannonius 3. IV. Szép Fülöp 4. Raffaello Santi 5. Dzsingisz kán

7 Fejtörő – b) pont Az alábbi szöveget egészítsétek ki a hiányzó szavakkal! A budai királyi palotában kapott helyet Mátyás híres könyvtára, a A király saját alapított Budán, de az itáliai városokból is szorgalmasan gyűjtötte a könyveket. A két boltíves terem egyikében a nyelvű, a másikban a nyelvű kódexeket őrizték. A szokásostól eltérően tárolták őket a polcokon. A könyvtártermek egyben is voltak, ahol maga a király is gyakran időzött. Mátyás halálakor a könyvek száma lehetett, ezt a mennyiséget akkor csak a könyvtár múlta felül. A Mátyást követő uralkodó, idején kezdődött meg a corvinák szétszóródása. A törökök, miután 1526-ban elfoglalták Budát, ba hurcolták a maradékot.

8 Fejtörő – c) pont Igaz vagy hamis? Ha jól válaszoltok az alábbi állításokra, egy középkori magyar jogszokás elnevezését kapjátok megfejtésül.

9 Memóriapróba – Hallgassátok figyelmesen a következő szöveget!

10 Kérdések a szöveg alapján
1. Milyen állatoknak a húsát fogyasztották a magyarok? Sorolj fel legalább 6-ot! 2. Miért piszkolódott be a magyarok keze és ruhája a lakomák alkalmával? Írj le 3 okot! 3. Mit tudunk meg a magyar nyelvről ebből a leírásból? 4. Mátyás királynak milyen ámulatra méltó tulajdonságát jegyezte le a szerző? 5. Nevezd meg a könyv szerzőjét és címét, ahonnan a magyarok étkezési szokásainak leírása származik!

11 Mit láthatunk a képen? Mivel jutalmazta tulajdonosait Mátyás király?

12 Mit láthatunk a képen? Hol található?

13 Milyen emlékmű látható a képen? Hol található?

14 Mi látható a képen? Mi van a másik oldalán?

15 Mi látható a képen? Hol található a kép?

16 Ki látható a képen? Milyen kapcsolatban állt Mátyás királlyal?

17 Mi látható a képen? Mi van a közepén?

18 Mi látható a képen? Mikor készült az oltára?

19 Hol található a szobor? Ki készítette?

20 Mikor avatták fel a szobrot? Miből készült a talapzata?

21 Kirakós Van 10 dobozotok. Minden dobozban egy kérdés van és 1-2 puzzle darab. A feladat: minél több kérdésre válaszolni és minél gyorsabban kirakni a puzzle-t. A játék egyszerre kezdődik: minden csapatból egy diák helyrevisz egy dobozt. Ha a csapat megválaszolta a benne levő kérdést és odaadta a zsűrinek, viheti a következő dobozt (akkor is, ha a válasz helytelen). Miután minden kérdést megválaszolt és minden darab puzzle megvan, a kapott lapra rá kell ragassza a puzzle-t. Aki a leggyorsabban végez, az kapja a legtöbb pontot. További pontok járnak azért, ha ráírják a lapra, mit ábrázol a kép. Fontos, hogy minden csapat a csapatszámnak megfelelő dobozokból vegyen, pl. a 3-as csapat csak a 3-as számmal megjelölt dobozokból, különben összekeverednek a kirakósok! A kérdés fölé, ahogyy eddig is, most is oda kell írni a csapat számát!

22 Jó munkát!

23 Kreatív feladat gy iniciálé (díszes kezdőbetű) és
néhány megadott szó felhasználásával írjatok egy Mátyás királlyal vagy Bakócz Tamással kapcsolatos történetet (lehet mesét is), szem előtt tartva a következőket: - a történet az iniciáléval kezdődjön és kapcsolódjon a kezdőbetűben ábrázolt képhez - kb. 10 mondatból álljon (ne legyen sokkal több vagy sokkal kevesebb!) a megadott szavakat/kifejezéseket használjátok fel és húzzátok is alá a szövegben.

24 Fontos tudnivalók: Ebéd között az iskola ebédlőjében (földszint, a lépcsőtől jobbra) Eredményhirdetés, díjkiosztás között itt a díszteremben


Letölteni ppt "KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések