Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: György Zoltán AQUAPLUS Kft. ügyvezető.  Az orvostudományba a 20. század elején került át a szó, kétféle értelemben • a szervezetre ható külső.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: György Zoltán AQUAPLUS Kft. ügyvezető.  Az orvostudományba a 20. század elején került át a szó, kétféle értelemben • a szervezetre ható külső."— Előadás másolata:

1 Előadó: György Zoltán AQUAPLUS Kft. ügyvezető

2  Az orvostudományba a 20. század elején került át a szó, kétféle értelemben • a szervezetre ható külső körülmények (magas hő, erős ütés) • Ezen körülmények hatására a szervezetben lezajló belső változások A stressz egyik legnagyobb magyar kutatója Sellye János, a stressznek azt a nem specifikus választ tekinti, amit a szervezet ad a megterhelésre.

3  Svédország A vonatkozó svéd jogszabályok 1985 óta építenek a munkahelyi stressz kutatások eredményeire. Kiemelt jelentőséget kapott a munkavállalókra ható megterhelések csökkentése és a rendelkezésre álló kontroll növelése. A svéd modell a munkahelyi stresszorok csökkentésén felül kifejezetten egészségfejlesztő munkahelyi faktorok megteremtését is szorgalmazza A hangsúlyt egyértelműen a munkavállalók egészségének védelmét, fejlesztését szolgáló szervezeti átalakításokra helyezi.

4  Németország A 80-as évekig a foglalkozás egészségügy a balesetek, foglalkozási betegségek következményeinek csökkentésére, minimalizálására törekedett. 1989 óta a megelőzési programok nagy hangsúlyt kaptak, ezekben – az egyéni életmódváltozáson túl- megjelentek az átfogóbb, hosszabb távú a szervezet átalakítását előtérbe helyező programok Franciaország Nincsenek átfogó munkahelyi egészségfejlesztési programok, hiányzik az átfogó törvényi szabályozás Viszont új irányzatként megjelent a munka pszichopatológiájának vizsgálata. Ez a megközelítés azt vizsgálja, hogy hat a munkavégzés a dolgozók mentális egészségére. Próbálja feltárni az egyes munkákra jellemző viselkedésmintákat, amelyek adott esetben patológiássá válhatnak.

5  Magyarország Hazánkban még nincsenek kiterjedt, komplex egészségfejlesztési programok. Van törekvés az európai törvényekhez és gyakorlathoz történő közelítésre, de a jelenlegi törvények nem vonatkoznak az egészség fejlesztésére csak megőrzésére. A meglévő törvényeket és jogszabályokat is nehéz betartani és betartatni főleg a korlátozott anyagi lehetőségek miatt. A magyarországi gyakorlatból hiányzó egészségfejlesztés-stresszkezelés egyik lehetséges útját mutatja be előadásom.

6  Magyarország gazdag gyógy- és termálvízkincsét kihasználva két fő célkitűzést fogalmaztunk meg. • Legyen Zalaegerszeg a munkahelyi stressz kutatásának hazai központja • Egy Stresszklinika létrehozása, amely egyben a családok egészségét is szolgálja.

7  A város és környéke egyedülálló természeti környezettel rendelkezik, ahol az aktív kikapcsolódás számtalan formája várja a vendégeket  A fejlesztési terület geotermikus energiában és gyógyhatású ásványvízben gazdag  A tervezett szálloda környezetében részben már jelenleg is rendelkezésre áll a stressz kezeléshez és egészségfejlesztéshez szükséges infrastruktúra

8  A tervezett fejlesztés Zalaegerszeg területén a Termálfürdő közvetlen szomszédságában a festői Gébárti tó mellett található. Aquacity Termálfürdő Fejlesztési terület Aquatherma termálfalu

9  12 db egyenként 4-5 személyes 63 m2-es korszerű rönkfa apartman házak, melyek teljes komfortot nyújtanak.  Grillterasz  Étterem

10  A város egyik büszkesége a 2007-ben épült fedett termálfürdő • 8 medence, több mint 700 m2 vízfelület • Hang- és fényterápiás termálmedencék • Több mint 10.000 fényforrás

11 • Boltíves és üvegkupolás fürdő egyedülálló kialakítású, naponta 1000 látogatót tud fogadni. • Pollenmentes környezet az allergiás vendégek részére • UV fertőtlenítő rendszer, minimális fertőtlenítőszer felhasználással • A belépés, a kilépés és az öltözőszekrények nyitása mágneskártyával történik

12  A Társaság 2004-ben alakult,fő tevékenysége a gőz- és melegvízellátás.  A Társaság üzemelteti a pózvai kórház területén épült 1716 m talpmélységű termálkutat és a hozzá tartozó távhőellátó rendszert  A feltárt gyógyvíz minőségű termálvíz két földtörténeti korból származik (kréta és pannon)  A termálvíz mind energetikai, mind balneológiai célra jól hasznosítható,  Vízminőség és energetika szempontjából biztos alapot nyújt a szálloda beruházás megtérülésé- nek

13  Célja elsősorban a Nyugat Dunántúli régióban a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése  Az egészséges, de stresszes környezetben dolgozó emberek olyan teljes szellemi és fizikai relaxációs kúrán vehessenek részt, melynek eredményeként a kezelés végére kimutatható legyen a stressz szint csökkenése.

14  4 szint  2 exkluzív lakosztály  6 apartman  116 szoba  Orvosi rendelők  2 féle étterem  300 fős konferenciaterem  Bár  Játszószoba  Business center  Termálsétány  Szaunavilág  Üzletek

15 A zalai kastélyokat idéző homlokzat…

16 A két exkluzív lakosztály a homlokzat közepén, a csúcson helyezkedik el, közös terasszal és csillagvizsgálóval…

17 A szobák többsége a legszebb táji környezet felé fordul, egyedi kialakítású…

18 …a vendégek maximális kényelmét, pihenését és a stressz mentes környezetet biztosítja…

19 A gondosan megtervezett és kialakított közösségi terek elősegítik a stresszcsökkentő kúrák hatékonyságát,a vendégek kikapcsolódását

20 A Termálsétány „ölelő” karja az eddig nyitott fürdőudvart körbeveszi, szélvédett világot teremtve…

21 A szaunavilág kialakítása egy kastély udvarházára emlékeztet. Az alsó szinten gyógytornász tér alakítható ki, a földszintjén 8 fajta szauna, jakuzzi, merülő medence, masszázstér, élményzuhanyok sorakoznak, melyek karéjában a belső pihenőtér nagy üvegfelületei a tóparti fenyvesre néznek.

22  A stesszcsökkentő beavatkozások sikeressége érdekében 7-8 napos kúrákat illetve hosszú hétvége kúrákat ajánlunk. • Az igen alapos stressz felmérés lehetővé tesz az egyénre szabott programok kidolgozását, melyben több szakember is részt vesz. • A stressz enyhítésének egyik módja a megfelelő pihenés biztosítása az egyén stressz szintjének megfelelően. • A vizsgálatok időigényesek, így először a hosszú kúrát javasoljuk, míg az ismételt kezelésekhez, a szinten tartáshoz elegendő lehet a 4 napos benntartózkodás.

23 Tekintsük át milyen típusú kezelések et tud biztosítani a tervezett stresszklinika ? • Szauna/aromaterápia a szauna/aromaterápia jótékony élettani és stresszre gyakorolt kedvező hatását számos tanulmány igazolta.

24 • Termálfürdő kúra Jól ismert, hogy a termálfürdő szubjektíven jelentősen csökkenti a stresszhatást, de jelenleg kevés olyan tanulmány van amelyik objektív módszereket használva mutatta ki a termálfürdők jótékony hatásait. Fontos megfigyelés, hogy a rövid idejű termálfürdő kezelés relatíve kis mértékű csökkenést vált ki a stressz esetében. Ezért javasoljuk a kúra szerű fürdőkezelések alkalmazását.

25  Dietetikai módszerek A centrum célja kell, hogy legyen az egészséges táplálkozás biztosítása a kúra folyamán. A cél elérése érdekében dietetikus segítségével egyénre szabott –lehetőség szerint- minél több koleszterinben és lipidekben szegény bioélelmiszert szolgálunk fel.

26  Aktív pihenési technikák A passzív pihenési módszereken túl szükség van aktív pihenésformákra is. Ilyen irányú kikapcsolódást nyújt az edző- és fittness terem, a különféle mozgásformákat elősegítő gépekkel és eszközökkel. Ezek a módszerek az úgynevezett pozitív stresszt jelentik és enyhíthetik, csökkenthetik a negatív stressz hatásait.

27  Gyógyszolgáltatások • Vízalatti sugármasszázs • Szénsavas kádfürdő • Négyrekeszes váltófürdő • Elektromos kádfürdő • Súlyfürdő • Gyógytorna (egyéni és csoportos, vízalatti) • Dévény módszer szerinti egyéni gyógytorna • Eletroterápia • Ultrahang • Interferencia • Magnetoterápia • egyéb elektro és fizikoterápiás kezelések

28  A munka szakmai tervezését, felügyeletét és az adatok és eredmények tudományos feldolgozását a Szeged Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Élettani Intézete és az Orthopédiai Klinika végzi.  A kúra előtti állapotfelmérést az alábbiak szerint: • kérdőíves stressz szint meghatározást online módon. • A teljes általános orvosi antropometriai és fizikális vizsgálatok • Rutin laborvizsgálat • Terhelésélettani vizsgálatok • Fájdalomküszöb • Bőrhőmérséklet, bőrellenállás

29  A turizmus a gazdaság egyik lehetséges kitörési pontja, a gazdaságfejlesztés szerves része.  A Kormány növelni szeretné a turizmus arányát és teljesítményét a nemzeti jövedelmen belül.  Erre az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségipari Program teremt lehetőséget.  A megvalósítani szándékozott beruházás szervesen kapcsolódik a deklarált kormányzati elvekhez.

30  A tervezett stresszklinika teljesen új útját nyitja meg az egészségfejlesztés-stresszkezelés magyarországi gyakorlatának.  Javítja a munkavállalók egészségi állapotát, segíti az egyén és a közösség munkaképességének helyreállítását.  Hittel valljuk, hogy a munkavállalók stresszre visszavezethető megbetegedéseinek csökkentése és megelőzése, mind vállalati, mind nemzetgazdasági szinten előnyhöz juttatja országunkat.

31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! György Zoltán AQUAPLUS Kft. ügyvezető


Letölteni ppt "Előadó: György Zoltán AQUAPLUS Kft. ügyvezető.  Az orvostudományba a 20. század elején került át a szó, kétféle értelemben • a szervezetre ható külső."

Hasonló előadás


Google Hirdetések