Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szubkultúrakutatás új útjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szubkultúrakutatás új útjai"— Előadás másolata:

1 A szubkultúrakutatás új útjai
Antoni Rita – Gál Attila

2 A szubkultúra-felfogások hagyománya a hazai kutatásokban:
1) A szubkultúra mint deviancia – Cohen, Albert K.: A szubkultúrák általános elmélete (1969) – Rácz József: A 80’-as évek ifjúsági szubkultúrái Magyarországon (1990) 2. Zenei ízlés alapján meghatározott szubkultúra: – Szapu Magda (szerk.): Ifjúsági „szubkultúrák” (Magyarországon és Erdélyben) (2004) 3. „tágra nyitott definíciós háló” – Jakab Albert Zsolt – Keszeg Vilmos (szerk.): Csoportok és kultúrák: tanulmányok a szubkultúrákról (2007)

3 Egy lehetséges, a kulturális jellemzőkön és az identitáson alapuló
szubkultúrafelfogás: Hodkinson, Paul: Goth: Identity, Style and Subculture (2002) alapján: – ízlések, attitűdök rendszere (a külsőségek (öltözködés, életmód), hitek, hiedelmek, a szubkultúrát támogató filozófiai és elméleti háttér) – azonosulástudat a szubkultúra tagjai részéről – elkötelezettség – kulturális autonómia

4 Kelemen Anett: Deviánsnak minősített viselkedésformák Magyarországon: A dark/goth szubkultúra bemutatása. (szakdolgozat) Témavezető: Dr. Szűcs Marianna ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai kar, Társadalomtudomány Tanszék Budapest, 2004.

5

6

7

8 Viktoriánus goth vs. cyber goth öltözet

9 Viktoriánus goth

10 „A huszadik század végén a Gothic átvette annak a kulturális paradigmának a helyét, mely korábban társult a lázadáshoz és a fiatalsághoz: a romantikáét. Szemlátomást az utóbbi évtizedekben néhány fiatal az által fejezte ki a késő-kapitalista posztmodern nyugati világgal szembeni ellenérzéseit, hogy újra felfedezték maguknak a Gothic központi gondolatát, és gótikus (azaz, felforgató) életmódot vettek fel.” (Sara Martin 2002, 38.)

11 A goth szubkultúra lényege „a világ gépies működésére nagyobb lelki érzékenységgel reagáló hangulatképnek, egyfajta érzelmi lázadásnak a zenébe, kultúrába öntése. (…)” (Árpi, 36F) A goth „önkifejezési módszer azok számára, akik nem kívánják követni a tömegkultúrát.” (Soulstealer18N) A goth szubkultúra „ legtisztább forma a szépség iránti „beteges” szomjunknak oltására. Fekete köpönyeg mögé rejtett hófehér lelkek földi bolyongása.” (Rudi, 19F) A goth-ok „a sötétségben, mint a mai divatnapfényes kultúra antitézisében vélik felfedezni saját világukat, ami nekik igenis szép és megnyugtató.” (Sorrowsong, 28N)

12 „…elítélem azt a társadalmi törekvést, miszerint mindig csak az örömöket hajszolják az emberek, az átfogóbb tapasztalás helyett. (Zsoltt, 24F) A goth-ok „bizonyos lelki alkatú emberek (…), akik érzékenyek a szépség iránt, még ha ez a szépség nem is olyan, amit a többség elfogadottnak talál. (..) Ha arról kéne nyilatkoznom, hogy mitől goth valaki, szerintem az olvasottság is fontos” (Zero, 24N)

13 „Szavakba önthetetlen érzés volt tapasztalni, hogy vannak emberek, van egy közösség, akik hasonló érdeklődésűek, hasonlóan látják a világot, hogy van egy közösség, melyben nem számítok „csodabogárnak”, aminek a hétköznapokban tituláltak, egy közösség, ahol őszintén önmagam lehetek, akik közt nem kísérnek furcsán méregető tekintetek. Egy közösség, ahol beszélgető partnerekre, barátokra lelhetek.” (Szahmet 21N)

14 Korcsoportokra lebontva: 14–18 év. 32. 6. 38 26 százalék 19–23 év. 31
Korcsoportokra lebontva: 14–18 év százalék 19–23 év százalék 24–30 év százalék 31–39 év: százalék

15 Suliban jegyeket vontak le megjelenés miatt. (Carnation 35F)
Gimnáziumot kellett váltanom, mert az osztályfőnökömet zavarta a stílusom, így meghúzott matekból. (Nirriti, 32N) (Az igazgató) „…Szüleimet kérette be, akiknek elmondta, hogy én ízléstelenül öltözködöm, és ha nem változtatok, akkor ki fog rúgni.” (Angelkreatív, 32N) Gimiben azt mondta az egyik magyar tanárom, hogy így nem ülhetek be az órájára. Megoldottam, és nem ültem be többet. Loreley, 25N anyukámat a gimi osztályfőnök megkérdezte, hogy nem beteg-e ez a gyerek, hogy feketében jár és az ő válasza az volt, hogy nézze meg a jegyeit, és majd akkor szóljon, ha hármasnál rosszabbat kell beírnia. Majdnem kitűnő tanuló voltam” (Sanyi, 26N)

16 „Egyszer irodalomórán kellett mondanom pár dolgot a goth-ról és a tanár következő alkalommal mondta, hogy utánanézett az interneten és neki is tetszik.” Chocolate, 16N „Igazából amit az osztályfőnököm a kezembe nyom, azt elolvasom, mert tudja, hogy mit szeretek, ha én nem is:D” (PillanGoth 16N) „Legfőképpen az iskolai életemben csalódtam a legpozitívabban eddig, ami érdekes módon nem az én dicsőségem… Nagyon sok „deviáns”, lázadó fiatal jár abba az iskolába, kik mások a hétköznapinál, mégis emberek.” (Tehetségfejlesztő Magán Iskola) (Jr. RKP 18F)

17 Egyetemen a tanszéken ahol vagyok volt egy idős prof, aki a megjelenésem miatt plusz akadályokat gördített elém. Végül ugyan levizsgáztam, de természetesen lényegesen rosszabb eredménnyel, mint ami jogos lett volna. Fél évre rá a tantárgy témájából nyertem egy TDK-t kitüntetéssel, és abban a rákövetkezendő félévben a szorosan a kutatásomhoz tartozó téma előadására meghívott, hogy én adjam elő az alsóbb éveseknek. Szerintem akármit csinál az ember, ha elég jó benne, akkor nem fogja érdekelni a környezetét, hogy néz ki. Lehet, hogy mai napig a tanszékem csodabogarának tartanak, de egy beszámolómon sem sértődtek meg azóta, hogy nem vettem nyakkendőt és fehér inget, hanem adtam magamat..(Lánczos, 24F)

18 „Nem megyek a közelébe, mert megátkoz!” (az utca embere Mortának, 16N)
„A templomban kellene töltened egy éjszakát, hogy megtisztulj!” (szomszéd néni Bloodgoth-nak 17N) „És még a halál is eljött ma értem!” (fáradt munkásember az utcán Blithe-nak 19/N) „Nem megyek a közelébe, mert megátkoz!” (az utca embere Mortának, 16N) „Hogy ityeg, Lucikám?” (az utca embere Rudinak, 19F) „nagypapám amíg élt szegényem, folyton attól félt, hogy börtönbe csuknak amiatt ahogy eljárok otthonról...” (Sinderella 23N) *itt jönnek a sátánok, Sieg Heil* (ezt nem értem a mai napig sem!) (Sorrowsong, 28N)

19 Az embereket nem lehet meggyőzni, mert csak azt fogadják el igazságként, amit hallani szeretnének. (Janeth 38F) Az emberek buták. Különféle homályeloszlató dolgokkal is csak azt lehet megfogni, aki arra nyitott. Csőlátás rulez. (Krupcheck 20F) Egy erős közösség bármiféle ilyen "támadást" kibír, így inkább a közösséget érdemes erősíteni nem a hülyéket megnevelni. (Neo, 18F)

20 „nem feltétlenül tartom szükségesnek, ez is ad egyfajta varázst, kívülállás tudatot a szubkultúra tagjainak.” (Anton, 29F) „Nem feltétlenül szükséges megszüntetni az előítéleteket, sztereotípiákat. Ha nem így állnának hozzánk az emberek, mi sem lehetnénk olyanok amilyen. A goth egy erősen szélsőséges stílus. Ha mindenki elfogadja a szélsőséget, az már nem is igazi szélsőség.” (Luna, 15N)

21 „A nyugati példa ezt mutatja” (G, 31F) „Csakis. Na végre, hogy csinálod.” (Ultraturul, 31F) „Szerintem igen, végül is az emberek hajlamosabbak elhinni azt amit a tudomány állít.” (Miss Snakebite, 18N)

22 „ha vki nem akarja elfogadni, annak lehet bizonygatni, aki pedig befogadó, az nem áll meg a fekete rúzsnál.” (Strix, 17N) „Így könnyebben hozzájuthat hiteles információkhoz az, aki érdeklődő. Viszont a társadalom alacsonyabb, konzervatívabb rétegei, akik előszeretettel megbélyegeznek, kérdőre vonnak és előítéleteket gyártanak, nem hiszem, hogy vennék a fáradtságot, s úgy bíráskodnának, hogy halvány fogalmuk is lenne a szubkultúráról.” (Cor, 27N)

23 „ezért szerintem csak mi magunk tehetünk, ha bebizonyítjuk minél több embernek azt, hogy mi ugyan olyan emberek vagyunk. ugyanúgy vannak problémáink, csak mi máshogy látjuk ezt a világot. A személyes beszélgetéskor könnyebb ezt bebizonyítani, … (Dark Heart 21F) „Szükséges és remélem lehetséges is [a sztereotípiák megváltoztatása]. És ezért minden egyes gót tehet, minden nap. Lehetséges, mert a gyökeresen bezárkózott, begyepesedett embereken kívül azért rengeteg ember van, aki, ha veszi a türelmet, és ha van aki elmagyarázza, hajlamos a belátásra. És minden példával lehet tanítani.” (Sorrowsong, 28N)

24 Ha eljut az emberekhez, hogy itt nem egy öngyilkos sátánista szektáról van szó, (…) az jó. De az emberek hajlamosak a kiugró eseteiről megítélni a könnyen elkülöníthető csoportokat, úgyhogy ha lesz a gothok között egy öngyilkos sátánista, aki előtte sok-sok éjjel kriptában aludt a temetőben, akkor könnyen az csapódik le az emberekben, hogy te is úgy öltözöl, lehet, hogy te is ilyen vagy? Szóval a figyelmet felhívni valamire elsülhet így is, úgy is :) (Fenris, 33F.) nem tudom, a megítélés változna-e. az sem biztos, hogy pozitív irányban változna, ha már valakiben benne vannak az előítéletek. viszont azt se akarnám, hogy ezáltal még divatosabb legyen... (Stalker, 34N)

25 „ha betesszük a középpontba a goth-okat, az ellenkezője is előfordulhat es célponttá válhatnak. (Angelkreatív, 32N) „Ha független [a kutatás], akkor igen, de sajnos a mai média inkább botrányéhes, mintsem az igazságot akarja felderíteni.” (Blithe 19N) „Kétféle képpen sülhet el, és fog is szerintem. Az értelmiség számára érthetőbb lesz, feldolgozhatóbb Az alja nép csak jobban fogja nem is tudom utálni, vagy csak beszólni, mert ő a vagány” (Kiskacsa, 21N)

26 Katarzyna Ancuta, PhD, University of Zaragosa/Bangkok, és
Paul Hodkinson, PhD, University of Birmingham

27 „mindenképpen szerencsés, ha értő nyúl a témához, adott esetben nem hangsúlyoz túl, vagy becsül alul jelenségeket, magatartásformákat, mint egy nem hozzáértő” (Anton, 29F) „Fontos, mert így tudod feltenni a megfelelő kérdéseket. Bár érdekelne egy kívülálló kérdéssorozata is.” (Nussy,20N) „Ha ilyen kutatás készül, akkor fontos, hogy bennfentes legyen, mert ő tudja, miket kell kérdezni, mik a kulcsmozzanatok, és mik azok a ködös részek amiket el kíván oszlatni.” (Lánczos, 24F) „Igen, mert Ő is inkább az igazságot akarja bemutatni, mintsem lejáratni a gothokat. „(Blithe, 19N.) „a bennfentes nem fordítja félre a dolgokat, mert jobban megérti, hogy mire céloznak válaszadók.” (Moonchild, 24N)

28 „nem árt, ha kikéri "szakértő" véleményét is” (Yloz, 35F) „Kell egy bennfentes és kell egy "friss szemű" kritikus, aki kívülről látja a dolgokat, így objektív. A "szaktudás" és a "rálátás" együtt jó eredményt hozhat.” (Fenris, 33F) Igen, fontosnak tartom, mivel kétlem, hogy egy kívülálló olyan pontossággal tudná elemezni és kiértékelni az összegyűlt adatokat, mint az, akinek van némi belelátása is a szubkultúrába. Bár ez lehet hogy csak előítélet. (Miss Snakebite, 18N)

29 Köszönjük a figyelmet! Köszönet: minden résztvevőnek, aki kitöltötte a kérdőívet; továbbá Huszka Juditnak és Zsila Gábornak az internetes kérdőív elkészítésében nyújtott segítségükért, a szegedi Dark Wave Gothic Night-nak, a gothic.hu-nak és a Magyar Gothic Clubnak, Szelevényi Gellértnek és Rózsa Csaba „Krupchecknek” a kérdőív terjesztésében nyújtott segítségükért, valamint Kelemen „Fjusha” Anettnek és Dr. Katarzyna Ancutának a szakirodalomért.


Letölteni ppt "A szubkultúrakutatás új útjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések