Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Globális, regionális és hazai tanácsadási trendek a Tanácsadók Európai Föderációjának (FEACO) éves felmérései tükrében Király Ágnes, egyetemi tanársegéd,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Globális, regionális és hazai tanácsadási trendek a Tanácsadók Európai Föderációjának (FEACO) éves felmérései tükrében Király Ágnes, egyetemi tanársegéd,"— Előadás másolata:

1 Globális, regionális és hazai tanácsadási trendek a Tanácsadók Európai Föderációjának (FEACO) éves felmérései tükrében Király Ágnes, egyetemi tanársegéd, PTE KTK Milovecz Ágnes, PhD jelölt, PTE KTK Dr. Poór József, egyetemi tanár, SZIE GTK V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia Budapest, 2011. November 17.

2 2 © Poór_Milovecz_Király_2011 Ezt az előadást készítették: Dr. Poór József, SZIE GTK (e-mail:poorjf@t-online.hu) Milovecz Ágnes, PTE ÁJK (e-mail:milovecza@ajk.pte.hu) Király Ágnes, PTE KTK (e-mail: kiralyagnes@ktk.pte.hu)

3 3 © Poór_Milovecz_Király_2011 Árbevétel és növekedés 1998-2011 Több évnyi fokozatos növekedés utána az iparág 2009-ben kisebb visszaesést produkált, ami a 2010-es adatok tükrében átmeneti krízisnek tekinthető. A 2011-es bizakodó előrejelzések szerint a tanácsadási piac új növekedési rekorddal eléri a 89 milliárd eurós nagyságrendet.

4 4 © Poór_Milovecz_Király_2011 Adatok az európai tanácsadó piacról 2008-2011 2010-ben a tanácsadási piac tényleges eredményei 1.6 milliárd euróval magasabbak lettek, mint a 2009-ben előre jelzett várt érték. A 2009-es évi eredményekhez viszonyítva a tanácsadási piac 2.9%-os növekedést ért el. A meghatározó szektorok közül az üzleti tanácsadás erősítette tovább korábban is kiemelkedő szerepét, Jelentős mértékben visszaesett azonban a forgalma a kiszervezéssel foglalkozó tanácsadó szervezeteknek.

5 5 © Poór_Milovecz_Király_2011 Növekedési százalékok 1996=100% Hasonló kép rajzolódik ki, mint a vezetési tanácsadási piac bevételének alakulása esetén. A 2010-es szint megközelíti a 2008-as év elért növekedési ütemét. A 2011-es előrejelzések szerint a piac újra lendületben van, és képes lesz további 16%-os növekedést produkálni (az 1996-os bázisévhez viszonyított idei eredményekhez képest).

6 6 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadás %-os aránya GDP-ben(1) Összefoglaló adatok Jelentős mértékű változás nem tapasztalható ezen a téren, kisebb kilengésekkel stabilan tartja magát a piac az európai GDP-hez (Forrás: Eurostat) viszonyított 0.68 %-os értékhez.

7 7 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadás %-os aránya GDP-ben(2) Országok szerinti arányok Kiemelkedő eredményeket ért el ezen a téren Németország és az Egyesült Királyság, ahol 1 % feletti a tanácsadás hozzájárulása a nemzeti (?) GDP-hez. Megközelíti az 1 %-ot Svédország és Spanyolország eredménye is. Magyarországon ez a százalék 0.22. (szóban „vicc”: a norvégok szintjével megegyező, csak más okból…)

8 8 © Poór_Milovecz_Király_2011 Növekedési arányok Cég kategóriák szerint A 2009-ben tapasztalt visszaesés minden vállalati méret szintjén mérséklődött. A 2009-es év eredményeihez képest növekedést tudtak felmutatni a kisvállalatok, illetve a stabilitás irányába mozdultak a közép- és nagyvállalatok is. Mindössze 1%-os lemaradással a közepes méretű tanácsadó vállalatok mutattak lassabb felzárkózási ütemet európai szinten, mint a másik két kategóriába tartozó cégek.

9 9 © Poór_Milovecz_Király_2011 Piacok nagysága Országok és régiók szerint Minden ország stabilan őrzi tavalyi pozícióját, 1-2%-os eltérésekkel. A teljes európai tanácsadó piac összbevétele alapján a piac 32.36%-át tudhatja magáénak Németország, 22.05%-át az Egyesült Királyság. 10 % feletti piaci részesedéssel bír még Spanyolország és Franciaország.

10 10 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadási piac Szolgáltatási ágak szerint Az üzleti tanácsadás 2010-ben tovább erősítette meghatározó szerepét. A többi szolgáltatási ágazat között (nem tekintve az Egyéb szolgáltatásokat) kiegyenlítetten oszlik meg a piac másik része. Kisebb átrendeződések figyelhetőek meg a korábbi évekhez képest. (ld. 5. dia)

11 11 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadási piac Egyéb tanácsadási szolgáltatások Tovább erősítette pozícióját a vezető-kiválasztás/toborzás/kihelyezés az Egyéb tanácsadási szolgáltatások kategóriáján belül. Növekvő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest a tréning, illetve jelentős visszaesés következett be a piackutatás területén.

12 12 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadási piac Ügyfelek szerint Jelentős mértékben nőtt a tanácsadók iránti igény 2010-ben a banki és biztosítási szolgáltatások területén (3.8%-kal), míg kismértékű csökkenést mutat az ipar és a közszféra a tanácsadási szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatban.

13 13 © Poór_Milovecz_Király_2011 Növekedési arányok Országok szerint 5%-ot megközelítő, ill. meghaladó növekedést tudott elérni a tanácsadás 2010-ben Svájcban, Németországban, Franciaországban és Portugáliában. A legnagyobb visszaesés ezen a téren Magyarországon és Görögországban következett be.

14 14 © Poór_Milovecz_Király_2011 Export Országok szerint A vezetési tanácsadási szolgáltatások Európán kívüli értékesítésében vezető szerepet töltött be 2010-ben Spanyolország, Németország, Görögország, Finnország, Szlovénia és Portugália, ahol a teljes forgalom 8 %-ot meghaladó mértékben irányult európai határokon kívülre. Olaszország képviseli a másik végletet, ahol a tanácsadó cégek kizárólag európai országok számára folytattak tanácsadási tevékenységet.

15 15 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadás árbevétele nagy országokban Szolgáltatási ágak szerint Németországban meghatározó szolgáltatási ágazat a stratégiával kapcsolatos tanácsadás és a szervezeti-működési menedzsmentre irányuló tanácsadás. Az Egyesült Királyságban első két helyen a szervezeti-működési tanácsadás és a változásmenedzselés szerepel. Spanyolország összesen két ágazatot jelölt meg az üzleti tanácsadáson belül, a stratégiát és a szervezeti- működési tanácsadást. Franciaországban szintén a szervezeti-működési tanácsadás szerepel első helyen, ezt azonban a projektmenedzsment ágazata követi.

16 16 © Poór_Milovecz_Király_2011 Tanácsadás árbevétel nagy országokban Szektorok szerint A korábbi összesített piaci eredményeknek megfelelően a következő szektorokra koncentrálódik a tanácsadási szolgáltatások igénybevétele: ipar, bank és biztosítás, közszféra. 2010-ben kiemelendő még a telekommunikáció és az energiaszektor, amelyben jelentős mértékben foglalkoztattak tanácsadó szervezeteket.

17 17 © Poór_Milovecz_Király_2011 Összefoglalás- következtetések  A 2010-2011-es felmérésben 15 európai ország tanácsadási piacának jellemzőit vizsgáltuk, hasonlítottuk össze a korábbi évek eredményeivel.  Az eredmények reprezentatívak, mivel így az európai tanácsadási piac több mint 80%-át lefedtük.  Az összesített eredmények alapján kijelenthető, hogy a tanácsadás átmeneti recesszió után ismét növekedési pályára állt.  Az európai piac felosztásában lényegi változások nem történtek.  A 2011-re vonatkozó pozitív várakozások ismét vonzó jövőképet vetítenek előre a szakma résztvevői számára.

18 18 © Poór_Milovecz_Király_2011 Köszönjük a figyelmet! Întrebări şi răspunsuri Információ: Dr. Poór József egyetemi tanár Minősített menedzsment tanácsadó (Certified Management Consultant) E-mail: poorjf@t-online.hu,poorjf@t-online.hu phone: +36-20-464-9168


Letölteni ppt "Globális, regionális és hazai tanácsadási trendek a Tanácsadók Európai Föderációjának (FEACO) éves felmérései tükrében Király Ágnes, egyetemi tanársegéd,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések