Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Barack Hussein Obama a Hawaii állambeli Honoluluban született 1961. augusztus 4-én. Apja, id. Barack Obama Kenyában nőtt fel egy kis faluban, ahol kecskékre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Barack Hussein Obama a Hawaii állambeli Honoluluban született 1961. augusztus 4-én. Apja, id. Barack Obama Kenyában nőtt fel egy kis faluban, ahol kecskékre."— Előadás másolata:

1

2 Barack Hussein Obama a Hawaii állambeli Honoluluban született 1961. augusztus 4-én. Apja, id. Barack Obama Kenyában nőtt fel egy kis faluban, ahol kecskékre vigyázott édesapjával Anyja, Ann Dunham, a Kansas állambeli Wichita nevű kisvárosban nevelkedett. Obama szülei végül Hawaiin találkoztak, ahol mindketten a helyi egyetem diákjai voltak, s mivel akkoriban az Egyesült Államok nem minden államában házasodhattak össze fehérek és feketék, ott is keltek egybe, és ott született meg Barack is. Szülei két évvel később elváltak, apja végleg visszatért Kenyába. Obamát anyja nevelte Hawaiin, majd 1967-1970 Indonéziában éltek,végül 1971-től Kansasban. Apja 1982-ben, anyja 1995-ben halt meg.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18 . Barack ObamaBarack Obama főiskolai tanulmányait Los Angelesben kezdte, majd New Yorkba költözött, ahol a Columbia Egyetemen szerzett politológus diplomát 1983-ban. Egy évet dolgozott a Business International Corporationnél, majd ezt követően költözött Chicagóba 1985-ben, ahol közösség szervező feladatokat látott el egy egyházi szervezetben, amely a bűnözéstől és magas munkanélküliégtől sújtott szegénynegyedek életkörülményein igyekezett javítani. Relatív sikerei ellenére Obama gyorsan felismerte: ahhoz, hogy valóban javítani tudjon az ilyen közösségekben élő emberek helyzetén, nem a helyi szinten, hanem az állami törvényeken és a politikai döntéseken kell változtatnia. Beiratkozik a jogi karra a Harwardon.

19

20

21

22

23

24 Feleségét, Michelle Robinson Obamát, egy chicagói ügyvédi irodánál töltött nyári gyakorlat során ismerte meg 1989-ben, 1992. október 3-án házasodtak össze. Obama közben három év kemény tanulás után 1991-ben magna cum laude minősítéssel szerzett jogi diplomát a Harvard Egyetemen, ahol ő volt a tekintélyes Egyetemi Jogi Szemle (Harvard Law Review) első afroamerikai elnöke. Ezt követően ismét visszatért Chicagóba, ahol emberjogi ügyvédként dolgozott és alkotmányjogot tanított a Chicagói Egyetemen 12 évig.

25 Barack Obama és Michelle LaVaughn Robinson esküvője 1992. oktober 3.

26 Barack és felesége

27 A politikával Chicagoban került közvetlen kapcsolatba: 1992-ben választói regisztrációs kampányt szervezett afroamerikaiaknak, amely 150 ezer embert mozdított meg. Elsősorban ennek eredményeképpen 1996-ban a város déli választókörzetéből bekerült Illinois állam szenátusába, ahol az állami egészségügyért felelős bizottság elnöke lett. Rövid idő alatt meggyőződéses balliberális szociálpolitikussá vált: egyik kezdeményezője volt a szegény családokat segítő törvénynek, illetve kidolgozott egy tervezetet, amely a betegbiztosítás nélküli embereknek nyújtott segélyt. Ellenezte az amerikai beavatkozást és a csapatbővítést Irakban, az Illinoisi Szenátusban mindkét törvényjavaslat ellen szavazott.

28

29

30

31 2000-ben még sikertelenül szállt harcba egy szövetségi, vagyis washingtoni képviselőházi helyért. 2004-ben már az amerikai Kongresszus felsőházát, a Szenátust célozta meg, és 70 százalékos arányban választották meg. A Kongresszus történetének ezzel ötödik afroamerikai és harmadik közvetlenül választott fekete szenátora lett. 2005 januárjától a Szenátusban újfajta gondolkodásmódjával és két párti együttműködésre törekvő politikájával tűnt ki. Első törvénytervezetét a republikánus Tom Coburn szenátorral együtt terjesztette elő, amely az amerikai kormányzatba vetett bizalmat igyekezett növelni: minden amerikai állampolgár számára lehetővé téve, hogy az interneten utánanézzen, mire is költi adódollárjait a szövetségi kormány.

32

33 Obama hivatalosan 2007. február 10-én jelentette be,2007február 10 hogy indul a 2008-as amerikai elnökválasztáson.2008-as amerikai elnökválasztáson Kampánya az iraki háború gyors befejezésére, aziraki háború energiafüggetlenség növelésére és az egészségügy megreformálására épült. Az első előválasztások után a küzdelem Obama és Hillary Clinton szenátor között éleződött ki, akik az előválasztásokon csaknem azonos számú államban nyertek, így a demokrata elnökjelölt személye sokáig eldöntetlen maradt.Hillary Clinton Június 3Június 3-án Obama átlépte a szükséges delegáltak számának határát. Hillary Clinton június 7-én függesztette fel elnökválasztási kampányát és biztosította Obamát a támogatásáról.június 7 Attól kezdve Hillary kampánya a republikánus jelölt, John McCain elleni harcra összpontosított.republikánusJohn McCain Augusztus 28-án 84 000 támogatója előtt mondott beszédet Denverben. A világszerte több mint 38 millió ember által követett beszédben elfogadta a Demokrata Párt elnökjelölését és ismertette választási programjátAugusztus 28

34

35

36

37 Felesége, Michelle -aki a Harvard jogi karán végzett- közismerten energikus és aktív harcostársa végig férje kampányában. A 2008-NOVEMBERI választáson a lakosság által leadott szavazatok 53%-át és 365 elektori szavazatot szerzett McCain 173 elektori voksa ellenében. Győzelmét számos amerikai államban és városban az emberek az utcákra vonulva ünnepelték. 2009.január 20-án, 12:05-kor tette le hivatali esküjét kétmillós tömeg előtt ugyanazzal a Bibliával, amivel Abraham Lincoln 1861-ben. Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke Barack Obama

38

39 Barack and Michelle

40


Letölteni ppt "Barack Hussein Obama a Hawaii állambeli Honoluluban született 1961. augusztus 4-én. Apja, id. Barack Obama Kenyában nőtt fel egy kis faluban, ahol kecskékre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések