Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal"— Előadás másolata:

1 Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal
Bevezető Hajdani kert Történet Rendezvények

2 Bevezető A valódi kastélykert az épülettől induló, vagy az épületet körülölelő zöldrész. Fasorokkal, sétányokkal megszabott, virágos teraszokkal, szökőkutakkal diszitett szemet-, szivet-, tüdőt gyönyörködtető müvészi- mérnöki látványosság.A mi kastélykertünk nem Festetics, Esterházy, Grassalkovich, Bánffy, Wesselényi,vagy Haller kastélykert, még egy polgári kúria kastélykertjével sem vetekedhet.Nem kimondottan kastélykert. A vár és a belső tér a középkori erőditések azon csoportjába tartozik amelyeket a faluközösségek a maguk védelmére hoztak létre. A minden valószinüség szerint XV században épült a kaputorony falát is ideszámitva ,5 méter vastagságú jelenleg 4,5 méter magas 12 szögü várfal kerülete 12o méter .

3 Kastélykert A belső tér nem nagy. Viszont nagyon sok minden megtalálható benne , amit régebb vagy a mában a kastélykerttől elvárni lehetett. Volt amikor csak egyszerüen gyepesitve volt. Középen a járdával , amely a körsétány, egyben vizelvezető is lehetne.

4 Hajdani kert A belső tér nem nagy. Viszont nagyon sok minden megtalálható benne , amit régebb vagy a mában a kastélykerttől elvárni lehetett. Volt amikor csak egyszerűen gyepesitve volt. Középen a járdával. Kaszálták a füvét egyik képen meg is tudjuk mutatni, és egy másik képen azt is milyen önfeledten biciklizett egy kisgyerek ezen a járdán. A hagyomány azt is tudni véli , hogy az egyik papbácsi nyulakat tartott a hátsó udvaron .

5 Történet Szondi Tamás, aki hires verscsináló volt a maga korában azt irja : „jó reménység alatt az veszedelem elől /1658 tatárjárás/, mindennemü javaimat gidófalvi kastélyunkban takaritattam volt. El is égett benne minden”. Ekkor lám magtárként szolgált. Milyen lehetett ez?Mint a székelyderzsi, illyefalvi, prázsmárri, szászhermányi ? Ki tudja ,mi mindenképp megpróbáltuk elképzelni. Nehéz ezt a magtárszerüséget vissza állitani , de legalább egy számitógépes program segitségével az információs táblán megtekinthető lehetne. És elképzeltük azt is milyen volt az a bizonyos 1658 augusztus végi nap.Orbán Balázs irja hogy „ez is osztá a szomszéd, szentgyörgyi, illyefalvi, árkosi templomkastélyok sorsát, s a hagyomámy kiegésziti a kopott felirat hiányait , és azt mondja, hogy a lakosok heteken át hősileg védték magukat az rendetlen tatár támadások ellen, és ezeknek megújitott 2o támadását verték vissza, mignem rendes sereg jött ostromra a várfalak az ágyugolyók özöne alatt leroskadtak , s a bőszült tatár a védők egy részét kardra hányta, nejeiket , gyermekeiket rabszijra füzve magával vitte”. Mintha ezt már valahol hallottuk volna .Illyefalván is ugyanez történt. Azt versbe is foglalták, aki nem hiszi járjon utána/ pl. Tüdős S Kinga –Erdélyi védőrendszerek a XV-XVI században old./

6 Gyógykert A régi erdélyi kastélykertekben nemcsak szép, de hasznos növényeket, gyümölcsfákat ültettek, virágágyásokat telepitettek. Olyan kastélyokról is tudunk , ahol gyógynövényeket termesztettek. A hely szelleméhez nagyon jól illik a gyógynövény ágyás(ennek a terve látható a képen). A Festetics kastélyban emlékező képlap volt. Theatrumos kert még a Wesselényi zsibói kastélyában is volt. Ezekből varázsolunk a mi kertünkbe is egy kis izelitőt.

7 Információs tábla A kapubejáratnál egy információs tábla fogad, rajta mindaz , ami kevésbé ismert: kövek , irások a köveken , boltivek , befalazások, és sok más minden. Az emlékező képlap szolgálatát sajátos pantheonunk látja el.

8 Szinpad Theatrumos kert még a Wesselényi zsibói kastélyában is volt. Ezekből varázsolunk a mi kertünkbe is egy kis izelitőt. A szabadtéri kis szinházunk szinpadáról falunk nagy szülöttje /Jantsó Pál/köszönt minket. De ez a hely alkalmas nyári filmvetitésekre, jótékonysági koncertekre, fogadásokra, előadások tartására, várjátékok, kézmüves foglalkozások megrendezésére, reneszánsz, középkori, barokk napok tartására.

9 Jantsó Pál Jantsó Pál- gidófalvi származású- volt az első erdélyi komikus.A nagy nevettető nem szerette ha szinpadra lépésének pillanatától már nevetnek rajta.Hiába ünnepelték,hiába harsant fel a kacagás ő ezért csak haragudni tudott. Ezt ki is mutatta, mire a publikum még jobban nevetett. Bosszantotta nagyon,hogy miért nevetnek rajta , a becsült kántoron, a nagyhangú tiszttartón , aki színjátszó is csak hazafiságból lett. Soha nem akart nevettetni de mindig nevettetett- ez volt sikerének a titka.

10 Rendezvények A várkert alkalmas különféle rendezvények megszervezésére: szinpadi művek előadására, koncertekre, nyári filmvetitésre, reneszánsz, középkori, barokk napok tartására, különböző tematikájú előadások megszervezésére, kézműves foglalkozások, fogadások megrendezésére.

11 Várfal Valószinű nem engednek fel a falakra a baleset veszély miatt mi viszont megláttuk azt, hogy milyen siralmas állapotba került a falakat védeni hivatott cserepezés. Megpróbáljuk kijavitani,. Ebben mi is segitkezni fogunk a kétkezi munkánkkal.

12 Köszönjük a figyelmet! made by kekena


Letölteni ppt "Gidóka-stély Információs tábla Gyógykert Kastélykert Szinpad Várfal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések