Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermekünk biztonsága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermekünk biztonsága"— Előadás másolata:

1 Gyermekünk biztonsága
Forrás: Elizabeth Fenwick (2006): Kismamák nagykönyve

2 A háztartási balesetek egynegyede a négyévesnél fiatalabb gyermekek között fordul elő.
A lakás biztonságosabbá tétele rendkívül fontos a megelőzéshez. Ne tévesszük szem elől a gyermeket! A leggyakrabban akkor következnek be balesetek ha a gyermek fáradt, éhes vagy beteg, vagy amikor mi vagyunk elfoglaltak vagy gondterheltek. Nyaraláskor vagy vendégségben is fokozott a rizikó! EU biztonsági szabványoknak megfelelő játékok, felszerelések és eszközök vásárlása!

3 Minden gyermek szinte vonzza a baleseteket mert kísérletező és felfedezőkedve messze meghaladja előrelátását és ítélőképességét. Teremtsünk olyan környezetet amely nem akadályozza, korlátozza a játékban és a világgal való ismerkedésben.

4 Csecsemőkor A mozgásfejlődése új és újabb lehetőségeket ad a sérülésekre, ezért ennek figyelembe vételével kell mindig kialakítani a gyermek környezetét. Átfordulás, lefordulás tegyük a padóra Tárgyakat megfog, rángat minden amit elérhet biztonságos méretű és súlyú legyen! Ha a kezünkben van a csecsemő ne együnk, igyunk ( forró italok) és dohányozzunk!

5 Sose hagyjuk egyedül a cumisüveggel a szájában!
Etetőszékben, babakocsiban vagy gyermekülésben mindig kössük be! A pihenőszéket tegyük a padlóra! Sose hagyjuk egyedül a csecsemőt kisgyermekkel, mert az leejtheti vagy veszélyes tárgyat adhat a kezébe!

6 Konyha Tartsuk távol a gyermeket a tűzhelytől ha főzünk. Vegyük figyelembe hogy a tűzhely, sütő és vasaló és vízforraló a használat után is forró lehet! Étkezéskor a forró ételt és italt tartsuk az asztal közepén, hogy a gyermek ne érje el. Ne használjunk asztalterítőt! Ha lehet a tűzhely hátsó gázégőit vagy főzőlapjait használjuk! A tűzhely köré felszerelhetünk védő üveglapot! Ne engedjük, hogy hozzáérjen a sütő ajtajához! A serpenyők, vágódeszkák nyelét fordítsuk befelé!

7 A műanyag zacskókat tartsuk magasan ahol nem elérhetőek!
Az elektromos készülékeknek legyen rövid a zsinórja és ha lehet ne legyenek bedugva! A forró italokat a fal mellé tegyük! Az evőeszközöket gyerekzárral ellátott fiókban tartsuk! A hűtő biztonságos zárása is fontos, ne tudja kinyitni! Ne férjen hozzá a háztartási hulladékhoz! Tisztítószereket és fertőtlenítőket tartsuk elzárva!

8 Gyermekszoba Zsinóros játék vagy egyéb ne kerüljön az ágyba!
Nagyobb játékokat és párnát ne tegyünk az ágyába! Kimászhat vagy felkapaszkodhat! Játékai ne legyenek mérgező vagy éghető anyagból, ne legyenek rajtuk élek, vagy olyan kis részek amiket lenyelhet! Ablakot csak résnyire lehessen nyitni! A forró radiátort takarjuk le törülközővel!

9 A pelenkázáshoz használt anyagokat tartsuk fedeles dobozban!
Padlón tegyük tisztába vagy pelenkázón! A játékokat ne helyezzük magasra mert akkor fel mászik értük! A gyermekbútorok legyenek stabilak rögzítettek, lekerekített éllel! A rácsos ágy alját tegyük a legalacsonyabbra még mielőtt a baba fel tudná magát húzni!

10 Fürdőszoba Sose hagyjuk egyedül a gyermeket a vízzel telt kádban!
A kád aljára tegyünk csúszásgátló szőnyeget! Mérjük a víz hőmérsékletét! Az orvosságokat egyéb szereket, eszközöket ( borotva, krémek) magasan, biztonságos szekrényben tároljuk! A forró csöveket, radiátort takarjuk le törülközővel! Tisztítószerek és WC kefe biztonságos szekrényben! Zuhanyzóban az üvegfal biztonsági üvegből legyen vagy helyette függöny! A WC ülőkét fedjük le ha lehet, hogy véletlenül se nyúljon bele a WC kagylóba!

11 Lakószoba Kandalló vagy tűzhely köré tegyünk rácsot!
A televíziót úgy helyezzük el hogy a gyermek ne nyúlhasson a hátlapjához! Cigarettát, gyufát, alkoholt, varrószerszámot, aprópénzt ne hagyjunk elől! A szobanövényeket ne érje el, mert a legtöbb mérgező! Ha az ajtókon vagy ablakokon üvegtáblák vannak azok legyenek kettősfalú vagy drótozott üvegből vagy cseréljük le műanyagra vagy ragasszunk rá biztonsági fóliát! Ne vegyünk üvegtetejű asztalt!

12 Galéria és lépcső A lépcsők tetejére és aljára szereljünk fel kiskapukat! A lépcső legyen jól megvilágítva! A korlátoszlopok olyan távolságra legyenek hogy ne férjen át köztük a gyermek! A lépcsőre csúszásgátló anyagból lehet csíkokat ragasztani! Ne tároljunk és hagyjunk semmit a lépcsőn! Füstérzékelő felszerelése! Sima parketta felületen ne szaladgáljon zokniban, cipő nélkül!

13 Elektromosság Kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket ha nem használjuk őket! Sose hagyjunk konnektort úgy, hogy nincs bedugva semmi! A használaton kívüli konnektorba tegyünk védődugaszt! A készülékek zsinórjait rendszeresen ellenőrizzük! Négyéves kor alatt ne engedjük a gyermeket olyan játékkal játszani ami hálózati árammal működik!

14 Kert Tartsuk szemmel a gyermeket!
Az alvó csecsemő babakocsijára tegyünk védőhálót! Ne engedjük medence közelébe egyedül játszani! Használat után a medencéből eresszük le a vizet! A kerti tavat takarjuk le vagy kerítsük el! Kertünkben ne legyen mérgező vagy veszélyes növény! Tanítsuk meg arra, hogy ne egye meg a bogyókat! A kapu mindig legyen zárva!

15 Ne játsszon ott ahol trágyáztunk, gyomirtóztunk!
A kerti szerszámokat, vegyszereket zárjuk el! A homokozóba csak annyi homokot tegyünk amivel nem tudja betemetni magát! Tanítsuk meg, hogy ne szórja a homokot! Takarjuk le estére a homokozót hogy kutya vagy macska ne piszkíthasson bele! A gyermekjátékokat fűre vagy homokra tegyük ne kemény alapra!

16 Autó Csak olyan ülést használjunk ami a gyártó előírásai szerint megfelel a gyermek életkorának és testsúlyának! Légzsákkal felszerel autóban a gyermek soha nem utazhat az első ülésen! Az ajtókat gyermekzárral zárjuk és ne engedjük hogy kihajoljon az ablakon vagy kidugja a kezét! Tolatás, ajtócsukás előtt ellenőrizzük a gyermek hollétét! Sose hagyjuk egyedül az autóban! Ha mégis muszáj akkor legyen behúzva a kézifék, vegyük ki a kulcsot és hagyjuk a váltót sebességben!

17 Iskolai környezet Tornaterem Udvar
Eszközök ellenőrzése (rögzítés, kötél, bordásfal, padok billegnek-e, zsámolyok billegnek-e, biztonságos leérkezés, szőnyeg, matrac állapota) Ablakok bordásfal mögött vagy rácsosak Padlózat ellenőrzése (csúszós vagy sérült, sérült leginkább a parketta lehet) Megfelelő hőmérséklet és megvilágítás Udvar Talaja, EU. Szabványnak megfelelő játékok eszközök, sporteszközök megfelelő rögzítése, (Pl: kézilabda kapu, kosárlabda palánk) (rugalmas talaj) Kerítés Szemetesek (zárható legyen)

18 Tantermek Folyosó, zsibongó
Ablakok nyitása(hivatalosan csak felnőtt nyihat-zárhat), szellőztetés Padlózat Fűtés, megvilágítás Berendezések padok, székek Folyosó, zsibongó

19 Közlekedés Az általános iskolás korosztálynak meg kell ismerni a KRESZ szabályait! Táblák, útjelzések, jelzőlámpa Megengedett sebesség stb. Biztonsági öv, gyermekülés Gyalogos és kerékpáros közlekedés oktatása, versenyek rendezése Közlekedés a nagyvárosban A tömegközlekedés eszközei, szabályai


Letölteni ppt "Gyermekünk biztonsága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések