Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GYERMEKÜNK BIZTONSÁGA Forrás: Elizabeth Fenwick (2006): Kismamák nagykönyve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GYERMEKÜNK BIZTONSÁGA Forrás: Elizabeth Fenwick (2006): Kismamák nagykönyve."— Előadás másolata:

1 GYERMEKÜNK BIZTONSÁGA Forrás: Elizabeth Fenwick (2006): Kismamák nagykönyve

2  A háztartási balesetek egynegyede a négyévesnél fiatalabb gyermekek között fordul elő.  A lakás biztonságosabbá tétele rendkívül fontos a megelőzéshez.  Ne tévesszük szem elől a gyermeket!  A leggyakrabban akkor következnek be balesetek ha a gyermek fáradt, éhes vagy beteg, vagy amikor mi vagyunk elfoglaltak vagy gondterheltek.  Nyaraláskor vagy vendégségben is fokozott a rizikó!  EU biztonsági szabványoknak megfelelő játékok, felszerelések és eszközök vásárlása!

3  Minden gyermek szinte vonzza a baleseteket mert kísérletező és felfedezőkedve messze meghaladja előrelátását és ítélőképességét.  Teremtsünk olyan környezetet amely nem akadályozza, korlátozza a játékban és a világgal való ismerkedésben.

4 Csecsemőkor  A mozgásfejlődése új és újabb lehetőségeket ad a sérülésekre, ezért ennek figyelembe vételével kell mindig kialakítani a gyermek környezetét.  Átfordulás, lefordulás tegyük a padóra  Tárgyakat megfog, rángat minden amit elérhet biztonságos méretű és súlyú legyen!  Ha a kezünkben van a csecsemő ne együnk, igyunk ( forró italok) és dohányozzunk!

5  Sose hagyjuk egyedül a cumisüveggel a szájában!  Etetőszékben, babakocsiban vagy gyermekülésben mindig kössük be!  A pihenőszéket tegyük a padlóra!  Sose hagyjuk egyedül a csecsemőt kisgyermekkel, mert az leejtheti vagy veszélyes tárgyat adhat a kezébe!

6 Konyha  Tartsuk távol a gyermeket a tűzhelytől ha főzünk. Vegyük figyelembe hogy a tűzhely, sütő és vasaló és vízforraló a használat után is forró lehet!  Étkezéskor a forró ételt és italt tartsuk az asztal közepén, hogy a gyermek ne érje el.  Ne használjunk asztalterítőt!  Ha lehet a tűzhely hátsó gázégőit vagy főzőlapjait használjuk!  A tűzhely köré felszerelhetünk védő üveglapot! Ne engedjük, hogy hozzáérjen a sütő ajtajához!  A serpenyők, vágódeszkák nyelét fordítsuk befelé!

7  A műanyag zacskókat tartsuk magasan ahol nem elérhetőek!  Az elektromos készülékeknek legyen rövid a zsinórja és ha lehet ne legyenek bedugva!  A forró italokat a fal mellé tegyük!  Az evőeszközöket gyerekzárral ellátott fiókban tartsuk!  A hűtő biztonságos zárása is fontos, ne tudja kinyitni!  Ne férjen hozzá a háztartási hulladékhoz!  Tisztítószereket és fertőtlenítőket tartsuk elzárva!

8 Gyermekszoba  Zsinóros játék vagy egyéb ne kerüljön az ágyba!  Nagyobb játékokat és párnát ne tegyünk az ágyába! Kimászhat vagy felkapaszkodhat!  Játékai ne legyenek mérgező vagy éghető anyagból, ne legyenek rajtuk élek, vagy olyan kis részek amiket lenyelhet!  Ablakot csak résnyire lehessen nyitni!  A forró radiátort takarjuk le törülközővel!

9  A pelenkázáshoz használt anyagokat tartsuk fedeles dobozban!  Padlón tegyük tisztába vagy pelenkázón!  A játékokat ne helyezzük magasra mert akkor fel mászik értük!  A gyermekbútorok legyenek stabilak rögzítettek, lekerekített éllel!  A rácsos ágy alját tegyük a legalacsonyabbra még mielőtt a baba fel tudná magát húzni!

10 Fürdőszoba  Sose hagyjuk egyedül a gyermeket a vízzel telt kádban!  A kád aljára tegyünk csúszásgátló szőnyeget!  Mérjük a víz hőmérsékletét!  Az orvosságokat egyéb szereket, eszközöket ( borotva, krémek) magasan, biztonságos szekrényben tároljuk!  A forró csöveket, radiátort takarjuk le törülközővel!  Tisztítószerek és WC kefe biztonságos szekrényben!  Zuhanyzóban az üvegfal biztonsági üvegből legyen vagy helyette függöny!  A WC ülőkét fedjük le ha lehet, hogy véletlenül se nyúljon bele a WC kagylóba!

11 Lakószoba  Kandalló vagy tűzhely köré tegyünk rácsot!  A televíziót úgy helyezzük el hogy a gyermek ne nyúlhasson a hátlapjához!  Cigarettát, gyufát, alkoholt, varrószerszámot, aprópénzt ne hagyjunk elől!  A szobanövényeket ne érje el, mert a legtöbb mérgező!  Ha az ajtókon vagy ablakokon üvegtáblák vannak azok legyenek kettősfalú vagy drótozott üvegből vagy cseréljük le műanyagra vagy ragasszunk rá biztonsági fóliát!  Ne vegyünk üvegtetejű asztalt!

12 Galéria és lépcső  A lépcsők tetejére és aljára szereljünk fel kiskapukat!  A lépcső legyen jól megvilágítva!  A korlátoszlopok olyan távolságra legyenek hogy ne férjen át köztük a gyermek!  A lépcsőre csúszásgátló anyagból lehet csíkokat ragasztani!  Ne tároljunk és hagyjunk semmit a lépcsőn!  Füstérzékelő felszerelése!  Sima parketta felületen ne szaladgáljon zokniban, cipő nélkül!

13 Elektromosság  Kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket ha nem használjuk őket!  Sose hagyjunk konnektort úgy, hogy nincs bedugva semmi!  A használaton kívüli konnektorba tegyünk védődugaszt!  A készülékek zsinórjait rendszeresen ellenőrizzük!  Négyéves kor alatt ne engedjük a gyermeket olyan játékkal játszani ami hálózati árammal működik!

14 Kert  Tartsuk szemmel a gyermeket!  Az alvó csecsemő babakocsijára tegyünk védőhálót!  Ne engedjük medence közelébe egyedül játszani!  Használat után a medencéből eresszük le a vizet! A kerti tavat takarjuk le vagy kerítsük el!  Kertünkben ne legyen mérgező vagy veszélyes növény!  Tanítsuk meg arra, hogy ne egye meg a bogyókat!  A kapu mindig legyen zárva!

15  Ne játsszon ott ahol trágyáztunk, gyomirtóztunk!  A kerti szerszámokat, vegyszereket zárjuk el!  A homokozóba csak annyi homokot tegyünk amivel nem tudja betemetni magát!  Tanítsuk meg, hogy ne szórja a homokot!  Takarjuk le estére a homokozót hogy kutya vagy macska ne piszkíthasson bele!  A gyermekjátékokat fűre vagy homokra tegyük ne kemény alapra!

16 Autó  Csak olyan ülést használjunk ami a gyártó előírásai szerint megfelel a gyermek életkorának és testsúlyának!  Légzsákkal felszerel autóban a gyermek soha nem utazhat az első ülésen!  Az ajtókat gyermekzárral zárjuk és ne engedjük hogy kihajoljon az ablakon vagy kidugja a kezét!  Tolatás, ajtócsukás előtt ellenőrizzük a gyermek hollétét!  Sose hagyjuk egyedül az autóban! Ha mégis muszáj akkor legyen behúzva a kézifék, vegyük ki a kulcsot és hagyjuk a váltót sebességben!

17 Iskolai környezet  Tornaterem  Eszközök ellenőrzése (rögzítés, kötél, bordásfal, padok billegnek-e, zsámolyok billegnek-e, biztonságos leérkezés, szőnyeg, matrac állapota)  Ablakok bordásfal mögött vagy rácsosak  Padlózat ellenőrzése (csúszós vagy sérült, sérült leginkább a parketta lehet)  Megfelelő hőmérséklet és megvilágítás  Udvar  Talaja, EU. Szabványnak megfelelő játékok eszközök, sporteszközök megfelelő rögzítése, (Pl: kézilabda kapu, kosárlabda palánk) (rugalmas talaj)  Kerítés  Szemetesek (zárható legyen)

18  Tantermek  Ablakok nyitása(hivatalosan csak felnőtt nyihat-zárhat), szellőztetés  Padlózat  Fűtés, megvilágítás  Berendezések padok, székek  Folyosó, zsibongó

19 Közlekedés  Az általános iskolás korosztálynak meg kell ismerni a KRESZ szabályait!  Táblák, útjelzések, jelzőlámpa  Megengedett sebesség stb.  Biztonsági öv, gyermekülés  Gyalogos és kerékpáros közlekedés oktatása, versenyek rendezése  Közlekedés a nagyvárosban  A tömegközlekedés eszközei, szabályai


Letölteni ppt "GYERMEKÜNK BIZTONSÁGA Forrás: Elizabeth Fenwick (2006): Kismamák nagykönyve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések