Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes,"— Előadás másolata:

1 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes, az Oktatási Minisztérium oklevélmelléklet szakértője Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oklevélmelléklet továbbképzés 2005 február

2 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK2 Szervezeti felépítés Az intézményben ki kell jelölni •Üzemeltetési felelőst •Adminisztrációs felelőst Intézményi szabályzatot kell készíteni

3 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK3 Az üzemeltetési felelős feladata Az oklevélmelléklet üzemeltetési felelőse határozza meg a program kezelőinek körét és a programhoz való hozzáférésük feltételét, karbantartja a programban használt intézményi és szaksablonokat, biztosítja a hallgatói nyilvántartó rendszer és az oklevélmelléklet készítő program kapcsolatát, gondoskodik a tárolt anyagok mentéséről, archiválásáról, valamint a biztonságos és ellenőrzött hozzáférésről.

4 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK4 Az adminisztrációs felelős feladata Az oklevélmelléklet adminisztrációs felelőse felügyeli az űrlap nyomtatványok beszerzését, tárolását, az oklevélmelléklet alapadatainak bevitelét, az adatok módosítását, az oklevélmellékletek kinyomtatását, a kinyomtatott dokumentum kezelését, tárolását és kiadását.

5 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK5 Intézményi szabályzat minimális tartalma 1.Oklevélmelléklet űrlap nyomtatványok beszerzése 2.Oklevélmelléklet űrlap nyomtatványok tárolása 3.Oklevélmelléklet elkészítésének kezdeményezése 4.Oklevélmelléklet igénylése (Intézményen belüli bonyolító, az eljárás költségei, szolgáltatási díj, stb.) 5.Oklevélmelléklet készítés folyamatának leírása 6.Oklevélmelléklet nyomtatása 7.Oklevélmellékletről készült másolat kiadásának szabályozása 8.Oklevélmelléklet tárolása 9.Oklevélmelléklet kiadása (Értesítés a kiadásról, iktatás, átadási igazolás)

6 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK6 Az oklevélmelléklet program használatához két osztott tárterületet kell kialakítani, melyhez minden felhasználó hozzáfér. Az egyik a sablonok tárolására, míg a másik a már elkészült diploma mellékletek tárolására. sablonok Oklevélmellékletek A sablonokat csak a kiemelt felhasználó szerkesztheti, mivel az oklevélmelléklet készítő program nem kezel jogosultsági szinteket a szerkesztett fájlokhoz, csak a rendszer szolgáltatásában különböztet meg szinteket, ezért ezt fájl rendszer jogosultságokkal kell megoldani. Ehhez létre kell hozni a szerveren (ahol a sablonok és a kész oklevélmellékletek lesznek tárolva) két osztott könyvtárat: sablonok és mellékletek.

7 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK7 Központi szerver Kiemelt felhasználó Adminisztrátorok SablonokMellékletek Az első könyvtáron (sablonok) csak a sablon adminisztrátornak van írási, minden más felhasználónak, csak olvasási joga. Míg a mellékletek könyvtárra mind írási, mind olvasási jogának kell lennie minden oklevélmelléklet programot használó felhasználónak.

8 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK8 Az osztott terület előkészítése Létre kell hozni a serveren ahol közös tárterület lesz két könyvtárat: sablonok, mellékletek. A sablonok könyvtárra a Sablon adminisztrátoroknak írási, olvasási jogot kell adni. A mellékletkészítőknek, pedig csak olvasásit. A melléklet könyvtárra mind a két csoportnak meg kell adni a mind az írási, mind az olvasási jogokat. A jogokat a mappára jobb egérgombbal kattintva a tulajdonságok (properties) menü alatt a biztonság (security) fülnél találjuk. Itt fel kell venni a két felhasználói csoportot és a csoportnak beállítani a megfelelő jogosultságokat. Érdemes kialakítani két csoportot, ezen jogosultságokhoz. Az első a sablon adminisztrátorok, a második a mellékletkészítők. Az adott felhasználókat a megfelelő csoportba kell felvenni, és akkor nem kell egyesével beállítani a jogosultságaikat.

9 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK9 Központi szerver SablonokMellékletek Létre kell hozni a serveren a két megosztást (sablonok és mellékletek). Ezt az adott mappán jobb egérgombbal kattintva a Biztonság és megosztás (Share and security) menüpontban tehetjük meg. Figyeljünk arra, hogy a megosztás jogosultságainál (permissions) olvasási joga legyen a jogosultságra mind a két csoportnak. Biztonsági szempontokból érdemes erről a megosztásról a Mindenki (Everyone) csoport jogosultságait eltávolítani. Csak azok a felhasználók lássák ezt a megosztást akik jogosultak az oklevélmelléklet program használatára.

10 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK10 A kliens gépek előkészítése A kliens gépeken (ahol az oklevélmelléklet program futni fog) fel kell csatolni a két meghajtót (sablonok, mellékletek). Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy a kliens login scriptjében lefutatjuk a net use w: \\server\sablonok és net use v: \\server\mellekletek parancsokat. Ezzel minden egyes belépésnél felcsatolódnak a w: és v: jelű meghajtók amiből a w: a sablonokat tartalmazza, v: pedig a mellékleteket. \\server\sablonok\\server\mellekletek Másik lehetőség, hogy a kliensen az adott meghajtókat a grafikus felületen keresztül állandó jellegűre felcsatoljuk. Ezt a sajátgép alatt az eszközök (Tools) menüpontban a Hálózati meghajtó csatlakoztatása… pont alatt tehetjük meg. Ehhez válasszuk ki a v: illetve W: meghajtókat, valamint adjuk meg az elérési útvonalakat (\\server\mellekletek ill. \\server\sablonok). Figyeljünk, hogy a „bejelentkezéskor újracsatlakozás” opció ki legyen választva.\\server\mellekletek

11 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK11

12 2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK12 Javaslatok az oklevélmelléklet elkészítéséhez •Ha az XML fájl beolvasása után az oklevélmelléklet hibásnak bizonyul, a javításokat a NEPTUN-ban végezzük el és ismételjük meg az exportot •A képzés bejegyzéseket a jelenlegi verzió nem kezeli, a NEPTUN azonban lehetőséget ad oklevélmelléklet bejegyzésekre mindhárom nyelven. Használjuk ezeket is!


Letölteni ppt "2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések