Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK A magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK A magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei."— Előadás másolata:

1

2 VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK A magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei

3 Mérnök  Született : 1891 március 31-én Pankota (Arad) Elhunyt : 1960 február 27-én Budapest

4 Helikopter  Az 1934 évi motorcsónak versenyen Conte Theo Rossi olasz versenyz ő Asbóth féle légcsavarral, propellerrel felszerelt motorcsónakkal versenyzett és ért el 140 km/h-ás sebességet. Az AH 4-es helikopter

5 Élete Asbóth 18 éves korában építette meg első vitorlázógépét, melyet a saját motorkerékpárjával emelt a levegőbe. Elküldte egyik jobban sikerült repülőgép modelljét a bécsi katonai parancsnokságra, ahol kedvező fogadtatásban részesült. Ennek következtében az első világháború alatt a császári és királyi repülőcsapatok kísérleti telepére került, ahol megbízták a Légcsavarkísérleti Intézet vezetésével. Asbóth 18 éves korában építette meg első vitorlázógépét, melyet a saját motorkerékpárjával emelt a levegőbe. Elküldte egyik jobban sikerült repülőgép modelljét a bécsi katonai parancsnokságra, ahol kedvező fogadtatásban részesült. Ennek következtében az első világháború alatt a császári és királyi repülőcsapatok kísérleti telepére került, ahol megbízták a Légcsavarkísérleti Intézet vezetésével. Néhány év alatt több mint 1000 légcsavart tervezett, készített és szabadalmaztatott. Osztrák-Magyar Monarchia hadserege azzal az ötlettel állt elő, hogy az ellenségek megfigyelésére használatos léggömböket a helikopterek fejlesztésén fáradozó magyar mérnökcsoport (Petróczy István, Kármán Tódor és Asbóth Oszkár) masinái váltsák fel. Néhány év alatt több mint 1000 légcsavart tervezett, készített és szabadalmaztatott. Osztrák-Magyar Monarchia hadserege azzal az ötlettel állt elő, hogy az ellenségek megfigyelésére használatos léggömböket a helikopterek fejlesztésén fáradozó magyar mérnökcsoport (Petróczy István, Kármán Tódor és Asbóth Oszkár) masinái váltsák fel.

6 Fizikus  Született : 1900 július 24-én Gyulavári Elhunyt : 1992 október 4-én Washington

7 Hold - Föld radar  ".....Gyermeki fantáziámat különösen a Hold izgatta. Késő estig játszottam az udvaron és megigézve néztem, miként húz el a Hold a templomtorony mögött....." Bay Zoltán

8 Élete  1926-ban fizikai doktorátust tett. Berlini kutatóévek következnek  1936-novemberében a Pázmány Péter Tudományegyetem magántanárrá nevezi ki az Atomfizika tanszéken.  1944-A Bay-csoport 55 cm hullámhosszon dolgozó radarberendezést fejlesztett ki és helyezett üzembe Budapest légvédelmére.  1990 Átveszi Göncz Árpádtól a Magyar Köztársaság Rubintokkal Ékesített Zászlórendjét.

9 Nemzetközi Mértékegységrendszer  A Francia Forradalom parlamentje egymástól függetlenül definiálta a távolság egységét, a métert, mint a sarkkör és az egyenlítő távolságának tízmilliomod részét. Az idő egységét, a másodpercet, mint a nap hosszának 1/86400 részét.  Később, a mérési pontosság fokozódásával a Párizsban őrzött platina-rúd hossza lett a méter, a cézium-atom rezgésének előírt sokszorosa a másodperc.  Végül a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság 1983 októberében Párizsban tartott konferenciáján szentesítette a Bay Zoltán által javasolt új definíciót:  "1 méter az a távolság, amit a fény légüres térben 1/299 792 458 másodperc alatt befut."

10 Újságíró •Született : 1899 szeptember 29-én Budapest Elhunyt : 1985 november 24-én Buenos Aires

11 Golyóstoll •A golyóstollal szinte azonosult a neve (angolul biro-pen, franciául biron

12 Élete •1931-évi Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatott be először egy olyan golyót, melyet egy nagyméretű toll hegyeként alkalmazott. Később ugyanezt a megoldást kis méretben is elkészítette, melyet írótollként alkalmazott. •1938-április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak első golyóstoll-szabadalmát Töltőtoll néven. A sajtó kitörő örömmel üdvözölte az új találmányt, mellyel majdnem egy évig lehetett írni újratöltés nélkül. •1939-Egy évvel az első magyarországi zsidótörvény megalkotása után - családja és saját biztonsága érdekében Párizsba, majd Argentínába menekült, ahol végül letelepedett •1945-től volt kereskedelmi forgalomban kapható a golyóstoll.

13 Argentínában olyan nagy tiszteletet vívott ki magának, hogy az argentín feltalálók napját az Ő születésnapján, szeptember 29-én ünneplik

14 Villamosmérnök Született : 1900 június 5-én Budapest Elhunyt : 1979 február 9-én London

15 Holográfia A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni. A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni.

16 Élete 1924-Mérnöki diplomát szerez Berlinben. 1927-Doktori értekezést ír a katódsugárcsőről. 1947-a Holográfia felfedezése és elméletének kidolgozása. Több mint egy évtizeddel megelőzve korát, és az elmélet gyakorlati megvalósításának lehetőségét.. Holográfia 1958-1967 között az alkalmazott elektronfizika professzora az Imperial College-ban. 1964-A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választják Magyar Tudományos AkadémiaMagyar Tudományos Akadémia 1971-Megkapja a fizikai Nobel-díjat.

17 1910. október 8-án Gábor Dénes még tanulóként jelentette be Budapesten, egy aeroplán-körhinta szabadalmaztatási kérelmét.

18 Vegyész  Született : 1817 május 17-én Nagyléta Elhunyt : 1895 december 17-én Vértes

19 Biztonsági gyufa  Az addig robbanásszerűen lángra lobbanó gyufából miként lehetne egy zaj nélküli, biztonságos gyufát készíteni?

20 Élete  1836-ban a bécsi Politechnikumban tanult, ahol főleg kémiával foglalkozott.  1840-ben Pesten megalapította az első magyar gyufagyárat, az "Első Pesti Gyújtófák Gyárát", amely 1848-ig működött.  1848-ban a '48-as ifjúság vezetői közé tartozott, többek között Ő és József nevű öccse is részt vett a híres 12 pont megfogalmazásában. Egyre közelebb került Kossuth Lajos köréhez, aki később kinevezte az állami gyárak főfelügyelőjévé. Kossuth LajosKossuth Lajos  1849-es szabadságharc idején Kossuth megbízásából a nagyváradi lőpor- és ágyúgyár biztosa lett. A szabadságharc leverése után rabsággal bűnhődött a hírhedt pesti Újépületben

21 Tűzgyújtás története  Az ősember hegyezett végű fapálcák gyors pörgetésével élesztett tüzet.  Évezred múlva az ókori emberek, miután megismerték a vasat, kovakőből csiholtak szikrát.  A XVIII. században kezdik el tűzgyújtásra használni az akkor már száz év óta ismert foszfort, mely levegőn vagy gyenge dörzsölésre meggyulladt.  1805-ben, Párizsban tűnik fel egy újfajta tűzszerszám, a mártógyufa.  Tillmetz müncheni gyógyszerész 1815-ben elkészítette az első dörzsgyufát.  - Bár a dörzsgyufa a mártógyufánál tökéletesebb szerszámnak bizonyult, még mindig meg volt az a nagy hátránya, hogy veszélyes robbanó anyagot tartalmazott és meggyulladása is robbanással történt. Ezen a hibán Irinyi János segített, aki feltalálta a zajtalanul gyúló gyufát.

22 Fizikus  Született : 1800 január 11-én Szimő Elhunyt : 1895 december 13-án Győr

23 Dinamó  A világon először Jedlik Ányos ismerte fel, hogy a generátorból elhagyható az állandó mágnes, és hogy saját energiájával képes gerjesztését létrehozni és fenntartani.

24 Élete  1817-ben a Szent Benedek-rend növendékei közé lépett és mint újonc, felvette az Anianus, Anián, magyarosan Ányos névet.  1821-ben tette le Pesten a szigorlatot matematikából és fizikából.1822-ben filozófiából és történelemből szigorlatozott sikeresen.  1825-szeptember 3-án pappá szentelik.  1840-1878-ig a Pesti Tudományegyetem természettani tanszékén volt nyilvános rendes tanár.  1861-ben írta le a dinamó-elvet. dinamó  1868-ban királyi tanácsosi címet kapott munkásságának elismerése okán.

25 Találmányai  "savanyúvízi készület" - Szódavíz  "villanydelejes forgony" - Villanymotor  „vonalazó-gép” - Optikai rács  „villanytelepet „ - Galvánelem  „kalapácsos megszakító” – Csengő

26 Fregattkapitány • Született : 1813 január 27-én Fiume Elhunyt : 1875 január 11-én Torrigia

27 Torpedó • 1877-május 29-én került sor a Luppis--féle torpedó első harcszerű bevetésére a perui polgárháborúban.

28 Élete • 1813-ban született Fiume városában. Apja tengerészkapitány volt, így Luppis is fiatalon a haditengerészethez került. • 1866-december 20-án elkészült az első haltorpedó prototípusa, melyet sikeresen be is mutattak a Hadügyminisztériumnak torpedó • 1869-ben találmányáért magyar nemesi címet kapott.

29 Matematikus  Született : 1903 december 28-án Budapest  Elhunyt : 1957 február 8-án Washington

30 Számítógép   ENIAC - Electronic Numerical Integrator And Computer  "Az ENIAC 18 000 elektroncsövet, 70 000 ellenállást, 10 000 kondenzátort, 6000 kapcsolót tartalmazott, hossza 30, magassága 3 méter volt, 30 tonnát nyomott, teljesítményfelvétele 140 kW-ra rúgott, félmillió dollárba került, s másodpercenként 5000 műveletet tudott elvégezni ENIAC

31 Élete •1920-ban: az ország legjobb matematikus-diákja kitüntetés. Mire leérettségizett, már matematikusnak számított. •1926-március 13-án fogadták doktorrá •1927-ben jelent meg híres dolgozata a matematika ellentmondás- mentességének problémájáról. •1943-ban zsidó emigránsként kötelességének érezte, hogy bekapcsolódjon a nácizmus legyőzésére irányuló Manhattan-tervbe.Manhattan-terv •1944-ben a pennsylvaniai egyetemen meghatározó módon járult hozzá az első teljesen elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC megépítéséhez.ENIAC •1945- "Neumann-elvek"- - Teljesen elektronikus számítógép - Kettes számrendszer alkalmazása - Aritmetikai egység alkalmazása (univerzális Turing-gép) - Központi vezérlőegység alkalmazása - Belső program- és adattárolásNeumann-elvek •1955-Érdemeinek elismeréseképpen az Amerikai Egyesült Államok elnöke kinevezte az USA Atomenergetikai Bizottságának elnökévé.

32 •Neumann előrelátását és mély humanizmusát mutatja, hogy a Neumann elvet sohasem engedte szabadalmaztatni. Azért hogy ezt megakadályozza az elvet egy publikációjában nyilvánosságra hozta, ami megakadályozta a szabadalmaztatást. Azt mondta, hogy a számítógép nem egy vagy több emberé, hanem az egész emberiségé, nem egy ember találta ki, hanem matematikusok és mérnökök hada. Ellene volt annak, hogy ebből egy vagy két ember hasznot húzzon vagy üzletet csináljon.

33 Biokémikus Született : 1893 szeptember 16-án Budapest Elhunyt : 1986 október 22-én Woods Hole (USA

34 C-vitamin C-vitamin Amerika felfedezésének és az indiánoknak köszönhetjük e jeles fűszer- és zöldségnövényt. Kolumbusz Kristóf az aztékok által chillinek nevezett fűszernövényt először 1493. január 15-én ízlelte meg Haiti szigetén. Hajóorvosa megtartott néhány magot, majd azokat visszavitte magával Európába. Egy legenda szerint egy magyar szolgálólány csente el a "török bors" magvait a budai Mehmed pasa kertjéből. A paprikát mi, magyarok tettük híressé, bár e növény nem őshonos nálunk. A paprika elnevezés tőlünk származik, bár eredője a szerb "papar" (bors) szó..

35 Élete 1917-ben orvosi oklevelet szerez a Budapesti Tudományegyetemen. Ezután sebesüléséig katonaorvosként tevékenykedett at I. világháborúban. Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el 1931-től 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora. 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kap a C C C C C ---- vvvv iiii tttt aaaa mmmm iiii nnnnnal kapcsolatos kutatásaiért "a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért". (Az egyetlen olyan magyar tudós, aki szülőhazájában érdemli ki e magas kitüntetést.) 1947-végén elhagyta az országot, és a Boston melletti Woods-Hole-ban telepedett le.

36 Gépészmérnök  Született : 1890 július 25-én Budapest  Elhunyt : 1957 szeptember 8-án Budapest

37 Poroltó  A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a franciák mellett az amerikai és a kanadai tűzoltóság is használja.  Szilvay Kornél 39 találmányára kapott szabadalmi oltalmat. (pl. hőhatásra záró szelep; önműködő tűzjelző távíró biztonsági tartály tűzveszélyes folyadékok tárolására )  Prométeusz

38 Élete  1914-től a fővárosi hivatásos tűzoltóság műszaki tisztje, majd főtisztje  1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos első találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet.  1925-ben a Nemzeti Kaszinó gobelintermében történt egy tűzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszőnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek.  1928-június 30-án szabadalmaztatta a Szilvay-féle tűzoltó berendezést, tűznek oltóporral vagy habbal való oltására.Szilvay-féle tűzoltó berendezés  1947-ig több ezer oltás elvégzése mellett többek között sikeres volt a budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása is.

39 Fizikus, Biológus •S•S•S•Született : 1898 február 11-én Budapest •E•E•E•Elhunyt : 1964 május 30-án Kalifornia

40 Atomreaktor •1955-május 17-én Szilárd és Fermi megkapta az atomreaktor szabadalmi elismerését, amelyet tőlük az amerikai kormány jelképes egy dollárért vásárolt meg.

41 Élete •1922-Doktori disszertációját Laue (1914-ben kapott fizikai Nobel-díjat) irányításával a termodinamika tárgykörében írja meg. •1927-ben Einsteinnel közösen szabadalmaztatta a mozgó alkatrész nélküli hűtőrendszert. mozgó alkatrész nélküli hűtőrendszermozgó alkatrész nélküli hűtőrendszer •1934-ben a neutronok láncreakciójának és a kritikus tömeg elvének felismerése és szabadalma. neutronok láncreakciójákritikus tömeg elvéneutronok láncreakciójákritikus tömeg elvé •1942-december 2-án a chicagói atommáglyában megvalósult az 1,0006 sokszorozású szabályozott, önfenntartó nukleáris láncreakció. nukleáris láncreakciónukleáris láncreakció •1942-1946-ig a Chicagói Egyetem Metallurgiai Laboratóriumában a Manhattan-terv főfizikusa volt. •1959-őszén állapítják meg hólyagrákját. Személyesen tervezi meg és irányítja saját sugárkezelését és felgyógyul betegségéből.

42 Fizikus •Született : 1908 január 15-én Budapest •Elhunyt: 2003 szeptember 10- én Stanford

43 Hidrogénbomba •A•A Los Alamosban létrehozott első robbanótöltettel a Greenhouse fedőnevű akcióban 1951 májusában hajtották végre az első kísérleti robbantást a Csendes- óceán Enwitok szigetén. A kísérlet sikerült. A z emberek ellopták a tüzet az égb ő l. Ettől a dátumtól a tengerészeti térképeken egy szigetet már sohasem rajzolnak be többé, mert eltűnt. •T•Teller Edét az egész világ a hidrogénbomba atyjának tekinti.

44 Élete •1928-július 14-én Münchenben balesetett szenvedett, leugrott egy mozgó villamosról és az levágta jobb lábfejét. •1930-ban, 22 évesen a hidrogénmolekula-ion gerjesztett állapotainak számításaiból írt disszertációjával doktorált. •1942-ben csatlakozik a Manhattan Project-en dolgozó tudóstársaihoz, •1952-november 1-én volt az első kísérleti hidrogénbomba robbantás. hidrogénbomba •'70-es években az amerikai kormány nukleáris fegyverkezési tanácsadója lett. •1994-április 23-én Teller Ede a Magyar Köztársasági Érdemrendet vette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől. •2003-július 23-án George W. Bush amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta neki

45 Fizikus  Született : 1902 november 17-én Budapest  Elhunyt : 1995 január 1-én Princeton

46 Atomreaktor  1941 Ő volt a világ első atomreaktorának elméleti számítója és tervezője. Ma ezen az elven működik a világ atomerőműveinek 90%-a.

47 Élete  1925-ben megkapta az egyetemi vegyészmérnöki diplomát  1929-Felismerte a tér-idő szimmetria szerepét a kvantummechanikában  1934-Szilárd Leó neutronok felhasználásával előidézhető láncreakció ötletét jónak tartotta és közösen kidolgozták az elmélet lényegét  1939 Augusztus 2-án, Szilárd Leó, Teller Ede és Wigner Jenő győzte meg ismét Albert Einsteint, hogy írjon Franklin D. Roosevelt elnöknek. A híres levélben Einstein az atombomba haladéktalan kifejlesztését javasolta. Szilárd LeóTeller EdeAlbert EinsteinlevélSzilárd LeóTeller EdeAlbert Einsteinlevél  1963-ban Nobel-díjat kapott a szimmetriaelvek szerepének felismeréséért a kvantummechanikában. szimmetriaelvek  1988-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta.

48  "Tisztelt Elnök úr,  Kéziratban olvastam E. Fermi és L. Szilárd tanulmányait, Ezek arra engednek következtetni, hogy az urán nevű elem a jövőben egy új és fontos energiaforrássá válhat. Ez új helyzetet teremt, ami megkívánja a Kormány figyelmét és - ha szükséges - gyors intézkedését. Úgy érzem, hogy kötelességem az Ön figyelmébe ajánlani a következő tényeket és javaslatokat: Az utóbbi év folyamán Fermi és Szilárd kísérletei Amerikában megmutatták, hogy elegendő nagy uránmennyiségben láncreakció idézhető elő, minek során hatalmas mennyiségű energia és sok rádiumszerű elem keletkezik. Szinte bizonyos, hogy ez a közeli jövőben megvalósítható lesz.  Az új jelenség bomba gyártását is lehetővé tehet. Föltételezhető - noha kevésbé bizonyos - hogy egészen új típusú és rendkívüli erejű bomba készíthető. Ha egy ilyen bombát hajón egy kikötőbe juttatnak és ott felrobbantanak, az elpusztíthatja az egész kikötőt és annak környékét. Lehet, hogy a bomba túlságosan nehéz lesz, hogy repülőgép szállíthassa. Az Egyesült Államokban csak alacsony koncentrációjú uránérc található korlátozott mennyiségben. Uránérc található Kanadában és az egykori Csehszlovákiában. A legfontosabb urán-lelőhely Belga-Kongó. Mindezt figyelembe véve Elnök Úr fontosnak ítélheti, hogy folyamatos kapcsolat létesüljön a Kormány és azok közt a fizikusok között, akik Amerikában a láncreakcióval foglalkoznak. Ennek egy lehetséges módja, hogy Ön fölkér valakit, aki az Ön bizalmát élvezi, és aki esetleg nem hivatalos minőségben is ellátja a következő tennivalókat: rendkívüli erejű bombarendkívüli erejű bomba  a) kapcsolatba lép a megfelelő kormányhivatalokkal, folyamatosan informálja azokat, és ajánlásokat terjeszt a kormány elé; elsosorban pedig gondoskodik arról, hogy uránércet szállítsanak az Egyesült Államokba; b) megfelelő pénzügyi támogatással felgyorsítja a kísérleti munkát, ami segíti mindazokat, akik be kívánnak kapcsolódni a munkába, továbbá esetleg bevon olyan ipari laboratóriumokat is, amelyeknek megvan a megfelelő felszereltségük.  Tisztelő híve Albert Einstein"  1939. augusztus 02

49 "Minden tudóst Anya szült..." 1910 Nemzetközi N ő nap március 8. 1925 Anyák napja május els ő vasárnapja

50 Az els ő... Az első női feltaláló felidézéséhez egészen az ókorig kell visszanyúlni. Ő Hüpatia (Kr.u. 370-415), matematikus és természetfilozófus. Egyiptomban született, apja is matematikus volt. Hüpatia kommentárokat írt Diophantosz Aritmetikájához és átdolgozta Eukleidész Elemek című művét. Korabeli értesülések szerint csillagászati műszereket szerkesztett a csillagok, a nap és a bolygók helyzetének meghatározására. Vízdesztilláló, valamint folyadékok szintjét és tömegét mérő készülékeket tervezett és állított össze. A leghíresebb... Marie (Madam) Curie - leánynevén Sklodowaka-, Varsóban született 1867. november 7-én. Szakmáját tekintve kémikus volt. 1898-ban fedezte fel férjével a Pierre Curie-vel a radioaktív plutóniumot és rádiumot. 1911-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat. 1934-ben hunyt el.

51 Mosógép Voyta Ilonától származik az egyik "ős- mosógép" ötlete, melyre 1899-ben kapott szabadalmi oltalmat és amelynél "mosófáknak gépies alkalmazása van alapul véve"

52 Legyező készülék 1898-ból származik Wollner Honora bajai feltalálónő "Legyező készülék"-e.. A befűzött, télen-nyáron földig érő, nyakig zárt ruházatban sokszor a szó szoros értelmében levegő után kapkodtak.

53 Karburátor • A jelenleg üzemeltetett sok száz millió benzinmotorokon ma is olyan karburátor van, melynek alapgondolatával – Bánki Donáttal együtt – ők ajándékozták meg a világot és elsőként szabadalmaztatták 1893. február 11-én, a két évvel korábban megkezdett kísérletek alapján, gyártásra éretten

54

55 Élete •Tsonka Vince jóhírű szegedi „gépépítő” kovácsmester hetedik legkisebb gyermekeként született. Már ifjú korában is érdeklődéssel figyelte a műhelyben folyó munkát, ahol finommechanikai technológiát igénylő orvosi műszerek is készültek •Az itthon megszerzett szakmai ismeretek és a német, valamint francia nyelvtudás birtokában, megvalósította tervét: 1874-ben, a maga erejében elindult külföldi tanulmányútra. •1876 őszén a budapesti Műegyetem tanműhelyének vezetője •A több eredeti megoldást mutató első magyar gázmotor kitűnően működött és igazolta, hogy az invenciózus fiatal feltaláló nem csak jó tervező, hanem kiváló technológus és kivitelező is. •A Csonka-motorok híre hamar túljutott az egyetem falain, ezzel indult meg a később barátsággá fejlődött együttműködés közte és a fiatal mérnök: Bánki Donát között. •A Bánki-Csonka porlasztót az 1900. évi párizsi (és az 1958. évi brüsszeli ) világkiállításon is bemutatták.


Letölteni ppt "VILÁGHÍRES FELTALÁLÓINK A magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések