Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita. A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita. A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita."— Előadás másolata:

1

2 A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita

3 A természetes geotermikus rendszer elemei
hőforrás geotermikus fluidum  hőszállító közeg (víz) repedezett kőzet  rezervoár Forrás: Dickson & Fanelli 2003 in Mádlné Szőnyi, 2006

4 Forrás: Dövényi et al., 2002

5

6

7

8 Felhasználási lehetőségek
1. Geotermális távhő projektek

9 Forrás: Szita G., 2015: Geotermikus alapú távfűtés sematikus rajza

10 Felhasználási lehetőségek
2. Geotermális alapú elektromos áram termelés

11 Mesterséges földhőrendszer – EGS (Enhanced Geothermal System)
Jellemzői: 4-6 km-en mindenütt megvan magmás vagy metamorf forró kőzet minimális „n” és folyadék tartalom szükséges a „n” növelése  víz beinjektálás következtében „P” növekedés  összezáródott, eltömődött repedések reaktiválás (+ új repedések felnyílása) művelet: hidraulikus rétegrepesztés/hidr. rétegcsúsztatás Rendszer (zárt) részei: hidegvíz besajtoló kút termelő kút mesterséges rezervoár Paraméterek egy kútpár: 50 MWhő, 5 MWvill vízhozam: 200 m3/óra használati idő > 20 év Kúttávolság: ~1 km, több km2 repedésekkel átszőtt felület Forrás: Mesterségesen kifejlesztett földhőrendszer (Häring, 2002 nyomán in Mádlné Szőnyi, 2006)

12 forrás: 2017.03.29. https://www.youtube.com/watch?v=1BG7agxASrc

13 3. Másodlagos hőfelhasználás
Felhasználási lehetőségek Forrás: Dr. Tóth Anikó, 2016: Magyarország geotermikus felmérése 3. Másodlagos hőfelhasználás Visszasajtolás előtt minél nagyobb fokú hőkivétel a felszínre hozott geo- termikus fluidumból Kaszkád rendszerű felhasználás Mezőgazdasági-ipari felhasználási lehetőségek (fóliasátrak, terményszárítók, hal- gazdaságok…stb)

14 Talajkollektoros rendszer – hőcserélők Több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott rézcsöveket, vagy polietilén csöveket fektetnek le 1‐2 méter mélyen. Segítségével 20‐30 W/m2 energia nyerhető. Ennek nagysága függ a talaj hővezetésétől, nedvességtartalmától és az esetleges talajvíztől (jobb oldal) Földhő szondák- fúrólyuk 15 cm átmérőjű, 80‐120 méter hosszú lyukat fúrnak a földbe leginkább függőlegesen. Ebbe helyezik az U alakú szondát, amiben zárt rendszerben cirkulál a hűtőközeg (bal oldal) Képek: Kulcsár B., 2012 – Geotermikus energia (oktatási segédanyag)

15

16

17

18

19

20 VÁROSOK TÁVHŐELLÁTÁSA
Hazánkban jelenleg is már tucatnyi település hasznosítja a geotermikus energiát a távhőrendszerében. MIÉRT ELŐNYÖS A TELEPÜLÉSEKNEK A GEOTERMIA? › csökkenhet a távhő fogyasztói ára › a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától › hosszú távon is megbízható és kiszámítható › a geotermikus energia hasznosításakor nem égetünk el tüzelőanyagot, így egészségesebb környezetet teremt mind a helyben élők, mind az ország számára.

21 A KISKUNHALASI GEOTERMIKUS FŰTÉSRENDSZER
Geotermális energia válthatja fel a jelenleg használt földgázt a kiskunhalasi távhőrendszerben. A projekt végső célja a település távhőrendszereinek átállítása a geotermális energiaforrásokra. A jelenlegi projektben fúrják az első kutat, majd sikeres fúrások esetén, egy következő projektben kerül sor a visszasajtoló kút megvásárlására és a földfelszíni rendszer telepítésére - ezt követően kezdheti meg működését a geotermikus rendszer. Az első kút megfúrásával a projekt geológiai és fúrási kockázatain túljutunk, és biztosítjuk a projekt piaci finanszírozhatóságát. Az első fázis az első kút előkészítését és megfúrását, valamint a szükséges kúttesztek elvégzését tartalmazza.

22 A KISKUNHALASI GEOTERMIKUS PROJEKT
KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! A KISKUNHALASI GEOTERMIKUS PROJEKT A projekt elszámolható költsége: ,- Ft. A támogatás összege: ,- Ft, amely támogatást az EGT alap finanszírozza. A projekt megvalósítója a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyben az EU-FIRE Kft. 85%-os, Kiskunhalas Város Önkormányzata pedig 15%-os tulajdoni aránnyal rendelkezik. A PROJEKTET AZ EGT ALAP TÁMOGATJA.


Letölteni ppt "A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita. A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita."

Hasonló előadás


Google Hirdetések