Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga."— Előadás másolata:

1 A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga lengésideje független az amplitúdótól és az inga tömegétől. A fonálinga lengésideje függ: az inga hosszától a nehézségi gyorsulástól A fonálinga időmérésre használható.

2 Gondolkodtató kérdések
Kérdés: Az ingák milyen tulajdonságát használjuk fel az időmérésnél? Válasz: Az inga lengésideje adott földrajzi helyen csak az inga hosszától függ, gyakorlatilag állandó. Az állandó lengésidő időmérésre használható. Kérdés: Hogyan változik az ingaóra járása, ha ősszel befűtenek a szobába? Válasz: Hő hatására az inga hossza megnő. A hosszabb inga lengésideje nagyobb, ezért az óra késni fog.

3 Gondolkodtató kérdések
Kérdés: Adjunk köznapi magyarázatot a fonálingának arra a tulajdonságára, hogy lengésideje független az ingatest tömegétől! (Ne képlet alapján érveljünk!) Válasz: A tömeg a tehetetlenség mértéke, a nagyobb test lomhábban mozog. De az ingát a gravitációs erő mozgatja, ami szintén a tömeggel arányos. Ezért a rezgésidő nem függ a tömegtől. Kérdés: Lehet-e a Föld körül keringő űrállomáson ingaórával időt mérni? Miért? Válasz: Ingával nem, mert azt a nehézségi erő mozgatja, és az űrállomáson súlytalansági állapot van. Rugós órával igen, mert a rugalmas erő nem függ a gravitációtól.

4 Feladatok 26/1 Mennyi a lengésideje annak a fonálingának, amelynek 40 cm a hossza? Képlet: Adatok: Számolás: Válasz: Az inga lengésideje: 1,256 másodperc.

5 Feladatok 26/2 Egy hosszú kötélre felkötött test 1 perc alatt 12 teljes lengést végez. Milyen hosszú kötélen függ a test? Képlet: Adatok: Számolás: Válasz: A kötél hossza: 6,33 m.

6 Feladatok 26/3 Az olyan fonálingát, melynek a lengésideje 2 s, tehát oda és vissza is 1-1 s alatt lendül át, másodpercingának szokás nevezni. Milyen hosszú a másodpercinga? Adatok: Képlet: Számolás: Válasz: A másodpercinga hossza: 0,995 m.

7 Feladatok 26/5 Mennyi a g értéke ott, ahol a 4 m hosszú fonálinga 40 másodperc alatt végez 20 teljes lengést? Lehet-e ez a hely a Föld felszínén? Képlet: Adatok: Számolás: A nehézségi gyorsulás:39,5 m/s2, ez a földi érték négyszerese, ezért nem lehet a Földön. Válasz:

8 Feladatok Milyen hosszú az a matematikai inga melynek periódus ideje 1,5 sec.? A Föld gravitációs gyorsulása g=9,81 m/s2. Számoldi ki a Jupiter gravitációs gyorsulását, ha ott a periódus idő 0,82 s. Az inga hossza nem változott. Képlet: Adatok: Számolás: A nehézségi gyorsulás:39,5 m/s2, ez a földi érték négyszerese, ezért nem lehet a Földön. Válasz:


Letölteni ppt "A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga."

Hasonló előadás


Google Hirdetések