Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály"— Előadás másolata:

1 Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Gyakorlás Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály

2 Egyetemes tömegvonzás - összefüggés
a tömegekkel egyenesen arányos a távolság négyzetével fordítottan arányos f = 6,67·10-11Nm2/kg2 Következmények: annál nagyobb, minél nagyobbak a tömegek annál nagyobb, minél közelebb vannak egymáshoz m1 r Az f a függvénytáblázatban gammával van jelölve. - jel az összefüggésben: vonzásról van szó m2

3 Példa – kis tömegű testek
Mekkora a tömegvonzási erő két 70 kg tömegű ember között, akik egymástól 0,5 méterre állnak? Ez kevesebb mint 1 mikrogramm tömegnek felel meg! (Pontosan: 0,113 ug) Mekkora 1 ug tömeg? 1 kg víz 1 dm3, 1 g víz 1 cm3, 1mg víz 1 mm3, tehát 0,01 mm3 víznek felel meg! – ez éppen egy 0,22 mm élhosszúságú kockányi víz!

4 Nagy tömegű testek esetén
Mekkora a tömegvonzásból eredő erő a Nap és a Föld között? Ez bődületes nagy érték! 3 millió exa N (exa = 10^18) A Nap ekkora erővel vonzza a Földet. Mi az ellenereje? Azaz mekkora erővel vonzza a Föld a Napot?

5 Föld keringési ideje Körpályát feltételezve (elég jó közelítéssel igaz) mennyi a Föld keringési ideje? Mi tartja körpályán a Földet? A Nap tömegvonzásából származó erő! Az az imént számoltuk ki! Összefüggés megmutatása egyszerű levezetéssel.

6 Egyéb adatok A föld kerületi sebessége:
A föld egy nap alatt megtett útja:

7 A földi gravitáció értéke
A Föld felszínén levő tárgyakra ható gravitációs erő is ebből származik:

8 Gravitáció a Holdon Mekkora a gravitációs gyorsulás a Holdon?
Mekkora a súlya egy, a Földön 800 N súlyú embernek a Holdon? Kb. egyhatoda a földi gravitációnak!

9 Körhinta Egy 40 kg tömegű gyerek ül a körhintán, amely forgás közben 30°-kal tér ki a függőlegeshez képest, a tengelytől 5 m távolságban. Mekkora a kerületi sebesség? Mennyi idő alatt tesz meg egy kört? 30° K Fe G 5m Milyen erők hatnak rá? Ezek eredője a körmozgás közepe felé mutat! Használjuk ki a derékszögű háromszöget! 30° 2 60° 1

10 Házi feladat Számold ki a függvénytáblázat adatai alapján, hogy mennyi a Jupiter keringési ideje a Nap körül! Számold ki a függvénytáblázat adatai alapján a Hold Föld körüli keringési idejét! Mekkora a gravitációs gyorsulás értéke a Marson?


Letölteni ppt "Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések