Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely"— Előadás másolata:

1 Eszék 120.000 lakos; egyetemi város, megyei székhely
A Szlavónia és Drávaszög ( horvát Baranja ) régiója négy megyéből áll összeA.négy megye közül kettő (Eszék-Baranya és Verőce –Drávamente) határos Magyarországgal, ami jelentősen kihat nemcsak a kultúrális, de a gazdasági körülmények sajátosságára is. A térség központja Eszék ; 120 ezer lakossal Horvátország negyedik legnagyobb városa. A közúti közlekedés viszonylag jó összeköttetést biztosít Európa minden részével, a vasúti közlekedés az infrasztrukturális baruházások hiánya miatt jelentősen csökkent. A légi forgalmat az eszéki Klisza repülőtér biztosítja. Jelentős a folyami közlekedés a Dráván és a Dunán. Eszék és Vukovár fontos folyami kikötők. A KRÜH iroda márc.21-én nyitott, azóta munkatársammal Déra Kornéliával több, mint ötven ügyfélnek igyekeztünk segíteni, ami nagy érdeklődésről tanúskodik.

2 Eszék JELENTŐS IPARÁGAK: AZ AGRÁR-ÉLELMISZERIPAR ÉPÍTŐANYAG IPAR
VEGYIPAR FAFELDOLGOZÓ IPAR Az agrár-élelmiszeripar –a régió az élelmiszeripar fontos nyersanyagforrása, a volt Jugoszlávia gabonatárának is becézték a térséget.Ebből kifolyólag jelentős az élelmiszerfeldolgozó ipar, egyre jelentősebb a „zöld” termelők száma. Tégla, cserép, cement gyártás jellemző a térségre, a piacon jelentős szerepe van a magyar Mediterrán Magyarország Kft.-nak Vegyipar -a nyersanyagot főleg exportálják, jellemző a széles termékskála. Ebben az iparágban jó befektetési lehetőségek rejlenek az új technológiák és a gyártás területén! Alap nyersanyaga a Szlavón Tölgy , jellemző a kiválló minőségű bútorok valamint a padló burkolatok és nyílászárók gyártása, továbbá a papír és-cellulóz feldolgozás.

3 Eszék BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK: EXTENZÍV MEZŐGAZDASÁG ,
MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK, ÚJ TECHNOLÓGIÁK, INFRASTRUKTURÁLIS BEFEKTETÉSEK (közbeszerzés – gázosítás, szennyvízelvezető hálózatok és hasonló) , BORÁSZAT, KONTINENTÁLIS TURIZMUS. -az európaszerte aktuális eksztenzív mezőgazdaság terén plussz pontot jelent a vegyszertől megtisztult talaj ( 20 évig nem művelték a földeket- nemrég lettek aknamentesítve) , a megújuló energia források hasznosításának a fejlesztés stratégiai célként van megfogalmazva a megyében, egyetemekkel ,önkotmányzatokkal együttműködve lehet befektetni.Számos az EU-s projekt ebben az ágazatban. A nem megfelelő /hiányos infrastrukturális kiépülés, valamint az EU-s csatlakozással nyíló új forrásokhoz való hozzáférés révén az infrastrukturális hálózatok kiépítésében számos a befektetési lehetőség ; A kontinentális túrizmusban főleg a szállási kapacitás hiánya a jelemző.

4 Eszék FONTOS TÉNYEZŐK: BOSZNIA , SZERBIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZELSÉGE
IPARÖVEZETEKBEN KEDVEZMÉNYES ÉPÍTKEZÉS ADÓKEDVEZMÉNYEK BEFEKTETŐK RÉSZÉRE EGYÜTTMŰKÖDÉS EU-S PROJEKTEKEN KÖZÖS MÚLT – KÖZÖS JÖVŐ ! A régió sajátossága,hogy három ország „átjáró folyosójának „is nevezhetjük , hiszen Boszni,Szerbiaés Magyarország is 50 km-skörzetben vannak.Horvátország júl 1-től EU-s tagállam , ami növeli a közös befektetési lehetőségeket. A régió adókezvezményes övezetnek számít, sok a közművesített iparövezet, melyekben az önkormányzatok kedvezményes építkezést tesznek lehetővé. Két folyami ipari kikötő (a Dráván és a Dunán)van a régióban (folyami szállítás az egyik legolcsóbb). - ( Horv átország nem csak az Adria)

5 Eszék Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Palizs Tóth Hajnalka


Letölteni ppt "Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely"

Hasonló előadás


Google Hirdetések