Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korszerű pénzkezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korszerű pénzkezelés."— Előadás másolata:

1 Korszerű pénzkezelés

2 1.Az első banki kapcsolatod: bankszámlanyitás
Miért lesz szükséged bankszámlára? Továbbtanulás esetén kötelez a fősuli ill. egyetem számlanyitásra: ide érkezik az ösztöndíjad és innen fizeted az iskolai költségeidet (tandíj,vizsgák díjai,egyéb…) Ha munkába állsz, akkor ide érkezik a fizetésed.

3 1.1 Mi a bankszámla? Egy szerződés közted és a bank között, amelyben a bank vállalja, hogy a bankszámládra érkező pénzeket (=jóváírások) és a kimenő pénzeket (=terhelések) nyilvántartja, rendszeresen tájékoztat (havonta értesítőt, bszla kivonatot küld postán vagy ben) a számládon történő pénzmozgásokról a Te megbízásaidat teljesíti (átutalás, kártyás vásárlás, készpénz felvétel…) és természetesen mindezekért díjat számol fel neked!

4 1.2 Milyen jogaid és kötelességeid keletkeznek, ha bankszámlát nyitsz?
Jogod van a számládon lévő pénz felett. rendelkezni Rendszeres tájékoztatást kapni a számlád egyenlegéről. Megbízásokat adni a banknak a számlád terhére Megszüntetni a számládat. Számlanyitáskor azonosítani kell magad. Megfelelő fedezetet kell biztosítani a megbízásaidhoz (pl. legyen elég pénz a számlán, ha utalni akarsz pénzt valakinek) Fizetni kell a banki költségeket.

5 1.3 Mikor nyithatsz bankszámlát?
14 év alatt a számlaszerződést a bank a szülővel köti meg. A szükséges dokumentumok: a szülő személyi vagy személyazonosító igazolványa, a junior születési anyakönyvi kivonata, ha a junior diák, akkor diákigazolványa is. 14-18 év között a szerződést a bank a juniorral köti meg, a szülő már csak Társtulajdonosa a számlának, azonban a szerződés alá- írásával hozzá kell járulnia a szerződés létesítéséhez. Ekkor a bank már csak a junior személyazonosító igazolványát kéri be. 18 év felett már teljes a szabadság, szülői hozzájárulás nélkül lehet saját bankszámlád.

6 1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban?
Készpénzfelvétel Készpénz befizetés Bankkártyás vásárlás

7 1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban?
Átutalás: elküldhetsz pénzt a számládról valakinek a számlájára Átvezetés: ha van több számlád ugyanannál a banknál, akkor az egyikről kérheted egy összeg átvezetését a másik számládra Felhatalmazás: közüzemi szolgáltatók számára (pl.: Vodafone…)adhatsz felhatalmazást, hogy a havi díjakat beszedjék a számládról

8

9 1.7 Milyen költségeket számol(hat) fel a bank a bankszámlavezetéssel kapcsolatban?
Számlanyitás díja Számlavezetési díj Készpénzfelvétel díja Átutalás, átvezetés, felhatalmazások díja Kapcsolódó szolgáltatások díjai

10 Tájékozódjunk a bankszámlánkról!
Ha már van folyószámlánk, fontos, hogy rendszeresen kísérjük figyelemmel az azon történő pénzmozgásokat, és számlánk egyenlegét. Ezt a célt szolgálja – többek között – az ún. bankszámla-kivonat, amelyet a bank köteles megküldeni ügyfelének. Mit tartalmaznak a bankszámla-kivonatok? A folyószámla kivonaton megtaláljuk, hogy a tárgyidőszakban milyen pénzforgalmat regisztrált a bank a számlánkon. Az adott időszakban használtuk a bankkártyát?

11

12 Milyen számlát nyissunk?
Bankszámlának nevezett szolgáltatást szakszerűen lakossági folyószámlának nevezzük. Ez a számla elsődlegesen pénzforgalmunk lebonyolítására szolgál, ezért a szükségesnél több pénzt nem érdemes itt tartani, mivel erre a számlára a bank általában alacsony kamatot fizet. A pénzforgalmi célú bankszámlákon túl vannak egyéb banki szolgáltatásokat (pl. megtakarítási termékeket vagy hitelfelvételt) támogató bankszámlák is. Ilyenek például: betétszámla (betétben elhelyezett megtakarításaink őrzésére, kezelésére), hitelszámla (a bankkal kötött kölcsönszerződés alapján a hitel folyósítására szolgál).

13 nyugdíj-előtakarékossági számla
Léteznek továbbá egyéb, speciális pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó, technikai jellegű számlatípusok is. értékpapírszámla befektetési számla nyugdíj-előtakarékossági számla

14 Mielőtt lakossági folyószámlát nyitunk, érdemes végiggondolni az alábbiakat:
Várhatóan milyen nagyságrendű pénzösszeg(ek) és milyen rendszerességgel érkezik(érkeznek) a számlánkra? Milyen ügyleteket és milyen gyakorisággal fogunk számlánkon keresztül intézni,kifizetni? Hogyan szeretnénk ezen ügyleteket intézni? Akarunk-e a számlánk egyenlegéről, illetve a számlánkon zajló műveletekről folyamatosan tájékozódni? Ha igen, akkor hogyan? Akarjuk-e megtakarításainkat is a számlavezető bankban tartani, kamatoztatni?

15 Hogyan válasszunk bankot?
A bankválasztás lépései

16 Bankok kínálata, szolgáltatása és feltételek
Elérhetőség: Milyen közel van a bank, mennyire kiterjedt a fiókhálózata és pénzfelvételre alkalmas ATM- hálózata? Milyen a fiókok nyitvatartási ideje? Elérhetők-e a banki szolgáltatások elektronikusan, így pl. interneten, mobiltelefonon Kínálat: - Milyen szolgáltatásokat kínálnak az egyes bankok és milyen feltételekkel? - Milyen számlacsomagot kínálnak a bankok? Költségek: - bankszámla-vezetés költségei - számlavezetési díj - forgalmi, vagy tranzakciós díj

17 Mire használhatjuk bankszámlánkat?
1.

18 Mire használhatjuk bankszámlánkat?
2.

19 1.8 Elektronikus banki szolgáltatások
Telebank: a bank ún. Call.Centerét felhívva egy titkos telefonos PIN-kód (=azonosító szám) bediktálása után információt kérhetsz Pl.: a számlaegyenlegedről. Mobilbank/SMS szolgáltatás: a telefonodra kérhetsz SMS értesítést pl.: ha pénz érkezik a számládra, ha pénzt vonnak le a számládról, ha használatban a van a bankkártyád (Kártyaőr szolgáltatás)… Internetbank: internetes bejelentkezéssel (felhasználónév, azonosító, számlaszám) hozzáférhetsz On-line a bankszámlához és adhatsz megbízásokat (titkos jelszó megadása után) (

20 Az elektronikus banki szolgáltatás e-banking
Kártyahasználat Telefonos bankügyintézés (számlaműveletek tanácsadás, befektetés, információ,stb.) E-BANKING Mobilbanki – SMS Szolgáltatások (értesítések, számlainformáció,stb.) Mobilbanki – SMS szolgáltatások (értesítések, Internetes bankolás (számlaműveletek, befektetés, betétkezelés, stb)

21 Az elektronikus, internetes bankolás esetén fontos„óvintézkedések” .
A bankunk által rendelkezésünkre bocsátott jelszót az első használat során le kell cserélni. A bank internetes felületének használatához a jelszót jegyezzük meg. Interneten keresztül csak biztonságos helyről bankoljunk, ne hagyjunk másnak rálátást elektronikus kódunkra! Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy gépünk megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót! Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni. Ha nyilvános helyen intéztük pénzügyeinket, célszerű megváltoztatni a belépési jelszavunkat. Azonnal jelezni kell a bank felé, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon.


Letölteni ppt "Korszerű pénzkezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések