Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK."— Előadás másolata:

1 RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK

2 Rétek Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken. A rétek élővilága több fényhez jut, mint az erdőké, de a szél erősebben fúj, a növények nem nőnek olyan magasra, mint az erdők fái. A rét is életközösség, akárcsak az erdő, csupán más növények lakják.

3 Növények és típusok A réteknek szintjeinél a fűféléké a főszerep nem a fáké. A szálfüvek: egészen magasra nőnek, néha embermagasságúra. Az aljfüvek: inkább a talaj közelében élnek. Emellett még a talajszint is megtalálható, ahonnan ezek a növények táplálkoznak. Kétféle rétet különböztetünk, attól függően, hogy milyen környezetben találhatók: a nedves rétek a vízpartok közelében vannak, a száraz rétek a szárazabb területeken. Minkét réttípusnak megvannak a maguk növényei.

4 Száraz rét Ott, ahol az évi csapadékmennyiség nem éri el az 500 mm-t, vagy magasabban fekszik a terület, esetleg a víz gyorsan elszivárog, száraz rétek alakulnak ki. A nedves rétek is azzá alakulnak, ha az ember lecsapolja, elvezeti a vizet róluk. A kevés csapadékú, szárazabb területeken kialakult rét.

5 A száraz rét lakója a mezei zsálya
A mezei zsálya a száraz rétek tipikus növénye. Főgyökérzete egészen mélyre nyúlik, onnan szívja fel a tápanyagot és a vizet. Leveleit, szárát apró szőrök borítják, levelei csipkés szélűek. Alsó levelei szétterülnek a talaj felett, így lassabban párolog el a nedvesség a földből. Virágzata csészelevelekre és sziromlevelekre tagolódik. Virága lila színű. Rovarok porozzák be a termőt. Kétszikű, vagyis a termése két sziklevélre osztható.

6 Nedves rét Nedves rétek jöttek létre: a folyók árterületein,
holtágak környékén, a kiszáradó tavak, lápok helyén ahol magas a talajvíz, vagy sok eső esik.

7 Nedves rétek lakója a réti boglárka
Leveleiben méreg van. Virága sárga. Sziromlevélre és csészelevélre osztható a virágzata. Ha megszárítják, elveszíti méregtartalmát, jó minőségű széna lesz belőle. Kétszikű növény.

8 A rétek jelentősége a természetben
A rétek nagyon sok élőlénynek adnak otthont, a fűfélék mellett rengeteg rovar, hüllő, béka, madár és emlős él itt. A nyári rétek el sem képzelhetők a tücskök ciripelése, a pillangók röpködése nélkül.

9 LEGELŐK A legelő olyan terület, amelyről az állatok a táplálásukra szükséges növényeket, saját maguk legeltetés útján szerzik meg.

10 MEZŐK Az ember a mezőket, azért hozta létre, hogy gazdasági növényeket termeljen. A mezőkön csak olyan növényeket termesztenek amik az ember táplálékául szolgálnak, állati takarmányként esetleg ipari nyersanyagként. Egyetlen termesztett növény faj a mezőkön monokultúrát alkot (pl. búza, kukorica, burgonya).

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések