Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

avagy, melyik szám négyzete a -1?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "avagy, melyik szám négyzete a -1?"— Előadás másolata:

1 avagy, melyik szám négyzete a -1?
Számok a valósokon túl avagy, melyik szám négyzete a -1?

2 Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b}
Legyen  a valós számpárok halmaza: ={(a,b):a,b}. -n értelmezünk két műveletet: egy összeadás és egy szorzás nevűt. Összeadás (a,b),(c,d) : (a,b)+(c,d)=(a+c,b+d) . Az összeadás asszociatív, kommutatív, mivel a valós számok összeadása is asszociatív és kommutatív.

3 A (0,0) pár nullelem, azaz minden (a,b)  párra (a,b)+(0,0)=(0,0)+(a,b)=(a,b).
Az (a,b) pár ellentettje (negatívja) a (-a,-b) pár, mivel (a,b)+(-a,-b)=(0,0).

4 Szorzás (a,b),(c,d) : (a,b)·(c,d)=(ac-bd,ad+bc) . Itt valós számok szorzása áll. A szorzás kommutatív, mert ac-bd=ca-db és ad+bc=da+cb. A szorzás asszociatív. ((a,b)·(c,d))·(e,f)= (ac-bd,ad+bc)·(e,f)= (ace-bde-adf-bcf,acf-bdf+ade+bce) (a,b)·((c,d)·(e,f))=(a,b)·(ce-df,cf+de)= (ace-adf-bcf-bde,acf+ade+bce-bdf)

5 Mi lesz a szorzás egysége? Mi lesz a szorzásra vonatkozó inverz?

6 A szorzásra nézve van egységelem:
(x,y)·(a,b)=(a,b)·(x,y)=(a,b) minden (a,b)-re. X=? Y=? Minden nem nulla elemnek van inverze (a,b)-re, ha a2+b2>0:

7 INVERZ ELEM - szorzás

8 Érvényes a disztributivitás:
(a,b)·((c,d)+(e,f))=(a,b)·(c+e,d+f)= (ac+ae-bd-bf,ad+af+bc+be)= (ac-bd,ad+bc)+(ae-bf,af+be)= (a,b)·(c,d)+(a,b)·(e,f) Nullelem szorozva bármivel a nullelem: (0,0)·(a,b)=(0a-0b,0b+0a)=(0,0) Az egységelem (1,0) ellentettje (-1,0). Bármely (a,b) elemre (-1,0)·(a,b)=(-a,-b) az (a,b) elem ellentettje. A  halmaz az összeadás és szorzás műveletével testet alkot.

9 Az (a,0) alakú párok ugyanúgy viselkednek mint a valós számok, azaz egy -el izomorf részstruktúrát alkotnak: Az f:   leképezés, melyre f(a)=(a,0) egy művelettartó leképezés. f(a+b)=(a+b,0)=(a,0)+(b,0)=f(a)+f(b) f(ab)=(ab,0)=(a,0)·(b,0)=f(a)·f(b) f(0)=(0,0) a nullelem. f(1)=(1,0) az egységelem. Ugyanakkor (a,b)=(a,0)·(1,0)+(b,0)·(0,1) Valamint: (0,1)·(0,1)=(0·0-1·1,0·1+1·0)=(-1,0)!!!! Azaz, ha az (a,0) alakú elemeket azonosítjuk a valós számokkal, akkor a (0,1) -beli elem négyzete -1.

10 Komplex számok A  halmaz (0,1) elemét i-vel szokás jelölni. Ekkor  minden eleme a+bi alakban írható, ahol a és b valós számok. (a, b) = a+bi Ez a komplex számok kanonikus alakja.

11 Komplex számok A  halmaz (0,1) elemét i-vel szokás jelölni. Ekkor  minden eleme a+bi alakban írható, ahol a és b valós számok. Ez a komplex számok kanonikus alakja. Villamosmérnöki gyakorlatban gyakran j-vel jelölik a képzetes egységet!! Mi itt maradunk a i jelölésnél. (j2=) i2=-1. z=a+bi=a·1+b·i képzetes egység valós rész valós egység képzetes rész Az ilyen alakú számokkal ugyanúgy számolhatunk, mint a valósokkal, csak i2 helyére kell -1-et írni.

12 (a+bi)+(c+di)=(a+c)+(b+d)i
(a+bi)·(c+di)=ac+adi+bic+bidi=ac+(ad+bc)i+bdi2= (ac-bd)+(ad+bc)i Ha z=a+bi, akkor az additív inverze (ellentettje) -z=-a-bi Ha z0, akkor a multiplikatív inverze (reciproka) Példa

13 Hányadost a nevező i-tlenítésével (gyöktelenítéshez hasonlóan) számolhatunk.
Amivel a törtet bővítettük az a nevező konjugáltja. Definíció A z=a+bi komplex szám konjugáltja Világos, hogy

14  Állítás Bizonyítás Az első és a második állítás házi feladat.
Következmény

15 Definíció A z=a+bi komplex szám abszolút értéke A  függvény mindig a nemnegatív gyököt jelenti! Világos, hogy , valamint ez a valós számok abszolútértékének általánosítása. Állítás

16 Bizonyítás Ez tisztán képzetes szám, a négyzete nem pozitív

17 bizonyításához az előző egyenlőtlenségben írjunk z1 helyett z1-z2-t.
Hasonlóan A másik két egyenlőség bizonyításához kihasználjuk a szorzás kommutativitását és asszociativitását. Innen alapján adódik a hányados abszolút értéke.

18 Komplex számok geometriai jelentése
A komplex számokat valós számpárokként vezettük be. Ezek pont a (közönséges) kétdimenziós sík elemei is. Azonosíthatjuk az v=(a,b) vektort a z=a+bi komplex számmal. v (a,b) a+bi z i 

19 Állítás Vektorok összegéhez rendelt komplex szám az egyes vektorokhoz rendelt komplex számok összege. Vektor ellentettjéhez a komplex szám negatívja van rendelve. A komplex szám konjugáltjához a vektor x (valós) tengelyre vett tükörképe van rendelve. z z1 z2 z1+z2

20 Szorzás geometriai jelentése:
z1=a+bi, z2=c+di esetén iz2=i(c+di)=-d+ci. Azaz az iz2 vektort a z2-ből pozitív 90-os elforgatással kapjuk. Használjuk hogy z1z2=(a+bi)z2= az2+biz2 : A z2 vektort először a-szorosára nyújtjuk, majd a z2 90-os elforgatását b-szeresére nyújtjuk, és ezek összege a z1z2.

21 Komplex szám trigonometriai alakja
Kanonikus alakban könnyű összeadni és kivonni, de nehéz szorozni, osztani és hatványozni. z b a r=|z| a=r cos b=r sin z=r(cos+isin) Ez utóbbi a komplex szám trigonometrikus alakja. =argz, r=|z|

22 z1=r1(cos1+isin1) és z2=r2(cos2+isin2) akkor
z1=z2  r1=r2 és 1=2+2k z1z2= r1r2{(cos1cos2-sin1sin2)+i(sin1cos2+cos1sin2)}, ahonnan a szögfüggvények addíciós képletét alkalmazva kapjuk a kívánt formulát.

23 Példa

24

25 Komplex számok hatványozása, Moivre képlete
Tétel (Moivre képlete) A trigonometriai alakban adott z=r(cos+isin) komplex szám k-ik hatványa zk=rk(cos k+isin k), ahol k tetszőleges egész szám. Bizonyítás k>0 esetén a szorzásra vonatkozó képletből egyszerű indukció. k=0: z0=1. Ha k<0, akkor -k=n>0.

26 Speciálisan, ha r=1, akkor z hatványai egyszerű  szögű elforgatással keletkeznek, mindegyik rajta van az egységkörön.

27 Gyökvonás komplex számból
Definíció Egy w komplex számot a z komplex szám n-ik gyökének nevezünk, ha wn=z Legyen z=r(cos+isin) és w=s(cos+isin). Ekkor sn=r és =n+2k ahol k tetszőleges egész szám. Ahol egyetlen nemnegatív valós értéket jelent.

28 Mivel a cosinus és sinus függvény 2 szerint periodikus, ezért elég k=0,1,…,n-1 értékeket venni.
Tétel A trigonometriai alakban felírt z=r(cos+isin) komplex szám összes n-ik gyöke az alakban felírt szám. Geometriailag: egy sugarú körön egy szabályos n-szög csúcsai

29 Példa

30 Egységgyökök A z=1 speciális esetben elvégzett gyökvonás eredményét, azaz az xn-1=0 egyenlet megoldásait n-ik (komplex) egységgyököknek nevezzük. z=1=1(cos0+isin0), ezért az n-ik egységyökök a következőek:

31 Az n-ik egységgyökök előállnak az
hatványaiként, azaz az összes n-ik egységgyök a következő (egy szabályos n-szög csúcsai az egységkörön, melynek egyik csúcsa a z=1): Egy n-ik egységgyök primitív n-ik egységgyök, ha hatványaiként az összes többi előáll. 2 1 0 3 4 5

32 Megjegyzés Az egységgyök primitív, ha n és k legnagyobb közös osztója 1. Tétel Ha w0 egyik n-ik gyöke z-nek, akkor w0,w01,w02,…,w0n-1 a z összes n-ik gyöke, ahol 1,1,…,n-1 az n-ik egységgyököket jelenti. Bizonyítás A megadott számok mind különbözőek. Ugyanakkor (w0k)n=w0n kn=w0n1=z. Ha  primitív egységgyök, akkor a fenti számok w0,w0,w02,…,w0n-1 alakban írhatók.

33 Tétel Az n-edik egységgyökök (n>1) összege nulla. Bizonyítás Legyen  primitív egységgyök ekkor 1. Az egységgyökök összege: 1+ + 2+…+ n-1=(n-1)/(-1)=(1-1)/(-1)=0.


Letölteni ppt "avagy, melyik szám négyzete a -1?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések