Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A növényi stressz hatása a termésmennyiségre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A növényi stressz hatása a termésmennyiségre"— Előadás másolata:

1 A növényi stressz hatása a termésmennyiségre
Tóth Gábor ORGANIT KFT Szervezők Médiatámogatók

2 Az ORGANIT® Kft. bemutatása
Az ORGANIT ® Termelő és Kereskedelmi Kft. huminsav alapú készítmények gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó vállalkozás. A cég életében a fejlődés fontos lépése volt, amikor az ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. szakmai befektetőként többségi tulajdonrészt szerzett. Az Organit® Kft és az Alpha-Vet cégcsoport 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás.

3 A növényi stressz: A növényeknek az az élettani, és tápanyag-gazdálkodási zavara, amely kedvezőtlen környezeti feltételek következtében alakul ki. Növényi stressz hatására a vegetatív és generatív fejlődés lassul, illetve megáll, a növény fogékonyabb lesz a kórokozókra kártevőkre, valamint az egyéb fejlődést gátló körülményekre.

4 A növényeket érő stresszhatások :
Hőstressz (pozitív-negatív) Kémiai stressz (növényvédőszer perzselés, légszennyező gázok, sóstressz, tápanyag alul-túladagolás stb..) Biológiai stressz (kórokozók-kártevők) Fénystressz (erős UV-B sugárzás) Fizikai stressz (jég-szélkár, zöldmunkák, metszések okozta stressz) Vízstressz (magas vízállás-szárazság)

5 A mikroelemek olyan ásványi anyagok, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a növények megfelelő fejlődéséhez. Hiányuk esetén a növény deformálódik, a termésmennyiség csökken. Hiányuk adódhat abból, hogy a talajban nincs elegendő az adott elemből, de előfordul az is, hogy a jelen lévő ionokat a növény nem tudja felvenni.

6 Az intenzív növénytermesztés (műtrágyák, növényvédőszerek) „sterilizálták” talajainkat.
Az átlag európai talajokban kb évre elegendő tápanyag van, de sokszor fel nem vehető formában.

7 Lehetséges megoldások
A talaj szerves anyag tartalmának javítása. A növények számára felvehetővé tenni a tápanyagokat. Huminsavak és mikroorganizmusok alkalmazása

8 Mik is azok a huminsavak?
Növényi korhadékanyag Bakterológiai lebomlási folyamat Humusz

9

10 Huminsavak a növénytermesztésben

11 Mit tartalmaz a Zöldpajzs®? (m/m%)
Nitrogén: 8% Foszfor (P2O5): 3,5% Kálium (K2O): 3,5% Réz: 0,5% Kén: 3,6% Bór: 0,2% Magnézium: 0,3% Mangán: 0,4% Cink: 0,3% Kelátképző: EDDHSA

12 A Zöldpajzs® alkalmazásának várható előnyei
Nő a betegségekkel szembeni ellenálló képesség Nő a termésmennyiség, javul a minőség Javul a növények regenerálódó képessége Nő a termés eltarthatósági ideje Hatékonyabb vízhasznosítás, fokozottabb aszálytűrés Gyors tápanyag hasznosulás Védelem az UV sugárzás ellen Védelem a fagykárral szemben Biogazdálkodásban is felhasználható, nincs szermaradvány ÉVI: 0 nap

13 Kontroll ZÖLDPAJZS®

14 Tavasszal, induláskor: 3 liter/ha Virágzás kezdete: 3 liter/ha
Kontroll ZÖLDPAJZS® Termésátlag (t/ha) 2,6 3,2 Üzemi technológia Tavasszal, induláskor: 3 liter/ha Virágzás kezdete: 3 liter/ha

15 Antraknózis fertőzöttség betakarításkor

16 Kezelés eredménye fűszerpaprikában (Délibáb F1)

17 Hidrokultúrás kertészet Zöld Forrás 2001 Kft. - Hódmezővásárhely
Zöldpajzs® lombkezelés hetente 1%-os oldat formában.

18 Májusban Clavibacter-es fertőzési tünet indult meg
Májusban Clavibacter-es fertőzési tünet indult meg. Hektáronként hetente tő pusztult ki gócosan. A baktériumos fertőzés megállítása volt a cél a növények kondíciójának a javításával. A Zöldpajzsos kezelések hatására a Clavibacter-rel fertőzött rész kitisztult, az állomány visszazöldült, a levél jobban terült. A Csongrád megyei növényvédő állomásra küldött mintákban a Clavibacter michiganensis-t nem mutatták ki.

19

20 Hogyan éri el a kívánt hatást???
Az alkalmazott soktörzses baktérium kompozíció légköri nitrogént köt meg és elősegíti a talajokban a kötött foszfor, kálium és egyéb tápanyagok mobilizálását. Gyorsítja a szármaradványok lebomlását. Így a nitrogénkötés mellett enzimtermelés segítségével hozzájárul a talaj kötött foszfor- és káliumtartalmának mobilizálásához, és ezzel azokat a növények számára felvehető formába alakítják.

21 Használatának előnyei:
Az intenzív növénytermesztési és talajművelési technológiák által megbontott talajok egyensúlyi folyamatait visszaállítja. Hosszú távon fenntartja a talajok termőképességét. Javítja a talaj fizikai-kémiai szerkezetét és víztartó képességét. Megakadályozza a talajok elsavasodását, valamint a talajvizek foszfor- és nitrát szennyeződését. Hatékonyabbá teszi a műtrágya-felhasználást, így kisebb költségű a termelés. Megköti a talajban lévő növény-toxikus anyagokat. Harmonikus tápanyagellátást biztosít az egész tenyészidőszak folyamán. A homoktalajok vízmegtartó képességét növeli kolloid méretű humuszanyagai révén. Egészséges talajéletet biztosít.

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Tóth Gábor

23


Letölteni ppt "A növényi stressz hatása a termésmennyiségre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések