Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN"— Előadás másolata:

1 ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN

2 AZ ELŐZŐ RÉSZEK TARTALMÁBÓL …

3 A vendéglátó tevékenység folyamatai:
Főfolyamatok beszerzés raktározás (készletezés) termelés értékesítés szolgáltatás Mellékfolyamatok mosogatás, igazgatás, adminisztráció, karbantartás, hulladékkezelés.

4 A beszerzés részfolyamatai:
Megrendelés Szállítás Áruátvétel

5 Melyik a kakukktojás? A 6 M elv lényege: - megfelelő áru
megfelelő időben, megfelelő helyre, megfelelő emberektől megfelelő mennyiségben, megfelelő minőségben, megfelelő költséggel álljon rendelkezésre.

6 Mitől függ, hogy miből mennyit szerzünk be?
Gazdálkodási szempontok Az üzlet típusa Az üzlet színvonala A rendelkezésre álló pénzeszközök nagysága Fizetési feltételek A kereslet alakulása A termék beszerzési ára A raktárak tárolókapacitása A meglévő készletek nagysága Szállítási idő és szállítási gyakoriság A termékek eltarthatósága Idényszerűség, alkalom A szállító monopolhelyzete

7 Kitől szerezhetünk be? Mezőgazdasági őstermelő Termelő, gyártó
Nagykereskedelem Kiskereskedelem Egyéb forrás

8 A beszerzés feltételeinek (kondícióinak) meghatározása:
milyen áron, mikor, milyen gyakorisággal történi a szállítás, milyen a szállítás módja, hogyan történik a fizetés, milyenek az áru minőségi mutatói, milyen tételben történik a szállítás.

9 Hogyan rendelhetünk? szállító képviselőjén keresztül,
telefon, telefax, levél, , interneten keresztül, eladó telephelyén történő vásárlás

10 Szállító választásának szempontjai
A beszerzési ár nagysága Kedvezmények Fizetési feltételek A beszerezhető áruválaszték A szállítás feltételei A szállító megbízhatósága, pontossága Magyar szállító

11 SZERZŐDÉSKÖTÉS

12 Szerződés fogalma kettő vagy több fél egyező akaratnyilvánítása, mely szóban, írásban és ráutaló magatartással köthető. (Az áruk szállítására és beszerzésére különböző típusú adásvételi szerződéseket lehet kötni.)

13 Szállítási szerződés:
- a szállító és a megrendelő adatai, - a szállítandó áru megnevezése, mennyisége, kiszerelése, - a szállítandó áru egységára, - a fizetési feltételek, - a szállítás módja, - a szállítás időpontja, - a teljesítés helye, - a reklamációk intézési módja, - kapcsolattartó neve, stb.

14 Szállítási keretszerződés:
konkrét szállítási vagy átvételi kötelezettséget nem tartalmaz, a megrendelés módját, a fizetési feltételeket rögzíti

15 Bizományosi szerződés:
az átvett áru nem kerül a vevő tulajdonába, bizományosi díj fejében értékesíti az árukat, kockázat a megbízóé,

16 Termeltetési szerződés:
a vevő tulajdonában lévő anyagot a szállító a vevő igényei szerint feldolgozza, amelyért a vevő fizet, bérmunka-szerződésnek is nevezzük.

17 Kapacitás lekötési szerződés:
a vevő a szállító kapacitását köti le meghatározott időpontra,

18 AKKOR JÖJJÖN AZ ÁRUÁTVÉTEL!!

19 1. Az áruátvétel jelentősége
Így kerül az átvett eszköz a vállalkozás birtokába és tulajdonába. Hiba esetén zavar keletkezhet a vállalkozás tevékenységében. Rossz áruátvétel esetén anyagi kár is keletkezhet. EZÉRT AZ ÁRUÁTVÉTELNEK: gyorsnak, pontosnak és költséghatékonynak kell lennie.

20 2. Az áruátvétel műveletei:
az áruátvétel előkészítése, a leszállított áruk egybevetése a megrendeléssel, az áruk mennyiségi átvétele, az áruk minőségi átvétele, értékbeni átvétel, az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése.

21 Az áruátvétel előkészítése
személyi feltételek biztosítása, tárgyi feltételek biztosítása.

22 4. A leszállított áruk egybevetése a megrendeléssel
amit az üzlet megrendelt, az megérkezett-e, ami megérkezett, azt megrendelte az üzlet, megfelelő árat alkalmaztak-e.

23 5. Mennyiségi átvétel: ellenőrizni kell, hogy a ténylegesen beérkezett áru megegyezik-e az okmányon feltüntetettel, a mennyiségi átvételnek mindig teljes körűnek kell lennie, módszere: mérés, számolás, gyűjtőcsomagolások ellenőrzése,

24 6. Minőségi átvétel: A minőségi átvétel történhet:
érzékszervi vizsgálattal, minőség-megőrzési ~, illetve fogyaszthatósági idő ellenőrzésével, műszeres vizsgálattal: pl hőmérséklet az áru kémiai összetételének vizsgálatával

25 6.1. Érzékszervi vizsgálat:
a szállító jármű tisztasága, a szállítószemélyzet személyi higiénéje, az árut jellegének megfelelő elhelyezésére a raktérben (pl. raklapon, szállítóládában vagy konténerben), a szállítási csomagok épsége, sértetlensége, külső tisztasága, a csomagoláson feltüntetett információk (minőség- megőrzési idő, magyar nyelvű jelölés), kártevőmentességre, rovar- és rágcsálónyomokra a csomagoláson, raklapon stb.

26 6.2. Minőség-megőrzési idő:
A minőség-megőrzési időn belül a termék az előírt hőmérsékleten fogyasztásra alkalmas marad, azaz: megőrzi mikrobiológiai biztonságosságát, biztosan megőrzi érzékszervi, kémiai, fizikai, mikrobiológiai jellemzőit, megfelel minden a jelölésén feltüntetett tápérték adatnak, amennyiben helyesen tárolják és kezelik.

27 6.3. Fogyaszthatósági idő gyorsan romlandó élelmiszerek esetében, amelyeknél a minőség-megőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőség-megőrzési idő helyett a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni. a fogyaszthatósági idő az az időtartam, amikor az élelmiszer fogyasztása nem jelent veszélyt az egészségre

28 7. Értékbeni átvétel: a számlán feltüntetett egységáraknak meg kell egyezniük a megrendelésben szerepeltekkel, valamint az egységárak és mennyiségek szorzatainak, valamint a szorzatok összegeinek helyeseknek kell lenniük

29 8. Az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése
Az áruátvételt csak akkor szabad igazolni, ha a mennyiségi, minőségi és értékbeni átvételnél eltérés, kifogás nem volt. Eltérés, kifogás esetén azonban az áru átvételének visszautasítása történhet.

30 8. Az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése
Tilos átvenni az árut: ha szennyezett a szállító jármű, ha szennyezett a szállítóedény, konténer, rekesz, ha ápolatlan, gondozatlan külsejű a szállítószemélyzet, ha a fogyasztói csomagolás sérült, piszkos, szennyezett, ha a hőmérséklete nem megfelelő, ha hiányzik a kísérő dokumentáció.

31

32 SZÁMLA KÖTELEZŐ TARTALMA I.

33 SZÁMLA KÖTELEZŐ TARTALMA II.

34 FUVARLEVÉL

35

36 Szállítólevél tartalma

37

38

39 JEGYZŐKÖNYV – MENNYISÉGI HIÁNY


Letölteni ppt "ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések