Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Outdoor-indoor mozgásprogramok 2."— Előadás másolata:

1 Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
Dr. Bóka Ferenc

2 Teqball 2014-es Foci VB ideje alatt került az emberek elé az első Teqball. Lehet 1-1 ellen, 2-2 ellen, illetve több ember esetén forgózni is. Legfontosabb szabály, hogy 3 érintésből át kell juttasd a labdát az ellenfél térfelére. Fontos megjegyezni, hogy egymás után kétszer ugyanazzal a testrésszel nem érhetünk hozzá a labdához. Páros játékban összesen van 3 érintése a párosnak, viszont muszáj passzolni egyszer. Egy szett 12 pontig tart, egy mérkőzés 3 nyert játszmáig. Szabály az is, hogy nem lehet az asztalhoz érni. A Teqballban kivették a szerencsefaktort, így ha a labda csuszára pattan, abban az esetben meg kell ismételni a játékot

3 Teqball

4 Teqball A Teqball egy új futball alapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Ez a labdarúgás egyik legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus. Mindenkinek ajánlható éves kortól lehet már Teqballozni, hiszen a kisgyermekek könnyebb és kisebb labdával fejleszthetik a tudásukat.

5 KORFBALL  Hazánkban egyre elterjedtebb a korfball szabadtéri és strand változata egyaránt, hiszen kis eszközigénnyel bármilyen szabadtéri területen játszható.  A korfball tehát vegyes felállású csapatjáték, ahol a játék célja, a labdát egy három és fél méter magasan álló kosárba/korfba bedobva pontot szerezni.  A korfballt kezdetben csak szabadtéren játszották, mára már a terem változata leginkább ismert. Nico Broeknuisen, amszterdami tanár 1902-ben, egy Svédországban rendezett kurzuson ismerte meg a ringbollnak nevezett játékot.

6 KORFBALL

7 KORFBALL Egy csapatban egyszerre 4 lány és 4 fiú van a pályán: a nemek aránya kötelezően fele-fele. Mindenki azonos nemű ellenfél ellen játszik. Limitált testi kontaktus megengedett. Labdával a kézben legfeljebb 2 lépés tehető és tilos a labdavezetés, így a korfball az egymásra figyelő, egymással együttműködni hajlandó és képes játékosok sportja. Az állvány körbejárható, a gólszerzés jelentősen növeli a kombinációs lehetőségek számát, 180°-kal megnöveli a támadáshoz igénybe vehető akcióterületet. A korfball állvány 3,5 m magas, tetején egy 40 cm átmérőjű műanyag  kosárral. A korfball labda az 5-ös méretű futball labdával megegyező méretű, annál árnyalatnyival nehezebb, általában bőrből készül. Edzésre, nem hivatalos (pl. iskolai) mérkőzésekre a hagyományos futball labda is teljességgel megfelel.

8 KORFBALL A pálya 40x20 méteres.
A büntető helyét 2,5 méterre az állványtól, a pálya közepe felé kell megjelölni. Minkét csapat játékosainak egységes mezt kell viselniük.  játékideje 2x 15 perc

9 Beach korfball A beach korfball a strandok játéka, kiváló lehetőséget nyújtanak a homokos partok szerelmeseinek. Két 4 fős (2 lány, 2 fiú) csapat 20x20 m-es játéktéren küzd meg egymással, amelynek pontosan a közepén az átlók metszéspontjában helyezkedik el az állvány. A játéktér négy sarkában egy-egy derékszögű háromszög található, melynek mindkét befogója 7 m hosszú. Az e háromszögből szerzett gól duplán számít. Amikor a védekező csapat labdát szerez, e háromszögek egyikébe kell kijátszania a labdát (a korfball szabályok betartásával), és csak ezután indíthat támadást. A labda kijátszásának elmulasztása azzal jár, hogy a csapat öngólt szerez. Gól után a gólt kapott csapat szintén a háromszögek valamelyikéből indítja el a támadást. Cserélni korlátlanul és bármikor szabad, a bójákkal kijelölt csere-zónában, és a lecserélt játékos később visszatérhet a pályára. Az egyéb szabályok megegyeznek a korfball szabályaival.

10 Irodalomjegyzék


Letölteni ppt "Outdoor-indoor mozgásprogramok 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések