Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TERMÉK- ÉS A MARKETINGKONCEPCIÓ KIFEJLESZTÉSE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TERMÉK- ÉS A MARKETINGKONCEPCIÓ KIFEJLESZTÉSE"— Előadás másolata:

1 A TERMÉK- ÉS A MARKETINGKONCEPCIÓ KIFEJLESZTÉSE

2 A TERMÉKKONCEPCIÓ A termékkoncepció a termékötlet kidolgozott változata, amely a fogyasztó számára kézzelfogható formában jelenik meg.

3 A TERMÉKKONCEPCIÓ A termékkoncepciónak a következő kérdésekre kell válaszolnia: Mire használható a termék? Milyen maga a termék? Kiket szolgál ki a termék? Mit jelent a termék a fogyasztók számára?

4 A TERMÉKKONCEPCIÓ A sikeres koncepció kifejlesztését meghatározó tényezők: Tervezés a fogyasztó örömére Környezettudatos tervezés Gyárthatóság és összeszerelés Terméktesztelés A jövőbeli innováció A gyors piaci elfogadás A profitabilitás és a versenyképesség

5 A FOGYASZTÓI REAKCIÓK ÉRTÉKELÉSE
Felmerülő kérdések: Hogyan reagálnak a fogyasztók a termékkoncepcióra? Hogyan fejleszthető tovább a koncepció? Mennyire fog a termék beválni? Hogyan pozícionálhatjuk a terméket? Mi a legjobb módja a koncepció ismertetésének? Milyen kérdések mérik legoptimálisabban a használók reakcióit?

6 A FOGYASZTÓI REAKCIÓK ÉRTÉKELÉSE
A koncepció bemutatása: Alapkoncepció bemutatás Pozícionálási koncepció megalkotása

7 A FOGYASZTÓI REAKCIÓK ÉRTÉKELÉSE
A termékkoncepcióra adott általános reakció: Egyértelműek-e és hihetőek-e a termék használatának előnyei? Mennyire fontos az új termék a fogyasztó problémáinak megoldásában? Milyen mértékben elégíti ki az új termék a fogyasztók igényeit a már meglévő termékekhez képest? Megfelelő értéket kínál-e az új termék az áráért?

8 A MARKETINGKONCEPCIÓ TARTALMA
A termék célba vett piacával kapcsolatban a termékkategória célpiacának jelenlegi mérete, jövőbeni várható alakulása a termék potenciális fogyasztóinak, felhasználóinak leírása, fogyasztói magatartásuk jellemzői a piacon jelenlévő és a jövőben várhatóan belépő versenytársak, azok magatartása, piacrészesedése

9 A MARKETINGKONCEPCIÓ TARTALMA
A termék célba vett piacával kapcsolatban jellemző disztribúciós csatornák jellemző piacbefolyásolási tevékenység a termékre vonatkozó esetleges környezeti- és környezetvédelmi előírások jogi szabályozás.

10 A MARKETINGKONCEPCIÓ TARTALMA
A termék piaci szerepét illetően a termék illeszkedése a vállalat termékpolitikai céljaihoz a termék tervbe vett pozicionálása, a versenytermékek helye a piacon a kiaknázandó versenyelőnyök, termékdifferenciálás a termék kapcsolódása a vállalat jelenlegi termékeihez, termékcsaládjaihoz a termék várható életgörbéje stb.

11 A MARKETINGKONCEPCIÓ TARTALMA
Alkalmazott eszközrendszer: az elképzelt márkapolitika, a csomagolás, forgalmazási tételnagyságok, garancia és kapcsolódó szolgáltatások, várható árak és az árak struktúrája, szóba jöhető és javasolt értékesítési csatornák, a push és pull eszközrendszer legfontosabb elemei stb.

12 A MARKETINGPROGRAM FINOMÍTÁSA
1. A célpiac konkrétabb definiálása

13 A MARKETINGPROGRAM FINOMÍTÁSA
2. A termékpolitikai eszköztár kialakítása ki kell alakítani a termék induló választékpolitikáját meg kell határozni a termék esetleges csomagolását és a csomagoláson alkalmazandó promóciós eszközöket meg kell határozni a termék bevezetése során alkalmazandó márkapolitikát meg kell tervezni azt, hogy a termékhez milyen szolgáltatások fognak társulni, és ki kell alakítani azok működtetésének mechanizmusát stb.

14 A MARKETINGPROGRAM FINOMÍTÁSA
3. Az alkalmazandó árpolitika meghatározása az új termék induló árszintjét. A választékpolitika függvényében az árak differenciálásának elveit és módszereit. Az árengedmények rendszerét. Az árpromóció lehetséges területeit stb.

15 A MARKETINGPROGRAM FINOMÍTÁSA
4. Az új termék forgalmazására vonatkozó elképzelések kialakítása Az alkalmazandó értékesítési csatorna szintjei (egyszintű, kétszintű, háromszintű). Az értékesítés intenzitása (exkluzív, szelektív, intenzív). Push vagy pull jellegű stratégia alkalmazása és annak következményei. Az értékesítésbe bevonandó szervezetek köre és a velük szemben támasztott követelmények. A merchandising alapelvei. A logisztika követelményei stb.

16 A MARKETINGPROGRAM FINOMÍTÁSA
5. A piacbefolyásolási eszköztár meghatározása A piacbefolyásolás vezérmotívumai. Célközönség. Az alkalmazott eszközrendszer. Javasolt költségvetés. Ütemterv stb.


Letölteni ppt "A TERMÉK- ÉS A MARKETINGKONCEPCIÓ KIFEJLESZTÉSE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések