Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(L)áss a mélyére.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(L)áss a mélyére."— Előadás másolata:

1 (L)áss a mélyére

2 Devecser Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. 2010. október 4-én átszakadt az Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150. A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit.

3 Verespatak Hatalmas haltetemek konténerekben, aggódás az ivóvíz miatt, félelem attól, hogy sosem lesz élő folyó a Tisza. Tizenöt éve történt a Kárpát-medence egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. A cianiddal és nehézfémekkel szennyezett szennyvíz óriási pusztítást vitt végbe, de a Tisza feltámadt. A tiszai ciánszennyezés 2000 január 30-án érte el Magyarországot. A nagybányai, ausztrál érdekeltségű Aurul cég által üzemeltetett ipari derítő gátja átszakadt, és a kiömlő százezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz elpusztította a Tisza élővilágát.

4 Elektronikai körforgás
Környezetünk védelme érdekében fontos a háztartásokban keletkező elektronikai hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Az elhasznált elektronikai berendezéseit leadhatja a vásárlás helyszínén, a hulladékudvarokban, és a meghirdetett szelektív hulladéknapok alkalmával.Ritkán hallani az elektronikai hulladékok visszagyűjtéséről, újrahasznosításáról, pedig ez megoldható, de Magyarországnak ezen a téren még sok tennivalója van.A kidobott több millió tonna mobiltelefonnal, hűtőszekrénnyel és más elektronikai eszközzel 300 tonna arany és egyezer tonna ezüst, 1900 tonna réz vész kárba, ezek összértékét mintegy 52 milliárd dollárra becsüli a jelentés. Kárba vész továbbá tonna vas is, mivel az eszközök nem kerülnek be az újrahasznosítási programokba.

5 Zambia  Zambiai Köztársaság második legnagyobb városa, Kabwia is ólomszennyezés alá került ben óriási ólomlelőhelyet fedeztek itt fel, amire akkor még szinte áldásnak tekintett a lakosság. Az ólmot rejtő vasércet azonban leolvasztották, majd a nehézfémeket az ólomporral együtt szépen hagyták megülepedni a talajon. Ugyan a bányában és az olvasztóüzemben már megszűntek a munkálatok, egy olyan város maradt hátra, melynek talaja és vízforrása erősen ólomszennyezett. Az itt élő lakosság vérében lévő ólomkoncentrátum legalább a duplája a normális értéknek. Ezen kívül a kadmium is súlyosan szennyezi a környezetet és az emberek egészségét. A város rehabilitálása érdekében a Blacksmith Institute létrehozott egy helyi szervezetet, a Világbank pedig 20 millió amerikai dollárt adományozott az akcióra.

6 Vége!  Készítette: Anonymus csapat


Letölteni ppt "(L)áss a mélyére."

Hasonló előadás


Google Hirdetések