Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfokú játékvezetői tanfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfokú játékvezetői tanfolyam"— Előadás másolata:

1 Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game 11. Szabály - A LES Alapfokú játékvezetői tanfolyam A prezentációban szereplő videók a FIFA és az UEFA oktatási anyagaiból származnak

2 A leshelyzet megállapítása
11. szabály - A les A leshelyzet megállapítása Magyarázat Egyértelművé teszi, hogy a labda megjátszásának pillanatában a játékos (les)helyzetét kell megítélni. A szabálytalanság a labda megjátszását követően történik … Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game A lesen tartózkodni nem számít szabálytalanságnak. A leshelyzetet a labda elrúgásának pillanatában kell elbírálni.

3 Mikor van egy támadó leshelyzetben?
11. szabály – A les Mikor van egy támadó leshelyzetben? Egy játékos leshelyzetben van, ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a leshatár: a labda és az utolsó előtti ellenfél és a felezővonal. Utolsó előtti ellenfél ≠ utolsó védőjátékos lehet, hogy a kapus az utolsó védő előtt van.

4 11. szabály - A les A felezővonal szerepe
Magyarázat Egyértelművé teszi, hogy a les szempontjából a felezővonal 'semleges', azaz a játékos valamely testrészének az ellenfél térfelén kell lennie ahhoz, hogy leshelyzetben legyen. Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game A felezővonal semleges a les szempontjából, azaz a támadónak az ellenfél térfelén kell lennie, hogy leshelyzetben legyen.

5 A karok szerepe a leshelyzet megállapításánál
11. szabály - A les A karok szerepe a leshelyzet megállapításánál Magyarázat Egyértelművé teszi, hogy a védőjátékosok, támadójátékosok és kapusok kezei és karjai nem számítanak leshelyzet megítélésekor. Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game A játékosok karja nem számít a leshelyzet megítélésénél (kapusnál sem).

6 Mikor nem büntetendő egy támadó leshelyzete?
11. szabály – A les Mikor nem büntetendő egy támadó leshelyzete? Nem büntetendő a leshelyzet, ha a játékos a labdát közvetlenül: kirúgásból, bedobásból, szögletrúgásból kapja. Ellenféltől kapott labda Nem büntetendő a leshelyzet, ha a játékos a labdát közvetlenül az ellenfelétől kapja úgy, hogy az ellenfél játékosa szándékosan megjátssza azt.

7 Mikor büntetendő a leshelyzet?
11. szabály -- A les Mikor büntetendő a leshelyzet?

8 Mikor számít aktívnak egy támadó leshelyzete?
11. szabály - A les Mikor számít aktívnak egy támadó leshelyzete? 1. Beavatkozik a játékba Megjátszik vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett. 2. Zavarja az ellenfelet Meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét. A leshelyzetben lévő játékos akkor is szabálytalanságot követ el amennyiben egyértelműen kísérletet tesz a közelében lévő labda megjátszására úgy, hogy ez a cselekedet befolyásolja az ellenfelet, vagy olyan cselekedetet hajt végre, amely egyértelműen befolyásolja az ellenfél képességét a labda megjátszására. 3. Előnyt szerez leshelyzetéből illetve akadályozza ellenfelét Megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát , miután leshelyzetben volt. Illetve megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt.

9 11. szabály - A les Alapfogalmak
Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából Lepattan vagy irányt változtat a labda egy védőjátékosról A védőjátékos szándékosan játssza meg a labdát Szándékos védés (mentés) Egyértelműen kísérletet tesz Közel Befolyásol

10 11. Szabály - A les Beavatkozik a játékba
(videó indítása a képre kattintva) A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy a lesen álló támadó megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett.

11 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

12 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

13 11. Szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

14 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

15 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A támadó leshelyzete büntetendő, ha egyértelműen kísérletet tesz a közelében lévő labda megjátszására úgy, hogy ez a cselekedet befolyásolja az ellenfelet, vagy olyan cselekedetet hajt végre, amely egyértelműen befolyásolja az ellenfél képességét a labda megjátszására.

16 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
(videó indítása a képre kattintva) A leshelyzetben lévő játékos akkor is szabálytalanságot követ el amennyiben egyértelműen kísérletet tesz a közelében lévő labda megjátszására úgy, hogy ez a cselekedet befolyásolja az ellenfelet, vagy olyan cselekedetet hajt végre, amely egyértelműen befolyásolja az ellenfél képességét a labda megjátszására.

17 11. szabály - A les Zavarja az ellenfelet
Ha egy játékos leshelyzetben van, még nem jelenti azt, hogy befolyásol. - Ha a labda a jobb oldalon van, és a középen lévő játékos új támadópozíciót vesz fel, csak akkor büntetendő, ha ez befolyásolja az ellenfél képességét a labda megjátszására. - Ha egy játékos az ellenfél befolyásolása nélkül próbálja a kapu felé haladó labdát megjátszani, vagy olyan helyzetben teszi ezt, amikor nincs ellenfél a közelében, nem büntetendő. Kép:

18 Előnyt szerez a leshelyzetből
11. Szabály - A les Előnyt szerez a leshelyzetből (videó indítása a képre kattintva) Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát illetve megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó/irányt változtató labdát vagy ellenfele szándékos védését követően hozzá kerülő labdát, miután leshelyzetben volt.

19 A labda szándékos megjátszása
11. szabály - A les A labda szándékos megjátszása Mit tekintünk a védőjátékosnál a labda szándékos megjátszásának? A „szándékosan megjátszott labda” meghatározásához a következőket kell figyelembe venni a játékvezetőknek: A labda felé irányuló egyértelmű mozdulat Nem számít a mozdulat sikeressége illetve minősége

20 A védőjátékosról lepattanó/irányt változtató labda
11. szabály - A les A védőjátékosról lepattanó/irányt változtató labda Lepattanó labdáról beszélünk, ha: a védőjátékos mozdulatlan, a labda abba az irányba pattan vissza, ahonnan jött. Irányt változtató labdáról beszélünk, ha a védőjátékos: nem mozdul a labda felé, észleli, hogy a labda közelít és ösztönösen, reflexből kísérli megjátszani azt, akadályt képez a labda előtt (szabadrúgás vagy lövés esetén).

21 Szándékos védés (mentés)
11. szabály - A les Szándékos védés (mentés) (videó indítása a képre kattintva) A szándékos védést (mentést) bármely játékos tehet, nemcsak kapus. Szándékos védésnek (mentésnek) tekintjük ha bármelyik játékos teste bármely részével megállítja a labdát, amikor az a kapu felé vagy ahhoz közel halad.

22 11. szabály - A les A játéktér elhagyása
Ha egy védőjátékos szándékosan hagyja el a játékteret, hogy ellenfelét leshelyzetbe hozza, akkor a játékvezető engedje a játékot folytatódni, és a védőjátékost úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Amikor a labda legközelebb játékon kívülre kerül, sárga lappal figyelmeztesse a védőt, mert a játékvezető engedélye nélkül szándékosan elhagyta a játékteret.

23 11. szabály - A les A játéktér elhagyása
(videó indítása a képre kattintva) Ha egy védőjátékos bármely okból a játékvezető engedélye nélkül elhagyja a játékteret, akkor a játéktéren kívül tartózkodó védő les szempontjából csak addig tekinthető „aktív” védőnek, amíg a védőcsapat tisztázza/kihozza a labdát a saját büntetőterületéről a felezővonal irányába vagy ameddig a játék megszakad. Ellenkező esetben úgy kell őt tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van.

24 11. Szabály - A les A játéktér elhagyása
Ha egy leshelyzetben lévő támadójátékos kilép a játéktérről, hogy mutassa a játékvezetőnek, hogy nem avatkozik aktívan a játékba, magában véve az nem szabálytalanság. A játékosnak a játékvezetőtől engedélyt kell kérni a játéktérre visszatéréshez. Ha egy támadó játékos mozdulatlanul áll a kapufák között a hálón belül, amikor a labda a kapuba kerül, akkor a gólt meg kell ítélni. Azonban, ha a támadó játékos zavarja ellenfelét, a gólt érvényteleníteni kell, a játékost sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetni kell, és a játékot labdaejtéssel kell újraindítani arról a helyről, ahol a labda a játék megszakításakor volt.

25 „Várj és nézz!” technika
11. szabály - A les „Várj és nézz!” technika (videó indítása a képre kattintva) A les helyes megítéléséhez a játékvezető asszisztensnek NEM SZABAD AZONNAL felemelnie a zászlót, hanem kivárásos technikát kell alkalmaznia. Az asszisztensnek ki kell várni mindaddig, amíg eldönti, hogy a leshelyzet aktívvá vált-e! Ha egyértelmű, hogy csak a leshelyzetben lévő támadó játszhatja meg a labdát, akkor jelezze a lest, ne várjon tovább! Ha van esély, hogy egy nem leshelyzetben lévő társa vagy saját maga játssza meg a labdát, akkor még várjon ki az asszisztens! JOBB EGY KISSÉ KÉSŐI, DE HELYES DÖNTÉS, MINT EGY GYORS, DE HIBÁS!!!

26 11. Szabály - A les Egyéb kritériumok
- Az, hogy a labdát a leshelyzetben lévő támadó felé rúgják, önmagában nem jelenti azt, hogy a leshelyzet aktívvá válik. - A labda érintésének/megjátszásának pillanata számít a leshelyzet eldöntésénél, nem a labda mozgása! Ha a labda hátrafelé gurul, akkor is lehet les! - Egy lesen lévő támadó a védő mögött nem feltétlenül hat zavarólag. - Attól még, hogy a védő tudja is, hogy a támadó lesen van, nem jelenti azt, hogy a támadó zavarólag hat rá. - Ha a védő a keze felemelésével jelzi, hogy a támadó leshelyzetben van, az még nem jelenti azt, hogy a támadó zavarólag hat rá.

27 11. Szabály - A les Együttműködés
A játékvezető segítsen az asszisztensnek: aktívvá válik-e a leshelyzet – elsősorban zavarás esetén ellenféltől kapott labda esetén tömegben megpattanó labda esetén Ha a játékvezető meg van győződve, hogy büntetni kell egy leshelyzetet, de az asszisztens nem jelzi, akkor a játékvezetőnek vállalnia kell a felelősséget, hogy lest ítél. Ha az asszisztens lest jelez, de a játékvezető biztos benne, hogy nem volt leshelyzet, vagy a leshelyzet nem vált aktívvá, akkor bírálja felül asszisztensét és engedje tovább a játékot. Nyilvánvaló asszisztensi hiba esetén a játékvezető legyen határozott, és ne az asszisztens hibás döntésének megfelelően cselekedjen!

28 11. szabály - A les Együttműködés
Ha a játékvezető nem látja meg azonnal a lesre vonatkozó zászlójelzést, a játékvezető asszisztensnek mindaddig jeleznie kell, amíg a játékvezető azt észreveszi, vagy a labda tisztán az ellenfél irányítása alá kerül. Szoros döntéseknél, amikor a játékvezető asszisztens nem ítél lest (továbbengedi a játékot), akkor egy diszkrét kézjelzéssel értékes segítséget nyújthat a játékvezetőnek.

29 11. szabály - A les Koncentráció
(videó indítása a képre kattintva) Fontos a leshatár folyamatos felügyelete. Nélkülözhetetlen a folyamatos koncentráció és együtt élés a játékkal. Nem szabad belefeledkezni a mérkőzésbe! Koncentráció mellett szükséges megfelelő higgadtság is – „várj és nézz” technika. A leshatár torzulásának illusztrálása a Játéktér 3.0 program segítségével Periférikus látás fontos a labda elrúgásának pillanatának megállapításához. Segítség lehet az asszisztens számára a rúgás hangja is illetve a játék olvasása és a játékosok mozgásának figyelése. Fel kell készülni az egymás utáni, sorozatos döntésekre!

30 Mikor jelezzen lest az asszisztens?
11. szabály - A les Mikor jelezzen lest az asszisztens? Az UEFA Játékvezetői Bizottságának határozott állásfoglalása, hogy a játékvezető asszisztensek csak akkor jelezzenek lest, amennyiben 100%-osan megbizonyosodtak arról, hogy valóban les szabálytalanság történt. Amennyiben nem teljesen biztosak az aktív lesállásban, akkor a zászlót nem szabad felemelni, azaz a kétségből származó előny a támadó csapatot illeti!

31 11. szabály - A les Mi a teendő les esetén?
Ha az asszisztens szerint a leshelyzet aktív, emelje fel a zászlót és tartsa ki a jelzését, amíg a játékvezető sípba nem fúj (megszakítja a játékot). A sípszó után az asszisztens mutasson zászlójával a játéktér azon részére, ahol a lesen lévő játékos volt. A játékvezető ítéljen közvetett szabadrúgást a védőcsapat javára. A közvetett szabadrúgást onnan kell elvégezni, ahol az aktív leshelyzetben vétkes támadó leshelyzete aktívvá vált. Ha a játékvezető megítélte a leshelyzetet, és a sípjába fújt, az asszisztens álljon egyvonalban a labda helyével, ahonnan a les miatti közvetett szabadrúgást elvégzik majd. A közvetett szabadrúgás elvégzése után kövesse a leshatárt.

32 Kérdések az elhangzottakkal kapcsolatban?
11. szabály - A les Összegzés Kérdések az elhangzottakkal kapcsolatban? Köszönöm a figyelmet! További sikeres tanfolyamot és eredményes játékvezetői pályafutást kívánok mindenkinek! Magyarázat Ez összhangban van a frissített leshelyzetre vonatkozó szabály szövegezésével (azaz a 'megzavar' eltávolításával), valamint engedélyezi, hogy az idő alatt amíg a labda játékban volt a játéktéren kívül levő szabálytalanságok esete, szabadrúgással legyen büntetve.


Letölteni ppt "Alapfokú játékvezetői tanfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések