Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az új közbeszerzési szabályozás – jó és rossz gyakorlatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az új közbeszerzési szabályozás – jó és rossz gyakorlatok"— Előadás másolata:

1 Az új közbeszerzési szabályozás – jó és rossz gyakorlatok

2 Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) bemutatása
1997: alapítás. 1998-tól: MedTech Europe-tagság. 42 tag (41 cég és 1 szervezet). A tagság 25%-a gyártó cég (jellemzően gyógyászati segédeszköz). 50% hazai, 50% nemzetközi. 55% fekvőbeteg-, 45% járóbeteg-ellátásban működő cég. Három szakágazat: kórházi orvostechnikai eszköz ellátás; képalkotó diagnosztika, telemedika és egészségügyi informatika; gyógyászati segédeszköz ellátás.

3 Jó gyakorlatok az új közbeszerzési szabályozásban

4 Jó gyakorlatok az új közbeszerzési szabályozásban
Jó gyakorlatnak tekinthető-e, hogy vannak olyan intézmények, amelyek rendszeresen, a megfelelő időben, világos paraméterekkel írnak ki közbeszerzést?

5 Hol tartunk jelenleg az egészségügyi közbeszerzésekben?
Néhány idézet egy Ónodi-Szűcs Zoltán által jegyzett válaszlevélből: „ A tavalyi évben 75 intézmény nyújtott be, összesen 474 közbeszerzési eljárást vizsgálatra. Ezeknek az eljárásoknak az értéke 78,907 milliárd forint volt.” „Az ÁEEK fenntartása alá eső intézmények közül 33 intézmény nem nyújtott be közbeszerzési eljárást, ellenőrzés céljából.” „Tájékoztatom tisztelt Főtitkár Urat, hogy jelenleg folyamatban van az egészségügyi intézmények pénzügyi- számviteli feladatainak átvétele, a kórházak adminisztrációs és gazdasági terheinek csökkentése és gazdasági, pénzügyi működésük hatékonyabbá tétele érdekében, így a levelében szereplő felvetések megtárgyalását nem tartom időszerűnek.” Vajon milyen változások várhatók, amelyek gyorsabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik majd a közbeszerzéseket?

6 Rossz gyakorlatok az új közbeszerzési szabályozásban

7 Forrás: Gál Nóra, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetőjének előadása a Közbeszerzési Hatóság 2016. november 22 –i, „Ellenőrzési tapasztalatok az egészségügyi közbeszerzések kapcsán” című konferenciáján

8 Az OSZ fellépése az ÁSZ vizsgálatait követően a Közbeszerzési Döntőbizottság által indított polgári peres eljárások gyakorlata ellen 2013-tól, az ÁSZ vizsgálatok alapján, a KbD több mint 200 ügyben marasztalt el kórházakat a Kbt. mellőzése miatt. Az eddigi tapasztalatok alapján várható, hogy mindegyik ügyben polgári peres eljárás indul. 2017. január 11.: levél Lázár János, Varga Mihály és Balog Zoltán minisztereknek, Kövér Lászlónak, valamint az ÁSZ és a Közbeszerzési Hatóság elnökének. A Kbt. mellőzésének fő okai az OSZ szerint:  Az intézmények felelőssége: „A fenntartói jóváhagyást követően a kórház mint önálló gazdasági egység hajtja végre a közbeszerzést.”. Az intézmények hatáskörén kívül álló okok: engedély vagy jóváhagyás hiánya; közbeszerzési kiírásokból adódó problémák (például a kiírás megtámadása) vagy egyéb jogi értelmezés. Egyedi és eseti beszállítások: azok a beszerzések, amelyekben az egészségügyi intézmény több beszállítójától is a közbeszerzési értékhatárt el nem érő összegben rendel terméket vagy szolgáltatást.

9 Az OSZ fellépése az ÁSZ vizsgálatait követően a Közbeszerzési Döntőbizottság által indított polgári peres eljárások gyakorlata ellen A KbD szerint a kórházak és a beszállítók tudatosan és szándékosan szegik meg a közbeszerzési szabályokat és a felelősségük egyetemleges. Várható következmények, hatások:  Az ellátó cégek nem szállítanak => sérül a betegellátás biztonsága. Az ellátó cégek szállítanak, ez bírsággal jár => áremelkedés. Hogyan állítható vissza az eredeti állapot? (pl. implantátum) Egyelőre nincs érdemi válasz. Állásfoglalásért az ÁEEK-hez fordultunk: mit tegyenek a szállítók a kifogásolt esetekben?

10 Forrás: Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KbD) elnökének előadása a Közbeszerzési Hatóság 2016. november 22 –i, „Ellenőrzési tapasztalatok az egészségügyi közbeszerzések kapcsán” című konferenciáján

11 A Gazdasági Versenyhivatal káros vizsgálati gyakorlata az orvostechnikai eszközök közbeszerzései során A GVH rendkívül aktív az orvostechnikai közbeszerzések vizsgálatában. A GVH vizsgálatai jellemzően elmarasztalással és büntetéssel zárulnak. A megbüntetett cégek nem indulhatnak közbeszerzési eljáráson.   Sok a speciális eszköz. A GVH különösen figyel az egyszállítós (ajánlattevős) tenderekre. A Miniszterelnökség felismerte a speciális közbeszerzések anomáliáit. Várható a Kbt. módosítása. AZ OSZ részt kíván venni ebben a szakmai munkában.

12 Ceterum censeo: a büntetésvégrehajtási intézetek részvétele a magyar egészségügyi intézményrendszer ellátásában Kékfény – termelési riport, március 21. 12

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az új közbeszerzési szabályozás – jó és rossz gyakorlatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések