Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános forgalmi adó törvény 2017.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános forgalmi adó törvény 2017."— Előadás másolata:

1 Általános forgalmi adó törvény 2017.
Hévíz, Készítette: Ruzsics Zsolt Péterné Ügyfélszolgálati Főreferens

2 Adómérték Hatályba lépés: 2017. január 1.
Módtv. 75.§ d) pont, 9. melléklet , 18 százalékos adómérték Az Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. részében foglalt táblázat kiegészül Sorszám: Megnevezés Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített , nem alkoholtartalmú italforgalom (Szj ből)

3 Szolgáltatások Jegyzéke
Étkezőhelyi szolgáltatás Éttermi, cukrászdai szolgáltatás Étkeztetés járművön Önkiszolgáló étkeztetés Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás Munkahelyi étkeztetés és az iskolai étkeztetés nem tartozik bele.

4 A TANÁCS 2011. március 15-i 282/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE
AZ ADÓZTATANDÓ ÜGYLETEK (A 2006/112/EK IRÁNYELV CIKKE) 6. cikk (1) Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

5 Folytatása Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. (2) Nem tekintendő az (1) bekezdés szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

6 SZJ szám és a TESZOR –kód szerepe a számlázásban
Figyelemmel arra, hogy az Áfa tv. az adóalany választására bízza azt, hogy a számlájában a termék vámtarifaszámát, illetve a szolgáltatás SZJ számát szerepelteti-e, a kibocsátott számla az Áfa tv. alkalmazásában nem tekinthető hibásnak, hiányosnak akkor, ha azon vámtarifaszám, SZJ szám nem szerepel. Mindemellett az Áfa tv-ben hivatkozott vámtarifaszámnak, SZJ számnak a számlán való szerepeltetése mind a számla kibocsátója, mind a számla befogadója számára hasznos lehet.

7 Előleg 2016, Végösszeg 2017 Rendező elv:
Adófizetési kötelezettség január 1. előtti : a régi adómérték ( 27%) A hatályba lépés utáni az adó fizetési kötelezettség időpontja: új adómérték ( kedvezőbb 18%) Előleg december 31 előtti 27%-os, a végösszeg január 1 utáni 18%-os ( előleg levonása utáni rész)

8 Számla kibocsátása Esedékesség: legkésőbb a teljesítésig, előlegfizetésekor a fizetendő áfa megállapításáig, de legfeljebb az attól számított ésszerű határidőn belül. Amennyiben a számla áthárított áfát tartalmaz, az ésszerű határidő 15 nap. Feladat: az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig, de legfeljebb az attól számított ésszerű időn belül köteles gondoskodni.

9 Fizetendő adó Általános szabályok
Az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés). Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani. A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

10 Fizetendő adó 84. § (1) A fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. (2) Az (1) bekezdéstől eltérően: a) termék Közösségen belüli beszerzése esetében, b) előleg fizetése esetében, c) a 60. §-ban említett esetekben, valamint d) a 64. § (2) és (3) bekezdésében említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

11 Adómérték Az új adómérték alkalmazása
Ha az Áfa tv. 84.§ szerinti időpont január 1-jére vagy azt követő napra esik Fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni (kivételek vannak) Teljesítés időpontja január 1-je után

12 Néhány gyakorlati példa
Helyben készített, nem alkoholtartalmú ital, ami 18% Tea,Kávé,Limonádé,Alkoholmentes koktél… A szolgáltatás csomagban kerül értékesítésre, pl. wellness, akkor ki kell kalkulálni külön a kedvezményes adókulcsú szolgáltatást, ha nem teszik akkor az egész csomag 27%. Ha elvitelre kérik az ebédet, akkor a magasabb adókulcs alá esik a jogügylet. ( Termékértékesítés és nem szolgáltatásnyújtás valósul meg.) Konferencia, terembérlet nem kedvezményes adókulcsú továbbra sem. Több kérdés egyeztetés alatt ( NGM, KSH)

13 Adómérték 2018. 5 százalékos adómérték alá tartozik
Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat kiegészül Sorszám Megnevezés Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom ( Szj ből) Hatályba lépés: január 1. Módtv. 75.§ b) pont, 7. melléklet

14 Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Általános forgalmi adó törvény 2017."

Hasonló előadás


Google Hirdetések