Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban"— Előadás másolata:

1 Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
2016. november 18.

2 Forrásai Polgári és kereskedelmi ügyekben született határozatok esetén
1215/2012/EU rendelet Házassági ügyekben és szülői felelősséggel kapcsolatos ügyekben született határozatok esetén 2201/2003/EK rendelet „nem vitatott követelések esetén” 805/2004/EK rendelet

3 Határozatok elismerése – 1215/2012/EU rendelet
Automatikus elismerés elve Származási tagállam - címzett tagállam Az elismerés megtagadása – okai: - „közrend” - „alperes távollétében való eljárás” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” - „joghatósági szabályok megsértése”

4 Határozatok végrehajtása – 1215/2012/EU rendelet
A végrehajtás elve, változások a szabályozásban A végrehajtás során alkalmazott jog A kérelmező a címzett tagállamban A végrehajtás kérelmezése - határozat és - tanúsítvány Az adós „joga” A végrehajtás megtagadása - kérelemre - okai=elismerés megtagadás okai (- „közrend” - „alperes távollétében való eljárás” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” - „joghatósági szabályok megsértése”)

5 Határozatok elismerése – 2201/2003/EK rendelet
Az elismerés elve Megtagadási okok I. Házassági ügyekben II. Szülői felelősség kérdésében

6 I. Házassági ügyekben „a határozat nem ismerhető el” Okok: - „közrend”
- „alperes távollétében hozott határozat” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” A címzett tagállam joga önmagában nem megtagadási ok!

7 II. Szülői felelősség kérdésében
A határozatok elismerését kizáró okok: - „közrend” – gyermek érdeke! - „gyermeket nem hallgatták meg” - „alperes távollétében hozott határozat” - „3. személy meghallgatása nélkül hozott határozat” - „összeegyeztethetetlenség 1.” – speciálisan - „összeegyeztethetetlenség 2.” – speciálisan

8 Határozatok végrehajtása – 2201/2003/EK rendelet
Elve: Végrehajthatóvá nyilvánítási eljárás! A végrehajtás során alkalmazott jog A kérelmező a címzett tagállamban A végrehajthatóvá nyilvánítás eljárási szabályai A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem elutasításának okai = elismerés megtagadási okok házassági ügyekben és szülői felelősség kérdésében

9 Speciális elismerési és végrehajtási rendelkezések- 2201/2003/EK rendelet
Tárgyai: Láthatási jogokra és a gyermek visszavitelére vonatkozó határozatok Rendelet cikke Elvei: - nincs elismerés megtagadási lehetőség; - nincs végrehajthatóvá nyilvánítási eljárás; Feltétel: a származási tagállamban megfelelő módon igazolták a határozatot. Igazolás = Formanyomtatvány

10 Európai végrehajtható okirat – 805/2004/EK rendelet
A rendeleti szabályozás célja,aktualitása Európai végrehajtható okiratként hitelesítendő, a végrehajtás alapjául szolgáló okiratok - határozatok, bírósági egyezségek és közokiratok, - melyek nem vitatott követelések tárgyában születtek.

11 A követelést nem vitatottnak kell tekinteni:
- adós kifejezett elismerése bírósági eljárásban; - az adós a követeléssel szemben nem emelt kifogást a bírósági eljárásban; - miután a bírósági eljárásban kifogást emelt az adós, nem jelent meg…; - az adós közokiratban elismerte a követelést.

12 Az európai végrehajtható okiratkénti hitelesítés
A hitelesítés konjuktív feltételei: - a határozat a származási tagállamban végrehajtható; - a határozatot az 1215/2012/EU rendelet joghatósági szabályainak betartásával hozták; - a származási tagállam bírósági eljárása megfelel a Rendelet eljárási minimum-követelményeinek; - és a követelés nem vitatott.

13 A tagállami eljárás minimum-követelményei
Alapvető elve A követelmények különösen: - kézbesítés - adós tájékoztatása.

14 Végrehajtás az európai végrehajtható okirat alapján
Kiinduló pontja: az európai végrehajtható okiratról szóló tanúsítvány A kérelmező feladata Címzett tagállam feladata A határozat végrehajtásának megtagadása - összeegyeztethetetlenség.

15 Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit


Letölteni ppt "Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések