Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre"— Előadás másolata:

1 11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Magyar őstörténet 2016/17, 1. félév

2 Finnugor szomszédok mordvinok marik udmurtok komi-permjákok 4 2 3 1

3 Nyevolinói kultúra

4 Egy nyevolinói öv rekonstrukciója
A Nyevolinói kultúra leletei a Közép- és Dél-Urál európai oldalán találhatók. A kultúra népessége a permiek (udmurtok, komik), vagy az ugorok (magyarok, hantik, manysik) elődeihez köthető. A nyevolinóiakat erős hatás érte a sztyeppi kultúra és divat felől.

5 Lomovatovói kultúra

6 Lomovatovói kultúra: átvétel és adaptáció

7 A Lomovatovói kultúra lelőhelyei a Káma felső folyása mellett találhatók.
A kultúra népességét feltehetőleg a komi-permjákok alkották. Az övdíszek, ékszerek jelentős száma a népesség viszonylagos gazdagságára utal. Ez a gazdagság a prémkereskedelemből származhatott. A sztyeppi divat itteni elterjedése arra utal, hogy a volgai bulgárok közvetítésével kereskedtek.

8 Kudeszevai csésze A szaszanida-szogd fémművesség emlékei legnagyobb számban az Urál hegység két oldaláról ismertek. E tárgyak volgai bulgár és magyar közvetítéssel jutottak el az erdőövezeti finnugor népekhez. Egyes gyengébb minőségű tárgyak esetében feltehető, hogy azok a magyarok, esetleg a volgai bulgárok által készített utánzatok voltak.

9 Ősmordvin régészeti kultúra – a krjukovo-kuzsnojei öv

10 Az ősmordvin öv magyar hasonmása – a karancslapujtői öv

11 Mordvinok

12 A mordvinok a Volga középső folyásának jobb partján élnek.
Ez a terület az erdő és a sztyepp határvidéke. A régészeti leletek alapján egykori mordvin–magyar közvetlen érintkezést tételezhetünk fel. A mordvinok a többi Volga-vidéki finnugor néphez hasonlóan a bulgárokkal is közvetlen kapcsolatban állhattak.

13 Ősmari (cseremisz) régészeti kultúra – a Veszelov-tanyai tarsolylemez

14 Marik (cseremiszek) A marik a Közép-Volga bal partján élnek.
A marik török kapcsolatai mind a mai napi jelentősek (a csuvasokkal). Az erdőövezeti finnugor népek közül a marik és a komi-permjákok voltak a legszorosabb kapcsolatban a volgai bulgárokkal.

15 Muromák

16 Muromák A volgai finnugorokhoz sorolható muromák a Volga felső folyásánál éltek. A 12–16. század folyamán olvadtak be az oroszokba. A volgai finnugorok közül a muromák éltek legtávolabb a volgai bulgároktól. A muromákhoz már csak áttételesen, utánzatok formájában jutott el a sztyeppi divat.

17 Obi-ugorok – a szalehardi tál
Szalehard az északi sarkkörön található, Nyugat-Szibériában. Ez a tárgy a szaszanida-szogd tálak magyar vagy volgai bulgár utánzata.

18 A volgai areáról Egy kultúrkör, amelynek a magyarok is részesei voltak – a 7 –11. prezentációk tanulságai Történeti források a volgai bulgárok alá tartozó különféle etnikai csoportokról – 8. pr. Régészeti adatok, amelyek a volgai bulgár kulturális hatást bizonyítják az ősmagyarságra – 9. pr. (Bolsije Tigani, a karajakupovói és Kusnarenkovói kultúra leletei) Régészeti adatok, amelyek a volgai bulgár kulturális hatást bizonyítják a környező finnugor népekre – 11. pr. (lószerszám, fegyverzet, veretes öv, temetkezési rítus) Régészeti adatok, amelyek a környező finnugor népek kulturális hatását bizonyítják a volgai bulgároknál és az ősmagyaroknál – 8–11. pr. (női ékszerek) Régészeti adatok, amelyek a magyar kulturális hatást bizonyítják a környező finnugor népekre – 11. pr. (övveretek, tarsolylemezek, szaszanida fémművesség magyar utánzatai?)


Letölteni ppt "11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések