Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyéb munkaerő-piaci programok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyéb munkaerő-piaci programok"— Előadás másolata:

1 Egyéb munkaerő-piaci programok
Előadó: Madácsyné Somodi Mária Kirendeltség-vezető

2 A TÁMOP 1.1.2 program célcsoportja
TÁMOP – Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért A TÁMOP program célcsoportja A program célcsoportjába tartozhatnak: legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, pályakezdők, és 25 év alattiak, 50 év felettiek, Gyermekgondozásból, hozzátartozó ápolásából visszatérők (GYES, GYED, ápolási díj ...) elavult vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők, akiknek a munkaviszonyát a munkáltató – a működési körében felmerülő okból rendes felmondással, felmentéssel vagy közös megegyezéssel szeptember 1. napját követően szüntette meg. (új célcsoport)

3 A TÁMOP 1.1.2. programban való részvétel menete
Humánszolgáltatásban való részvétel Képzésben való részvétel Támogatott elhelyezés - bértámogatás - bérköltség támogatás 1./ munkagyakorlat szerzés 2./ munkatapasztalat szerzés 3./ munkakipróbálás Munkába járáshoz kapcsolódó helyközi utazási költségek megtérítése

4 2010-ben induló TÁMOP programok
TÁMOP a rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülők elsődleges munkaerő-piaci elhelyezésére TÁMOP – a munkaviszonyát a gazdasági válság miatt elveszített munkavállalók elhelyezésére (csak KMRMK)

5 A START-kártyát a jogosult az
START kártya A jogosultak köre: az a fiatal, aki 25-ik életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30-ik életévét még nem töltötte be, tanulmányait befejezte vagy tanulmányait megszakította, első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt A munkaadót a pályakezdő fiatal foglalkoztatása esetén megillető kedvezmények: a tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség az egyébként fizetendő 1 %-os munkaadói járulék és a 26 %-os tb. járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 %-ának, második évben 20 %-ának megfelelő fizetési kötelezettség A munkaadó az előző pontban meghatározott kedvezményt alap-és középfokú végzettségű, vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetén legfeljebb a minimálbér másfélszeres, felsőfokú végzettségű esetén a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. A START-kártyát a jogosult az állami adóhatóság területi szervénél válthatja ki.

6 START PLUSZ, START EXTRA
A Start Plusz kártyát a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), illetve a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósításának megszűnését követően, vagy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett munkát vállaló személyek, valamint tartósan állást kereső személyek válthatnák ki. A Start Plusz kártya tulajdonosát foglalkoztató munkáltatóknak az első évben nem kell megfizetniük a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a társadalombiztosítási és munkáltatói járulék helyett csak 10 százalékos a járulékfizetési kötelezettség. A második évben ugyancsak nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást, a járulékfizetési kötelezettség pedig 20 százalék. A Start Extra elnevezésű kártyára jogosultak az ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező tartósan állást kereső személyek. A Start Extra kártya tulajdonosát alkalmazó munkáltatóknak ugyancsak nem kell fizetni két évig a tételes egészségügyi hozzájárulást, az első évben viszont teljes járulékmentességgel foglalkoztathatják a kedvezményezetteket, a második évben is csak 10 százalék a járulékfizetési kötelezettségük. A kártyák két éves érvényességi ideje alatt egymást követően több munkáltatónál is érvényesíthető a kedvezmény. A kedvezményeket és a tervezett újabb kedvezmények kiegyenlítését is a Munkaerő-piaci Alap finanszírozza.

7 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Egyéb munkaerő-piaci programok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések